Ливърпул пречупи Челси


Н. Гавазов

Ливърпул пречупи Челси

Ливърпул победи Челси с 2:1 в мач от 8- я кръг на Висшата лига на Англия.

Клубът от Мърсисайд започна без своя първи избор вратар Алисон Бекер, който се контузи срещу Кристъл Палас миналия път, така че Келехер застана между на "червените". Робъртсън се завърна в състава, за да започне като ляв бек вместо Цимикас. Третата и последна промяна на Слот от мача на „Селхъртс Парк” бе замяната на Макалистър със Собослай.  Гакпо, Жота и Салах образуваха нападението на домакините.  

Голямата новина за Челси е, че капитанът им Джеймс направи първия си старт във Висшата лига от декември 2023 година. Тосин също се връща в стартовия състав, заменяйки отстранения Уесли Фофана при равенството 1:1 срещу Нотингам Форест, докато Марк Кукурела също пропуска, след като натрупа пет жълти картона. Мареска направи още една промяна от онзи мач, тъй като халфът на Аржентина Фернандес отиде на пейката, така че Лавия си партнираше с Кайседо в средата на терена днес. Палмър, Мадуеке и Санчо участваха в атаката на Челси, водена от Джаксън.

В шестата минута Адарабиойо попречи на Диого Жота да излезе един на един с вратаря с фаул, но реферът се смили над Тосин и се ограничи с жълт картон.

Като цяло играта бе горе-долу равностойна в началото на срещата. Отборите просто се държаха под око един друг; наистина опасни моменти практически не възникваха.

Вратарят Келехер, който направи 50-ото си участие за Ливърпул във всички състезания и стана първият ирландски играч, който достигна този крайъгълен камък за клуба след Стив Финан през 2004 г., направи първото си докосване до топката за вечерта в 11-та минута.

А в 27-ата минута Леви Колуил удари в краката Къртис Джоунс в собственото си наказателно поле. Беше отсъдена дузпа, която хладнокръвно реализира Мохамед Салах - 1:0.

Преди да успеят да се съвземат, Челси отново допусна, но голът на Коди Гакпо, който пресече подаването на Салах на далечната греда, не беше зачетен заради засада.

В 33-ата минута гостите отвърнаха с удар на Никълъс Джаксън от остър ъгъл - топката леко докосна външната греда.

Краят на първото полувреме бе белязан от сблъсък между Робърт Санчес и Джоунс в наказателното поле. Първо реферът посочи 11 метра, но след като отиде до монитора, отмени решението си - вратарят на сините успя да избие топката.

Второто полувреме започна с Джаксън, който реализира възможност един на един, като бутна топката в близкия ъгъл на вратата. Първоначално страничният съдия вдигна флага, но системата ВАР установи, че няма засада - 1:1.

Почти веднага обаче Ливърпул отново поведе. Салах отправи удар към наказателното поле, където Джоунс, останал сам, получи свободно топката и порази вратата - 2:1.

До края на мача „червените“ успешно удържаха съперника, като не позволиха почти нищо на „сините“.

Дузпа помогна на Ливърпул да постигне тази победа, но червените все пак превъзхождаха съперника си в мача. Челси беше добър, но не достатъчно добър, за да си тръгне от Анфийлд с точки.

Така успехът помогна на „червените” да се завърнат на върха в класирането, където да се радват на преднина от една точка пред шампиона Манчестър Сити. „Сините” от своя страна остават шести, на 3 точки от четвъртия Астън Вила.

Сега Ливърпул сега ще се отправи към Германия за срещата от Шампионска лига с РБ Лайпциг в сряда, преди да се изправи срещу Арсенал в дербито от Висшата лига следващия уикенд.

Що се отнася до Челси, те ще пътуват до Гърция за мача от Лигата на конференциите срещу Панатинайкос в четвъртък, преди да приемат Нюкасъл Юнайтед следващото лято.

 

  Сподели
87