PFA определи Фодън за Играч на годината


Н. Гавазов

PFA определи Фодън за Играч на годината

Полузащитникът на Манчестър Сити Фил Фодън и крилото на Челси Коул Палмър бяха избрани съответно за Играч на годината и Млад играч на годината от Асоциацията на професионалните футболисти.

51-те награди на PFA се проведоха в Лондон във вторник вечерта, за да отбележат футболния сезон 2023/24.

Най-голямата награда на вечерта отиде при Фодън, който вкара 19 гола в 35 мача във Висшата лига, за да спечели четвъртата поредна титла на Сити.

23-годишният англичанин е Играч на годината на PFA за първи път в кариерата си, след като преди това два пъти печели наградата за младежи.

В края на миналия сезон Фодън бе признат и за най-добър играч от Висшата лига и Асоциацията на футболните журналисти (FWA).

В битката за престижната награда Фодън победи Ерлинг Холанд, който взе този приз преди година, Родри, Палмър, Мартин Едегор и Оли Уоткинс.

А наградата за млад играч на годината отиде при 22-годишния Палмър, който отбеляза 22 гола в 34 мача във Висшата лига в първия си сезон за Челси.

Изпълненията на Палмър за Челси му спечелиха място в отбора на Англия за Евро 2024, като отбеляза на финала срещу Испания.

Конкуренти на Палмър за наградата при младежите бяха Букайо Сака, Коби Майно, Алехандро Гарначо, Майкъл Олисе и Жоао Педро.

PFA обяви и състава на символичния отбор на Висшата лига за сезон 2024/25, където играчите на Арсенал и Сити бяха разредени с Върджил Ван Дайк от Ливърпул и Оли Уоткинс от Астън Вила. Тук нямаше място за Палмър.

Нека добавим, че носителите на наградите на PFA се определят чрез гласуване на самите играчи, затова те са особено ценени от футболистите, защото това е признание сред техните колеги.

Отбор на годината във Висшата лига на PFA:

Дейвид Рая (Арсенал) - Уилям Салиба (Арсенал), Върджил ван Дайк (Ливърпул), Габриел Магалаес (Арсенал), Кайл Уокър (Манчестър Сити) - Родри (Манчестър Сити), Деклан Райс (Арсенал), Мартин Едегор (Арсенал) - Ерлинг Холанд (Манчестър Сити), Фил Фодън (Манчестър Сити), Оли Уоткинс (Астън Вила).

  Сподели
29