Джейми Реднап: Това са десетте играчи, които трябва да гледате във Висшата лига


А. Павлов

Джейми Реднап: Това са десетте играчи, които трябва да гледате във Висшата лига

Това са десетте футболисти, които особено напрегнато ще наблюдавам през тази кампания. Те могат да бъдат състезатели, които пробиват или които се налагат в отборите си, и аз опитах да направя смес между новаците и утвърдените играчи в Премиършип. Всички те обаче са изправени пред предизвикателството да се представят силно за своите тимове. Това е група играчи, която наистина те кара да осъзнаеш, че наближава началото на сезона. Ще гледам тези десет футболисти, за да видя как те ще развият играта си в предстоящата кампания.

Десетте футболисти, които избрах през последната година, се изявиха в добра светлина. Чудя се дали тазгодишната десятка ще оправдае очакванията.

Фил Джоунс (Манчестър Юнайтед)

Това момче е бързо, покрива добре своята зона и се чувства удобно както в ролята на дефанзивен халф, така и в тази на централен защитник. Манчестър Юнайтед не беше единственият отбор, който го следеше. Още пет или шест тима проявяваха интерес към Фил и аз се вълнувам за него. Той също бързо може да стане основен състезател за Англия и, изглежда, в бъдеще ще бъде потенциалният капитан на Трите лъва.

Сър Алекс Фъргюсън привлече Джоунс и Крис Смолинг, за да се борят за титулярни места с двете скали Неманя Видич и Рио Фърдинанд. Това, което най-вече харесвам у Фил Джоунс, е фактът, че той е уверен, без същевременно да проявява арогантност. Той ще се опита да си намери място в Юнайтед и като имаме предвид, че в предходната кампания Рио пропусна много мачове заради травма, Джоунс може да направи сериозна заявка за титулярно място веднага щом се справи с изискванията да играеш за голям тим. Той е силен в единоборствата, подвижен и модерен централен бранител, който освен това играе добре с топка в крака.

Давид де Хеа (Манчестър Юнайтед)

Той е страхотен вратар, който пристига при Червените дяволи срещу голяма сума пари (17,8 милиона паунда) и със сериозна репутация. Мисията, която Де Хеа обаче ще трябва да изпълни на "Олд Трафорд", е наистина тежка. Младият испанец ще трябва да замени Едвин ван дер Сар, който не само че бе силен в отразяването на удари, но също действаше много добре и с краката.
Все пак Де Хеа ще има пред себе си двама защитници като Видич и Фърдинанд, ала съсредоточеността на испанеца ще бъде жизненоважна.

Когато си пазач на Манчестър Юнайтед, често има дълги периоди, в които нямаш работа. Тогава, когато трябва да се намесиш, трябва да бъдеш готов. Английската лига ще бъде различна от испанската, където младежът допусна много голове след изстрели от дистанция. В този аспект той записа най-лошото постижение през миналия сезон в Примера дивисион, но това може да бъде заблуда. Той е ловък, интересен и многообещаващ страж. Решаващо, както за всички млади вратари, ще бъде това как Де Хеа ще се справи с допуснатите грешки.

Луис Суарес (Ливърпул)

Знам, че съблекалнята на Ливърпул наистина го харесва, и той разполага с необходимия потенциал, за да бъде голяма звезда във Висшата лига. Уругваецът е динамичен футболист, голмайстор, който, изглежда, бързо привикна към обстановката на "Анфийлд", след като преди това дойде от Аякс. Феновете на Ливърпул вече са привързани към Луис. За разлика от Анди Керъл, който все още се опитва да се адаптира към тима, при Червените Суарес си е като у дома.

Дългата кампания на Уругвай по време на Копа Америка наложи известен период за почивка, като по този начин нападателят не участва в предсезонните контроли на Пуул. Ала, след като през предния сезон не му отне много време, за да се превърне в типично попълнение на Кени Далглиш, отсъствието му от летните проверки не трябва да го изкара от силната му форма. Той е бърз, директен играч, може да дриблира и да нанася завършващи удари. Има ли нещо, което човек не може да хареса в неговата игра? Ако Ливърпул изнесе силна кампания, той ще бъде с решителна роля за шансовете за прогрес на мърсисайдци.

Рафаел ван дер Ваарт (Тотнъм)

Използвайки малко вътрешна информация от стана на Тотнъм, мога да споделя с Вас, че Рафаел гледаше тренировките по време на предсезонната подготовка. Моят баща Хари е много щастлив с напредъка на холандеца. Той лети. Ван дер Ваарт направи няколко гениални отигравания през миналия сезон и завърши кампанията като реализатор номер едно на Тотнъм. Въпреки този факт, той срещаше проблеми в това да играе във високо темпо през всичките 90 минути. Недобра физическа форма или липса на енергия? Той трябва да подобри физическото си състояние за задаващата се кампания.

Играч, който хваща окото и който изпълнява страхотно свободни удари. Неговата популярност на "Дъ Лейн", където се насладиха на технични футболисти през годините, е доказателство за неговите способности. Освен това Ван дер Ваарт се е състезавал за големи тимове в досегашната си кариера и е наясно какво ти е небходимо, за да бъдеш победител. Вторият сезон винаги може да бъде по-взискателен за един играч, но той има нужните качества, за да се справи с повишеното внимание и остане човек, който може да носи победите.

Скот Синклер (Суонзи)

Скот беше преотстъпван къде ли не, без да намери своя дом. Досега. Мениджърът на Суонзи Брендън Роджърс работи върху неговата увереност и му даде платформа, за да използва своята експлозивна скорост, нахлувайки отляво, откъдето той се врязва навътре към наказателното поле. Проблемът ще бъде, че тези врязвания не се получават много често в Премиършип, и срещу по-добри защитници, които ще се чувстват по-удобно при неутрализирането на неговата бързина, той ще трябва да се възползва от шансовете си, когато те дойдат.

Облечето Синклер в червена фланелка и той би Ви напомнил за Тио Уолкът и както Тио, той може да тича с топката без цел. Затова е небходимо Скот да играе по-комбинативно и по-гъвкаво. Когато е уверен и във форма, той представлява заплаха. Синклер покрива бързо зоната си с кратък и експлозивен спринт. Той отбеляза хеттрик във финала на плейофите за влизане във Висшата лига, макар че рядко участваше в играта. Неговата застрашителна скорост ще бъде най-опасното оръжие на Суонзи в трудната кампания, която очаква отбора.

Конър Уикъм (Съндърланд)

Голямо, силно, мощно момче, което е бързо за своя ръст и е директен, старомоден централен нападател. Много по-големи тимове наблюдаваха изявите му и няколко скаута се колебаеха относно него. Гледал съм му както добри, така и лоши мачове. Когато той обаче е добър, изглежда като талант и чакам да видя неговото изкачване във Висшата лига, след като през последната година се подвизава в Чемпиъншип с тима на Ипсуич.

Отговорността да водиш атаката на Съндърланд, влизайки в обувките на Дарън Бент, е тежко предизвикателство за юношата. Въпреки това неговият трансфер е вълнуващ и сумата на сделката също е чудесна (осем милиона паунда), като се замисли човек колко плати Ливърпул за Анди Керъл (35 милиона паунда). Харесва ми това, което направи Съндърланд през текущото лято. Черните котки осъществиха положителни ходове на трансферния пазар, докато другите отбори от Премиършип действаха доста по-необмислено. Ръководството подкрепи Стив Брус, когото харесвам като мениджър. Сега неговите покупки трябва да му помогнат и головете на Уикъм ще бъдат важни.

Робин ван Перси (Арсенал)

Да го кажем просто: ако Робин остане във форма, той ще спечели Златната обувка и Арсенал ще се наслади на фантастична кампания. Знам, че често пиша за него в своята редовна колона в Sportsmail, ала това се случва, защото Ван Перси е невероятен състезател и един от представителните футболисти на Висшата лига. Той играе на ръба на арогантността и прекалената самоувереност. Неговият голов коефициент е отличен. Той може да вкарва попадения след далечни изстрели и също така използва добре възможностите, които се откриват пред него. Холандецът удря топката чисто и е много опасен в пеналтерията. Понастоящем Арсенал преживява още едно тежко лято, но той все още е в тима и може да бъде неговият талисман.

Съжалявам, че се връщам към това, ала неговата кондиция е толкова важна. Той не записва достатъчно срещи. Пускайте го по-често на полето и Артилеристите ще спечелят повече двубои. През последния сезон Робин счупи рекорда за реализирани голове в пореден брой гостувания (девет попадения в девет мача), което ни показва всичко, което той може да стори... когато е във форма.

Шарл Н'Зогбия (Астън Вила)

Погледнете показателите на Н'Зогбия от предишната кампания, когато французинът се разписа 10 пъти за един тим, който се бореше за оцеляването си в английския елит. Шарл е причината, заради която Уигън остана във Висшата лига. Силните страни на Н'Зогбия са неговите скорост, динамика и старомоден дрибъл. Запомнете двете му попадения, които той отбеляза срещу Уест Хем в ключов двубой на края на миналия сезон, които спасиха Латикс от отпадане в Чемпиъншип. Това показва, че той може да се представя силно в напечени мачове. Следващото предизвикателство пред крилото ще бъде това да докаже, че може да извърви крачката нагоре, оправдавайки сумата, която Вила плати за него (9,5 милиона паунда), и налагайки се в стартовия състав на Алекс МакЛийш.

Харесвам директния му стил на игра. Той е способен да замести Ашли Йънг и да стане умела покупка за МакЛийш. Понякога Н'Зогбия може да бъде в лошо настроение, което му повлия в Нюкасъл и на моменти по време на престоя му в Уигън. Туй може да обясни факта защо по-големи отбори от Вила го определиха като твърде рисков играч. Шарл обаче е съзряващ, впечатляващ футболист и ще кара запалянковците на бирмингамци да стават от седалките си.

Адел Таарабт (Куинс Парк Рейнджърс)


Той ще поляризира мненията, но Адел би могъл да бъде най-талантливият състезател в Премиършип. Той е необикновеният плеймейкър на новака Куинс Парк Рейнджърс и мениджърът на лондончани Нийл Уорнък съумя да извлече най-доброто от него, позволявайки на смелите му действия да не оказва негативно влияние върху играта на отбора.

От време на време на Рейнджърс ще им трябват две топки. Една за Таарабт и една за останалите футболисти на тима. Едната седмица той ще бъде сменен още в 30-ата минута, а на следващата сам ще спечели мача. По какъв начин Уорнък ще включи този бунтар в своя отбор, особено, когато Рейнджърс гостуват и трябва да стоят компактно? Малцина футболисти могат да правят това, което Адел умее с топката. Брилянтен играч.

Серхио Агуеро (Манчестър Сити)

Новата мегазвезда на Манчестър Сити. Агуеро е поредният много класен футболист, който идва във Висшата лига. Всички погледи сега ще бъдат вперени в аржентинеца. 23-годишният стрелец е изключителен майстор на изстрелите от въздуха, той обича да удря топката с пълна сила и с тези си умения ми напомня за техниката и майсторството на Марк Хюз. Серхио обича също да влиза с топката в наказателно поле с гръб към вратата. Също така той може да успокоява темпото, да минава покрай или да надбягва противниковите бранители.

Ще бъде много интересно да видим как Сити ще играе с Агуеро в състава си. Гражданите имат толкова много остриета и, изглежда, Роберто Манчини ще се спре на системата 4-3-3 с две крила, давайки възможност на Яя Туре да се включва в атака от втора позиция. Серхио Агуеро игра във формацията 4-4-2, докато се подвизаваше в Алетико, като партньор в предни позиции му беше Диего Форлан. Тъй че как ще проработи системата 4-3-3 с Балотели и Джеко? Тук не споменаваме Тевес, Адебайор, Санта Крус, Белами. Сигурно е, че Агуеро ще бъде първи избор сред нападателите на Сините. От години насам той е най-вълнуващото попълнение във Висшата лига. При всички положения Сити трябва да финишира в топ 2.

Заб.: Статията е преведена от официалния уебсайт на "Daily Mail".

  Сподели
230