Безредиците в Англия се разрастват, отменят старта на Висшата лига?


Н. Гавазов

Безредиците в Англия се разрастват, отменят старта на Висшата лига?

Заради продължаващите трета нощ безредици по улиците на Северен Лондон, програмата за първия кръг на Карлинг Къп продължава да търпи изменения и след като бяха отменени домакинските мачове на Уест Хем и Чарлтън, Футболната лига отмени също и двубоите с участието на Кристъл Палас и Бростъл Сити. По-рано пък Футболната асоциация на Англия обяви, че приятелската среща Англия - Холандия няма да се играе, защото не може да бъде гарантирана сигурността на зрителите на „Уембли".

Devastation: Flames shoot more than 100feet into the air in Croydon as a building is torched. The suburb has suffered some of the most serious violence in the capital

Както е известно, безредиците започнаха в събота вечер в знак на протест срещу убийството на 29-годишния Марк Дъган и ако в началото демонстрациите на жителите в района бяха мирни, то през нощта те прераснаха в масови вълнения. Участниците в акцията запалиха полицейски коли, автобуси и здания, обръщаха контейнери за отпадъци, разбиваха магазини и офиси. При ексцесиите пострадаха включително и касите на „Уайт Харт Лейн".

Hackney: Dozens of riot police in helmets and shields surround a rioter in Hackney yesterday afternoon. Police have struggled to contain the violence across London

Ако през първите две нощи вълненията се ограничиха само в Северен Лондон, снощи, неочаквано за властите, те започнаха да се разпространяват не само в останалите райони на английската столица, а обхванаха също така градовете Ливърпул, Манчестър, Бирмингам и Бристол. Очаква се тази вечер вълната на насилие да обхване и други населени места на Англия, което принуди премиера Дейвид Камерън да съкрати почивката си в Италия и да се завърне спешно в страната. В момента британското правителство провежда спешно заседание и не се изключва вариант, на улиците да бъдат изкарани армейски части, след като стана очевидно, че полицията не е в състояние да се справи с безредиците.

В тази връзка, под заплаха за провеждане са още двубои от турнира Карлинг Къп: Нотингам Форест - Нотс Каунти и Бристол Роувърс - Уотфорд. Ако насилието не бъде овладяно, твърде вероятно е да бъде отменен и старта на Висшата лига на Англия.

  Сподели
90