Токсичният Челси


FUTBOL-TV

Токсичният Челси

Обява за работа! Клуб от Висшата лига търси мениджър!Изисква се да е млад и динамичен! 24-ти от началото на века. 24 е броят на папите от 1722 година насам, както шеговито сподели УилДжийнс от The Athleticслед раздялата между Челси и МаурисиоПочетино.

Всеки сам може да прецени дали това решение е било правилно, както и коя от двете страни е инициирала раздялата.Престоят на аржентинския специалист е безспорно интересен и даде много отговори за това какво се случва в клуба и каквоЧелсизагуби при смяната на собствеността.

В ерата Абрамович мениджърският стол винаги беше горещ, а осмелилите се да седнат на него неизменнобяха на една лоша серия разстояние от това да се опарят. Решенията на ръководството често изглеждаха безпощадни и прибързани, но и изключително ефективни. Безпощадни бяха и феновете, които свикнаха с незабавни резултати,а всичко различно генерираше негативна енергия, насочена към треньора. Безпощадна беше и съблекалнята, която изхвърли не един и двама топ мениджъри. Все пак,  онзи Челси имаше и едно изключително качество – шампионски манталитет. Срещу 21 трофея в 19 сезона, трудно могат да се намерят аргументи.

С новите собственици на клуба дойде и новият Челси, в който всичко трябваше да е по-различно. Дългосрочен проект, устойчиво развитие и млади кадри. Поне на хартия.  Новите собственици подходиха като опитни бизнесмени и премахнаха всичко старо, за да започнат наново. 1 милиард паунда инвестиции по-късно имаме нов отбор. Почти изцяло нов състав, нови директори, нов медицински щаб, 3 уволнени треньора , както и един временен наставник в рамките на 2 сезона. За съжаление, новите собственици надминаха своя предшественик единствено по трансферни рекорди, среден брой уволнени треньори на сезон и рекорден брой контузии.

Ще прескочим тривиалните анализи, подкрепени с щедра статистическа информация , с които следва оценим представянето на Почетино.  Далеч по-вълнуващи за анализ са пресконференциите на треньора, които бяха извор на ценна информация за обстановката в клуба. Може да се направи цяла колекция от негови изказвания, но ще отбележа само най-важните.

Аржентинецът водеше една основна линия в своите обръщения към медиите. Най-кратко, неговото послание може да се обобщи по следния начин: "Моята работа е да науча тези млади футболисти какво се изисква, за да се състезаваш на това ниво и за този клуб“.  Със старото, в кофата си отиде и шампионския манталитет на Челси. Способността да спечелиш трофей, дори когато не блестиш.  Към днешна дата от отбора завоювал Шампионска лига през 2021 са останали едва двама футболисти, а по-голямата част от останалите играчи  дори не са се състезавали на Европейско ниво.  Уви, в кофата не отиде репутацията на Челси на месомелачка за треньори.

В пресконференцията преди последния кръг във Висшата лига, Почетино бе запитан дали неговата дума ще бъда взета предвид  за предстоящия летен трансферен прозорец. Той отговори : "Ако ръководството има нужда от моята помощ, съм насреща“

Засипван от въпроси за неговото бъдеще, Почетино се обърна към медиите: " Въпросът не е само дали ръководството е доволно от работата на мен и екипа ми, а дали и ние сме щастливи с тях. Редно е да питате и нас какво мислим за ситуацията.“

От всички авторитетни източници бълват различни потенциални имена за нов мениджър на отбора, но всички публикации имат едно общо помежду си. "Директорите на Челси търсят млад и динамичен треньор“, каквото и да означава това.

Интервю за работа! (Приликата с действителни лица и събития е случайна)

-      Кандидат:  Здравейте, тук съм за обявата! Нямам много опит и спечелени трофеи, но съм ентусиазиран да се развивам и да върна отбора на върха.

Интервюиращ: Здравейте, благодарим за интереса! Точно това е и нашата цел!

-      Кандидат:  Звучи чудесно, ще имам ли възможност да развия дългосрочен проект и ще имам ли ясно поставени цели, по които да бъде оценена работата ми?

-      Интервюиращ: Разбира се, но обстановката в клуба е динамична и ще очакваме резултати в рамките на един сезон и това не може да гарантира мястото Ви!

-      Кандидат:  Разбирам, а ще имам ли свободата да взимам решения относно трансферната политика на клуба ?

-      Интервюиращ:  За съжаление не сме предвидили мениджърът да взима решения относно трансферите на клуба , но имаме чудесна новина. Туко що привлякохме вълнуващо 17-годишно крило от Бразилия за над 60 милиона паунда.

-      Kaндидат: Какъв е планът на клуба да се справи с потенциалното нарушаване на финансовия феърплей ?

-      Интервюиращ:Винаги сме готови да намерим иновативни решения да се справим с изискванията като разсрочване на плащания, амортизация и продажба на клубни активи.

Хуморът на страна. Раздялата с Почетино се яви като нов връх в несигурността и хаоса в Челси. Обява "Отбор от топ 6 на Англия си търси мениджър“ звучи примамливо, но всеки здравомислещ мениджър ще прочете дребния шрифт, преди да се хвърли в огъня.

А кой ще седне на стола с надпис "Внимание токсично!“ ? Следва продължение ….

ХРИСТО ХРИСТОВ

  Сподели
910