Гигс: Юнайтед, Сър Алекс и много други


Н. Гавазов

Гигс: Юнайтед, Сър Алекс и много други

Манчестър Юнайтед пристигна в Сиатъл в края на миналата седмица, където футболистите на 19-кратните шампиони на Англия ще продължат своите занимания, а в четвъртък сутринта от 05:00 часа българско време на „Сенчъри Линк Фийлд", „червените дяволи"ще излязат срещу местния Сиатъл Саундърс във втория си мач на американска земя. В навечерието на този двубой, най-търсеният футболист от състава на шампионите бе легендата Райън Гигс, който даде обширно интервю специално за Тhе Sеattle Times , което FUTBOL TV се постара да публикува по-долу:

- ST: Днес Юнайтед е мега-клуб, най-голямата търговска марка в света, но какво знаехте за този отбор като дете, след като сте родом от Уелс?

- Гигс: Ами, аз винаги съм бил фен на Юнайтед, така че знаех какво се случва в клуба. По онова време Юнайтед също беше голям клуб, но така да се каже, не всичко беше постигнал, защото тогава Ливърпул беше по-успешен, макар и не толкова популярен, както Юнайтед. Те се намираха на това ниво, на което ние трябваше да отидем и в крайна сметка успяхме.

- ST: Ти играеш за първия отбор от 1990 г. насам. Кажи ми какво е - да играеш толкова дълго време за един и същ клуб и да наблюдаваш неговото развитие?

- Гигс: Когато клубът спечели първата си титла във Висшата лига след 26-годишна "суша" - това беше нещо специално, особено за феновете на Манчестър Юнайтед. Честно казано, имам много късмет да играя през най-успешния период на клуба. Това е голяма чест за мен да бъда тук, започвайки във време, когато клубът все още не печелеше трофеи и да стигна до наши дни, когато побеждаваме постоянно.

- ST: Сър Алекс Фъргюсън заяви неотдавна, че едно от атрактивните качества на Юнайтед е, че през различните години отборът не променя своя стил на игра. Това води до голяма отговорност за играчите, нали?

- Гигс : Съгласен съм с шефа. Мисля, че на първо място искаме да спечелим нещо, но то трябва да стане по определен начин. Искаме да доставим удоволствие на феновете, защото феновете на Манчестър Юнайтед израснаха с историята за атакуващи и талантливи играчи и аз си мисля, че ако печелим трофеи, но не показваме привлекателен футбол, то запалянковците няма да приветстват това.

- ST: Как мислиш над това, че ти, Дейвид Бекъм, Пол Скоулс и други стигнахте до първия отбор, започвайки от младежката формация на клуба и по този начин икономисахте пари - дали това не се превърна в един от факторите за успех на клуба?

- Гигс: Мисля, че това е част от историята на Манчестър Юнайтед. Тук винаги са идвали големи играчи, дори и през 50-те години, по време на "бебетата на Бъзби", когато клубът също бе много успешен. През цялото време феновете ни виждат как 13-14-годишни играчи израстват в системата на младежкия отбор, как попадат в първия отбор и след това как отиват в националния отбор. Треньорът е много горд с отглеждането на играчи. Той винаги иска да наблюдава тяхното развитие. Но ние трябва да търсим и способни футболисти по целия свят, което няма как да не води вътре в отбора до сблъсък на различни характери и култури, които виждаме през последните 5 години. В допълнение, клубът се нуждаеше от нов облик, имаше нужда от едно ядро от млади играчи, които да почитат историята и традициите на Манчестър Юнайтед.

- ST: Цялата ти кариера да премине в един клуб - това е рядкост. Но още по-рядко е това да се случи при един и същи треньор. Какво можете да кажете за това?

- Гигс: Аз съм много горд от този факт. Аз мисля, че той е най-великият мениджър, който някога е живял. Научих толкова много от него, когато той беше все още доста млад, но аз все още продължавам да се уча от него.

- ST: Кое постижение те прави най-много горд? Броят на изиграните мачове за Юнайтед (876), или факта, че си единственият футболист, който е отбелязал гол през всичките сезони на Висшата лига?

- Гигс: Когато става въпрос за победи и клубни рекорди, всичко останало не е от значение, защото аз все още играя. Единственото нещо, за което постоянно мисля, това са изпуснатите победи или трофеите, които не спечелихме. Знаете ли, пораженията се помнят много по-дълго, отколкото победите.

- ST: Какво мислите, когато обикаляте и виждате толкова много ваши фенове по целия свят, включително и тук?

- Гигс: Страхотно е да дойда в Америка и да намеря толкова много наши привърженици. Преди осем-девет години бях за последно тук и сега виждам, че те са се увеличили. Имаме фенове дори в Австралия. Спомням си първото си предсезонно турне, когато отидохме в Южна Африка. Тогава не можех да си представите колко много фенове на Манчестър Юнайтед има там! Но това никога не е преставало да ме изненадва.

- ST: Какво си спомняте за последното ви посещение в Сиатъл през 2003 г.?

- Гигс: Спомням си, че играхме на същия този стадион (срещу Селтик), който беше много красив. Разбира се, помня добре този мач. Аз съм много доволен, че ние се връщаме тук и отново ще играем на този стадион с отбор от Сиатъл, който разбрах, че се представя добре.

 

  Сподели
237