Едно артилерийско лято или догодина по същото време (II част)


Н. Гавазов

Едно артилерийско лято или догодина по същото време (II част)

„Непобедимите" - така преди време някой беше определил Арсенал заради най-дългата серия на отбора от 49 мача без загуба, което е рекорд в историята на Висшата лига на Англия. Само, че бъдещето на един велик клуб е заплашено от неговото минало - шест години без трофей, а унизителният спад след тазгодишната загуба на финала в турнира за Купата на Лигата срещу Бирмингам показва само, че лондончани са се превърнали в отбор без сърце и без лидери. Нямам никакво намерение да сипвам сол в раните на феновете на „артилеристите" и искрено се надявам те да не реагират много остро на написаното от мен - човека, който не симпатизира на Арсенал, но истината е такава - всеки тим, който е в битка за четири трофея през сезона и толкова зрелищно и в такъв кратък период от време губи всичките си шансове за успех, показва точно това - на „Емирейтс" липсва дух.

Гледал ли е някой от вас филма „Догодина по същото време" - комедия, в която става дума за мъж и жена, които случайно се засичат в един хотел? Напълно непознати, двамата прекарват една нощ заедно, след което всеки пое по пътя си и се върна при семейството си. Но си обещаха след една година на същия ден да се срещнат пак. И го направиха. Филмът всъщност проследява срещите им през годините, докато остаряха. Няма как да не направя аналог със случващото се в Арсенал. Тази година, в края на един катастрофален сезон (нищо ново) Венгер обеща да развие трескава трансферна дейност, но съм почти убеден, че това бе направено, за да се успокоят недоволните фенове и да се оправдае увеличаването на цените на билетите.

„Моята отговорност на първо място е да не загубя играчи, а след това да мисля за нови попълнения, което ще ни направи по-силни. Нека се надяваме, че с едно-две нови имена от най-високо качество, през следващия сезон ще бъдем по-конкурентни", заяви Венгер пред The Sun.

Познати ли ви са тези приказки? Да, точно същото нещо каза френския специалист и миналото лято, но тогава мисля, че го направи пред Sky Sports. А само преди няколко месеца, Венгер пък заяви, че това е най-добрия отбор, с който е работил някога. Очевидно е, че този човек лъже. Дали сам си измисля лъжите или с подкрепата на Борда, аз не знам това. Но е факт, че французинът лъже.

Някой навярно ще се опита да ме опровергае с трансфера на Жервиньо. Наистина, да привлечеш за 11 милиона паунда 24-годишен нападател, който е вкарал 28 гола не за шампиона на България, а за този на Франция си е наистина добър удар. Но ще попитам, колко висока ще бъде откупната цена на национала от Кот д'Ивоар и дали той не се подготвя за преминаване в Манчестър Сити? Основателен въпрос, след като Адебайор, Туре и Клиши са вече на Ийстланд, а същото е много вероятно да се случи и с Насри. „Гражданите" спечелиха трофей и се готвят да атакуват титлата, докато на фона на засилването на Ливърпул, Венгер дори не може да гарантира догодина участие на тима в Шампионската лига. Или ако го направи, едва ли някой ще му повярва. За радост или съжаление, реалният живот не е филм и никой не желае да остарява с илюзии. За това и никой не бива да обвинява добрите играчи на Арсенал, че напускат „Емирейтс". А по-скоро упреците трябва да бъдат отправени към Борда, който продължава да живее по старому и отказва да осъзнае, че ако не запазиш най-силните си играчи, ако не ги възнаграждаваш подобаващо и не печелиш трофеи - няма как да постигнеш успехи. В първата част на настоящия материал дадох за пример Ашли Коул. Спомняте ли си колко получаваше той като играч на Арсенал - 55 000 паунда седмично. В Челси започна с 90 000 паунда! Насри сега взема 90 000 на седмица и поиска 110 000, но от клуба отказаха да му ги дадат. Защо тогава да не отиде в Сити, където ще получава повече, а перспективите за трофеи са по-големи? Проста и елементарна логика......

В крайна сметка, Венгер и ръководството на клуба трябва да бъдат по-активни през следващите два месеца, защото Арсенал се намира на кръстопът. А нещата не са толкова черни - Фабрегас е страхотен футболист, но не и когато се намира на операционната маса или на трибуните. 35-40 милиона за половин играч на сезон си е повече от добра сделка. Насри? За три години той показа страхотна форма само половин сезон. Мотивиран от повече пари, той не се вписва в идеите и проекта на Венгер и година преди края на договора си, ако бъде продаден за 25 милиона паунда това ще е добра цена за него. По-важното е да бъде променена философията на „Емирейтс" - средствата от продажбата на двамата да бъдат реинвестирани на 100 % в отбора - не в сейфа, където са парите от трансферите на Адебайор и Коло Туре, а в нови и талантливи футболисти. Заедно с отпуснатите за трансфери 40 милиона паунда това може да се направи спокойно и тогава лабораторията на Професора отново да заработи. В противен случай, в края на следващия сезон ви препоръчвам отново филма „Догодина по същото време".


Футболисти, които могат да си тръгнат от Арсенал: Фабрегас, Насри, Бендтнер, Скилачи, Леман.

Футболисти, които могат да дойдат в Арсенал: Самба, Кейхил, Скот Дън, Хосе Енрике, Мата, Валбуена.

 

  Сподели
230