Трансферно лято 2023


FUTBOL-TV

Трансферно лято 2023

Въпреки липсата на клубен футбол, летният сезон далеч не е лишен от интересни събития. Трансферният прозорец в Англия отвори на 14-ти юни и всички клубове са в бясна надпревара с времето, за да подсилят съставите си. В тази статия ще разгледаме основните цели пред водещите отбори на Острова и как успяват да ги постигнат към този момент.

 

Челси

"Сините“ от Лондон имаха една основна цел преди да се заемат с привличането на играчи, с които новият мениджър на клуба да работи. След като похарчи над 600 милиона за нови попълнения през изминалата кампания, отборът беше заплашен от санкции, свързани с финансовия феърплей. Като по поръчка дойде трансферната офанзива от Саудитска Арабия, която закупи голяма част от ненужните в състава. Стигна се дори до теории на конспирацията за тайно финансиране на Челси от Близкия изток. От перспективата на днешния ден и прясната оферта от 300 милиона за Килиан Мбапе, можем да заключим, че това е ясна стратегия за превръщане на Саудитската професионална лига в конкуренция на европейския футбол. За да балансират финансовите отчети, Челси се разделиха и с Кай Хавертц, Мейсън Маунт, Матео Ковачич, които заминаха за преки конкуренти от Висшата лига.

След хаотичната година начело на клуба, новите собственици изглежда са положили основи за следващата глава в историята на клуба. Ново ръководство, нов треньор и нова трансферна политика. От януарския трансферен прозорец насам, Челси е извършил 14 входящи трансфера, а средната възраст на привлечените играчи е 21,2 години.

В този преходен сезон предстои да разберем до колко успешна ще е младежката революция в отбора и по-търпеливи ли ще са новите собственици към мениджъра, спрямо техния предшественик.

 

Арсенал

Въпреки горчивия привкус от изминалия сезон, развитието на Арсенал е феноменално. Качествената работа на собственици, спортен директор и мениджър дава възможност на "артерелистите“ да изпълняват ефективно целите си на трансферния прозорец. През това лято фокусът на Микел Артета е в две основни посоки – разширяване на състава и разнообразие. До този момент Арсенал похарчи малко над 200 милиона евро за 3-ма футболисти.

По-голямата  част от тази сума отиде за привличането на Деклан Райс и всички в Англия са любопитни да видят как английският национал ще се впише в новия си клуб. Той може да е полезен на отбора в позиция пред защитата, където да помага в изнасянето. Когато отборът е в атака, Райс може да стои дръпнат назад и да помага, когато Арсенал е уязвим от контра атаки. Едно от нещата, които го отличават от Томас Партей е способността му да премине първите 20,30 метра с дрибъл след като отнеме топката. Друга опция за Артета ще е да ползва бившия играч на Уест Хям до или дори пред Томас Партей, което ще даде допълнителни тактически опции за Артета.

Другите две покупки на Арсенал – Тимбър и Хавертц не изостават от Деклан Райс  по разнообразието, което могат да предложат. Условно Тимбър е централен защитник, въпреки скромния си ръст. В "Ередевизията“ той се отличаваше със страхотно изнасяне на топката и бързо взимане на решения. Не веднъж той е показвал и креативност в последната третина на игрището. Освен като допълнителна опция в центъра, Тимбър би бил вариант за позицията на десния бек, предвид скоростта, с която разполага. В контролата с Барселона и в мача за "Къмюнити Шийлд“, Артета си позволи да го постави на позицията ляв бек.

В контролите на Арсенал получихме жокер къде е ролята и на Кай Хавертц в отбора на Артета. Въпреки че той беше използван като централен нападател в Челси, хората, които са го наблюдавали в Германия знаят, че играчът се чувства най-комфортно зад нападателя. Едно от нещата, които той прави най-добре е да влиза на скорост в наказателното поле. По всичко изглежда, че Хавертц ще заеме позиция в халфовата 3-ка до Одегард, откъдето ще подкрепя Габриел Жезус. Като алтернатива, той може да бъде използван на върха на атаката, а дори и на левия фланг.

 

Тотнъм

С назначаването на Анге Постекоглу Тотнъм окончателно излезе от цикъла на търсене на бързи резултати. Профилът на австралийския специалист далеч повече приляга на отбора, от тези на Конте и Моуриньо, но Тотнъм е все така залостен в трансферната сага около Хари Кейн. Голмайсторът на английския национален отбор изглежда решен да напусне, въпреки опитите на треньор, ръководство и съотборници да го задържат. За всички бъдещи планове на Постекоглу е важно да знае дали ще гради отбор около Кейн, или без него.

Лошото време в Тайланд и провалените контроли допълнително пречат на треньора в подготовката за новия сезон. В тези, които се проведоха, се затвърди мнението, че на отбора спешно е нужен централен защитник. Нещо, което мениджърът също адресира като проблем.

Една от малкото добри новини за "шпорите“ в този тих за тях трансферен прозорец е привличането на Джеймс Мадисън, който изглежда се разбира с новия мениджър.

 

Манчестър Сити

"Гражданите“ се качиха на трона на Европа и Англия и е трудно да си представим как отборът от Манчестър може да се подобри от нивото, което е стигнал. Сигурен съм, че в гениалния мозък на Пеп Гуардиола се въртят стотици варианти за нови постройки и модели на игра. Да се задържиш на върха понякога е по-трудно, отколкото да се качиш на него. През последните трансферни прозорци, Гуардиола показа, че вратата е отворена за всеки, който не се чувства добре в клуба. Към този момент, логично, "гражданите“ се опитват да запазят групата от футболисти непокътната. След раздялата с Гюндоган, Сити мигновено успя да го замести с Матео Ковачич. Към този момент една от основните битки е да бъде задържан Кайл Уокър, когото Гуардиола обяви за "незаменим“.

След доста спекулации и забавяне Йоско Гвардиол се присъедини към "гражданите“, а трансферната сума е от порядъка на 85 милиона паунда. Според слуховете Гуардиола иска да привлече халфа на Уест Хям – Лукас Пакета.

 

Ливърпул

Ливърпул направи най-важния си трансфер още през май, когато назначи Йорг Шматке за спортно-технически директор. Юрген Клоп неколкократно отбеляза пред медиите колко важно е за развитието на клуба да се намери точният човек за позицията. Двамата немски специалисти си поставиха за основна цел да преобразят халфовата линия на клуба и бързо се разделиха с Фабиньо, Джордан Хендерсън, Нави Кейта и др. На тяхно място, до този момент пристигнаха световният шампион Алексис Макалистър и Доминик Солзобай, за когото бяха похарчени 70 милиона паунда.

"Мърсисайдци“ са свързвани с Ромео Лавия от Саутхямптън, а трансферът на дефанзивния халф изглежда почти сигурен.

 

Манчестър Юнайтед

Ерик Тен Хаг започва втория си сезон начело на клуба. Шефовете на отбора виждат в негово лице човека, който да върне 20-кратния шампион на върха в Англия. Нидерландският специалист и екипът му действат спокойно и методично към изграждане на желания състав. "Червените дяволи“ направиха 3 ключови трансфера.

Първият е на вратаря Андре Онана от Интер. Стражът се чувства изключително добре с топка в крака и благодарение на него тимът на Тен Хаг ще може да се изтегли напред по игрището.

Мейсън Маунт също се присъедини към отбора от Манчестър. Халфът беше избран заради способността си да търси топката между линиите и разнообразието в атака, с което може да допринесе.

Подобно на градския си съперник, "червените дяволи“ се спряха на норвежки нападател, който да реши проблемите на клуба в атака. Тен Хаг засипа с похвали Расмус Хойлунд и отбеляза огромния потенциал, който притежава 20-годишният нападател. Хойлунд се възстановява от травма в гърба и ще трябва да почака за своя дебют в Англия.

ХРИСТО ХРИСТОВ

  Сподели
1321