Пол Скоулс - Легенда не само в очите на червените фенове


И. Ангелов

Пол Скоулс - Легенда не само в очите на червените фенове

Както стана ясно преди броени дни, един от най-големите кошмари за феновете на Манчестър Юнайтед се превърна в истина - Пол Скоулс сложи край на състезателната си кариера. Да той остана в клуба, за да работи с младежите, но колко ли ще липсват магическите му пасове по целия терен, безценния му опит и нюх за голове, който го издигна от малко момче в редиците на младежкия тим, до легенда и една от иконите на спорта и Манчестър Юнайтед.

Маестрото в центъра на Юнайтед от 17 години напуска, оставяйки огромна дупка в центъра, за която Сър Алекс Фъргюсън ще мисли през това лято. Той разполага с главоломните, що се отнася до последните сезони на клуба, 170 милиона лири, с които ще се опита да замести заминаващите си Ван дер Сар и Пол Скоулс. И докато за вратаря вече се спекулира, че изборът е ясен, то за "Рижият принц", както е по-известен сред феновете халфа, нещата не стоят по този начин.

Пол Скоулс бе легенда не само в сърцата на феновете на "Червените дяволи". Той имаше много привърженици и на терена. FUTBOL TV ви предлага събрани цитати от изказвания на някой от най-великите и влиятелни хора в света на футбола, чрез които вероятно и неутралните фенове ще разберат колко тежка ще е загубата за Юнайтед:

 

Зинедин Зидан: "Най-коравият ми съперник? Скоулс от Манчестър. Той е най-завършеният полузащитник."

Сър Боби Чарлтън: "Пол Скоулс е любимият ми футболист. Той символизира духа на Манчестър Юнайтед и всичко, което е добро във футбола."

Сър Алекс Фъргюсън(по време на интервю, в което му изброяват колко футболиста има в отбора си, на възраст над 30 години) : "Забравихте Пол Скоулс - а той е най-добрият ми играч."

Патрик Виера: "Играчът във Висшата лига, на когото се възхищавам най-много? Лесно - Скоулс."

Лоран Блан: "Казвал съм го преди, и ще го кажа на всеки - Скоулс е най-добрият английски футболист. Интелигентност, мощ, невероятна техника - всичко е там."

Едгар Давидс: "Всички от нас се опитват да станат поне малко колкото него. Всички може да се учат от Пол Скоулс."

Гордън Страхан: "Той може да вкарва, да подаде до всяка точка на терена, да прави двойни подавания, да преминава футболисти и да надскача в наказателното, като се има предвид и постоянността, с която го прави - а той го прави повече от 10, 11 години."

Сеск Фабрегас: "Той е нивото, до което искам да се приближа. Той е най-добрият играч във Висшата лига."

Андрей Шевченко: "Те имат двамата най-добри футболисти в света в момента - Кристиано и Рууни, но аз съм най-впечатлен от Пол Скоулс. Той е най-важният за Юнайтед, той прави всичко, което се случва на терена."

Рой Кийн: "Невероятен на терена, скромен и смирен извън него. Без да се занимава с лай** като знаменитост, не се изтъква и не търси слава. Невероятно талантлив играч, който остана неафектиран като човешко същество от всичко."

Едгар Давидс(когато печели слава на един от най-добрите): "Не съм най-добрия, това е Пол Скоулс."

Сам Алърдайс: "Няма по-добър халф на света."

Кевин Кийгън: "Това, което имат Юнайтед, а Челси не, е Пол Скоулс. Мисля, че той е нещо различно от всички останали в Английския футбол."

Гордън Страхан: "Пол Скоулс е най-добрият Английски халф в последните 30 години. Трябва да се върнете до времето на Боби Чарлтън, за да намерите някой, който прави такива неща. Когато той получи топката може да ви каже къде се намира всеки един играч в този момент."

Рио Фърдинанд: "За мен Пол Скоулс е най-добрият. Той прави изключително невероятни неща на тренировки, като например ще каже - "Виждаш ли това дърво ето там?" - а то ще е на 40 метра - "Сега ще го уцеля." И ще го направи. Всички в клуба го смятат за най-добрия.

Гари Невил: "За нищо на света няма да заменя Пол Скоулс. Той просто е най-добрият футболист, с който съм играл някога."

Джордж Бест: "Мисля, че наистина Англия загуби най-добрия си футболист(когато Скоулс се отказа от национала). Наистина той е най-постоянният и природно надарен играч, който са имали от дълго,дълго време насам."

Шави Алонсо: "Феновете в Испания много го ценят, а аз наистина го харесвам. За мен Пол е модел за подражание. Той е най-добрият халф, който съм виждал в последните 15 или 20 години."

Шави Ернандес: "През последните 15 до 20 години най-добрият централен полузащитник, който съм виждал, най-завършеният е Скоулс. Той може да подаде финална топка, да вкара, силен е, никога не го надиграват с физика и не губи често топката. Може би ако играеше в испанската лига щеше да е ценен повече."

Във финалният си мач на финала на Шампионска лига, след последния съдийски сигнал не бе изненада, че около легендата се струпаха куп футболисти на Барселона, сред които Шави, Бускетс, Меси, Педро и Иниеста, които да поискат фланелката му. Щастлив да я получи в крайна сметка бе Иниеста.

  Сподели
251