С поглед към върха


Н. Гавазов

С поглед към върха

По-рано днес мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер даде обширно интервю, в което засегна много теми, но най-важното, което феновете на "червените дяволи" чуха и може би се надяваха да чуят е, че отборът е един от претендентите за титлата във Висшата лига на Англия. По принцип норвежкият специалист е известен със своята скромност и чужд на провокациите, така че неговото изказване не може да бъде разглеждано като игра на думи, с каквато боравеше Жозе Моуриньо. Но и няма нужда човек да е корифей, за да разбере сериозността на изказването на Оле, както и намеренията на клуба от "Олд Трафорд" с оглед на трансферната кампания, която Юнайтед проведе това лято.

Манчестър Юнайтед вече официално обяви трансфера на Джейдън Санчо от Борусия Дортмунд и Рафаел Варан от Реал Мадрид и можем спокойно да кажем, че именно "червените дяволи" извършиха двата най -големи трансфера това лято. И за двамата играчи Манчестър Юнайтед трябваше да плати много пари, но както показват примерите от други богати клубове, скъпите трансфери могат наистина да засилят състава и да направят разликата на футболното игрище в бъдеще. А Санчо и Варан със сигурност са сред онези изпълнители, които са готови да осигурят тази разлика при това с голям марж. Да, имаме и историята на Лестър, Лил и... но те са изключение, близко до романтиката и далече от реализма.

Джейдън Санчо отдавна е трансферна цел на Манчестър Юнайтед и можеше да се завърне в Англия миналото лято, но ръководството на Борусия Дортмунд отказа на "червените дяволи" трансфера на крилото. Манчестър Юнайтед, традиционно през последните години, не успя да подпише с желания футболист от първия опит, но въпреки това прояви упоритост и все пак получи халфа на английския национален отбор, чийто трансфер бе обявен по време на Европейското първенство. Според съобщения на британската преса трансферът е за 85 милиона евро и в сравнение с миналото лято "червените дяволи“ успяха да получат Джейдън за много по -малко пари. Тук не можем да пропуснем чудесната работа на изпълнителния директор Ед Удуърд, който разгневи феновете покрай проекта Европейска Суперлига, но вероятно ще бъде запомнен с добро след като напусне клуба през декември.

Санчо трябва да подсили атакуващата линия на Манчестър Юнайтед, да добави креативност и класа към нея, защото миналия сезон хората на Солскяер загубиха много точки поради баналната невъзможност да проникнат в защита на противниците, които седяха дълбоко в защита. С идването на Джейдън, Манчестър Юнайтед ще има повече възможности в атаката, а способността на крилото да играе близо до чуждото наказателно поле и да подаде точен пас в точното време трябва да помогне на "червените дяволи" през новия сезон. През миналия сезон Санчо вкара 16 гола и даде 18 асистенции във всички състезания за Борусия Дортмунд - отлична статистика, която ще бъде много трудно за Джейдън да надмине в дебютния си сезон на "Олд Трафорд".

Манчестър Юнайтед ще започне нова кампания без Маркус Рашфорд, който реши да се подложи на операция на рамото, което означава, че Санчо трябва да бъде подготвен за факта, че от първите мачове от новия сезон той ще стане основен играч на отбора. Антони Марсиал едва набира форма след контузията, така че в началото на английското първенство Солскяер вероятно ще заложи на Санчо, Мейсън Гринууд и Единсон Кавани в атаката, което означава, че 21-годишното крило няма да има много време за адаптация към новия колектив. Санчо, подобно на останалите нови футболисти на Манчестър Юнайтед с висока стойност, ще трябва да се справи с напрежението и да започне да показва най-добрите си качества на терена от първите мачове.

Ако трансферът на Санчо в Манчестър Юнайтед се готвеше дълго време, то преходът на Рафаел Варан бе в много отношения изненада за феновете на клуба от Олд Трафорд. Разбира се, защитната линия на "червените дяволи" трябваше да бъде подсилена и намирането на нов централен защитник, който да се събере с Хари Магуайър бе един от приоритетите на Манчестър губи доверие от Солскяер, Ерик Бейли се лекува по - често, отколкото играе, а и ще пропусне началото на нова кампания поради участие в Олимпиадата с националния отбор на Кот д'Ивоар, а що се отнася до Фил Джоунс, феновете почти забравиха за неговото съществуване.

В резултат изборът падна върху централния защитник на Реал Мадрид, чийто договор с мадридския клуб приключваше година по-късно. Интересното е, че Варан можеше да се озове в Манчестър Юнайтед, докато все още беше футболист на Ланс, а легендарният Сър Алекс Фъргюсън лично се интересуваше от трансфера му. Но през 2011 г. Рафаел избра Реал и се оказа, че не е сбъркал, тъй като спечели четири Шампионски лиги и три първенства на Испания. Французинът се превърна в ключов елемент в защитата на "бланкосите" през последните десет години и спечели статута на един от най-добрите централни защитници в света.

Като се вземат предвид всички бонуси, Манчестър Юнайтед плати 50 милиона евро за Варан, което е справедлива цена за 28-годишен световен шампион и подобна сделка може да се счита за успех и за двете страни, въпреки факта, че след година Рафаел може да стане свободен агент. Реал Мадрид получи прилична и солидна компенсация за един от най-добрите си играчи, а Манчестър Юнайтед подсили отбора си с опитен централен защитник и едва ли би могъл да намери по-подходящ кандидат при сегашните условия на трансферния пазар.

Възможно е Манчестър Юнайтед да не е завършил работата си това лято и клубът да подпише с още някой преди затварянето на трансферния прозорец. Да, Оле каза днес, че оттук нататък всеки нов играч ще е бонус за отбора, което някои възприеха като край на трансферната кампания на "червените дяволи", но това изказване може да се приеме и в обратна посока. Със сигурност треньорският щаб на Юнайтед обмисля различни варианти за укрепване на центъра на терена, но покупката на нов халф до голяма степен зависи от бъдещето на Пол Погба, който не бърза да подписва нов договор и очевидно има оферти от ПСЖ.

Друго голямо събитие за Манчестър Юнайтед това лято бе подписването на нов тригодишен договор със Солскяер.   Това решение на ръководството на клуба говори за доверие в норвежкия специалист, който досега успяваше да се справи с работата си на "Олд Трафорд“ с различна степен на успех. "Убиецът с детско лице" все още не е довел своите хора до голям успех, но през миналия сезон той бе много близо до спечелването на Лига Европа, завърши втори в шампионата на Англия и спря на няколко крачки от триумфа в националните купи на Англия. Очевидно е, че следващият сезон, въпреки новото споразумение, ще бъде до голяма степен решаващ за Солскяер в Манчестър.

Наставникът на Юнайтед отново ще бъде под голям натиск от футболната общност и феновете на клуба, защото следващ сезон без спечелени трофеи може да струва работата на норвежеца. Време е Солскяер да напредне и да засили развитието си като треньор, а това става с големи победи, в противен случай шефовете на Манчестър Юнайтед може да му посочат вратата и да се обърнат към други имена. Доверието от страна на клубните босове  няма да помогнат на норвежкия мениджър в случай на откровено катастрофални резултати както във Висшата лига на Англия, така и в Шампионска лига.

Впрочем, ожесточената конкуренция в английската Висша лига и Шампионска лига не прави нещата по -лесни за Манчестър Юнайтед, но активната лятна трансферна кампания и настоящата пасивност на основните съперници на "червените дяволи"  в Премиършип на пазара вдъхват оптимизъм сред феновете на клуба от "Олд Трафорд". Да, Лукаку може да се върне на "Стамфорд Бридж", но сигурно ли е, че белгиецът отново няма да потъне в месомелачката английски футбол? Грилиш се присъедини към Манчестър Сити, което е голям плюс за "гражданите", но този трансфер в никакъв случай не издига шампионите на ново ниво. Ливърпул със сигурност ще спечели от връщането на Върджил ван Дайк, но със спада на нивото на игра на "атомното трио" следва да се попитаме, дали мърсисайдци са по-добри от тима през шампионския си сезон. Няма как да пропуснем Тотнъм и Арсенал, но имат ли сили двата севернолондонски отбора да бъдат фактор за титлата?

Очевидно е, че през тази кампания Манчестър Юнайтед ще се опита да се върне на върха, а дали това ще е сезонът на "червените дяволи" - остава да видим. При всички положения фундаментът е заложен, крачките в правилната посока са направени, погледът е нагоре.

Стартът е следващата седмица, а през май 2022 година ще разберем, дали Оле е бил прав.

  Сподели
605