Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (16.02 - 22.02)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (16.02 - 22.02)

През изминалата седмица имаше само един мач от Висшата лига на Англия, но в него не успяхме да намерим достойни попълнения за символичния сборен отбор на FUTBOL TV. Поради това, малко повече представители има този път от френската Лига 1. Не подминахме разбира се и последния мач на Раниери начело на Рома, в който имаше какво да се види, както и срещите в Бундеслигата, където бяха постигнати класически победи. Ювентус без Буфон, Реал без Касияс и Евертън с Хауърд...тук направихме леко отклонение от традицията и правилата и не можехме да си позволим да не включим стража на „карамелите". Едно, че нито един друг негов колега не успя да се отличи и второ, нямаше как да пропуснем играча, който почти сам изхвърли Челси от най-стария турнир в света. Кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Team за периода 16.02 - 22.02. Тактическата постройка е 3-4-3.


ВРАТАР


Тим Хауърд (Евертън)

През уикенда Челси изхвърча от турнира за Купата на Англия в един мач, който неговия съперник изигра блестящо. Играчите на Евертън почти успяха да опазят всеки един от своите противници, а вратарят на гостите Тим Хауърд направи няколко спасявания от висока класа, отчайвайки по този начин футболистите на Челси, които излязоха на „Стамфорд Бридж" с твърдото намерение да направят нещо в мача и да спасят сезона. Американският вратар се представи наистина блестящо по време на цялата среща, нямаше вина за гола на Лампард и спаси при рулетката на дузпите удара на Анелка. Хауърд за втори път намира място в символичния отбор на FUTBOL TV и, ако продължава по подобен начин да се представя, със сигурност ще продължи да получава нужното признание.

Подгласници: Бауман (Фрайбург)

 


ЗАЩИТА

 


Рикардо Карвальо (Реал Мадрид)

Не бива да забравяме, че „белите" играха без своя капитан и основен вратар Касияс. По време на загрявката резервният вратар на домакините изглеждаше толкова зле, че испанските коментатори започнаха да се шегуват, че Леванте ще си тръгнат от „Бернабеу" поне с два гола. Познаха, но с обратен знак. А по време на самия мач лидерските функции в отбраната паднаха на плещите на Карвальо, който създаде нужната организация и не позволи на съперника и метър празно пространство. На всичкото отгоре защитникът вкара и гол, с което оформи крайният резултат в мача.

 

Мапу Янгамбива (Монпелие)

Да победиш Лил през настоящия сезон в първенството на Франция е много трудна задача. А да не позволиш на „булдозите" да ти отбележат гол е от раздел фантастика. Но точно това успя да направи Монпелие, като от домакините особено се отличи защитника Янгамбива. Той просто „изяде" по десния фланг всичко, което се опитваше да се насочи към собствената му врата, а освен това се включи в абсолютно всички атаки на отбора си, не позволявайки на противниковите защитници да скучаят. Показателно е, че африканецът спечели 90% от единоборствата в собствената си половина, с което отчая напълно Азар и Кабайе, а по-късно и техните резерви.


Андреас Волф (Нюрнберг)

Централната двойка защитници на Нюрнберг проведе блестящо мача срещу Айнтрахт и не бива да се изненадваме, че и двамата попаднаха в символичния отбор на Kicker. Но изборът на FUTBOL TV ще бъде в полза на номер 5 от баварците, който на два пъти се наложи със самоотвержени шпагати да неутрализира Гекас. 28-годишният защитник действаше безпогрешно и до голяма степен се превърна в залог за успеха на своя отбор.

Подгласници: Алвеш (Барселона), Пинилос (Сантандер)

 


ПОЛУЗАЩИТА


Франческо Тоти (Рома)

Някой може би ще се изненада, че в нашия отбор включваме представител на компрометиралия се във всякакъв смисъл тим на Рома. Но полузащитникът проведе наистина разкошен мач срещу Дженоа и сякаш се опита да ни припомни, колко добре може да играе футбол. На практика, Тоти се опита сам да победи генуезци: подаде за първите два гола на „вълците", а третия отбеляза сам и сякаш сне всякакви въпросителни за победителя в този мач. За това, което се случи след това, той нямаше никаква вина и жалкото е, че най-добрия мач на Тоти за сезона завърши толкова болезнено за римляните, а и с оставката на Раниери.


Томас Мюлер (Байерн)

Този път най-добрият млад играч на Мондиал 2010 намери място в символичния отбор на FUTBOL TV. Мюлер проведе отличен мач, благодарение на което Байерн победи като гост Майнц 05 с 3:1. Именно полузащитника вкара победния гол, както се изясни по-късно. Невероятно полезен футболист, уважаващ партньорите си и умеещ да играе добре индивидуално - това видяхме в лицето на Мюлер.


Ян Шлаудраф (Хановер 96)

Шлаудраф бе избран за играч на кръга в Бундеслигата. Няма нищо удивително в това, след като той стана главен творец на победата на Хановер над Кайзерслаутерн. През първото полувреме с безпощаден удар от границата на наказателното поле изпрати топката в далечния ъгъл на противниковата врата и откри резултата. През второто полувреме вкара невероятно красив гол, с който ликвидира въпросителните около победителя в мача. Освен двата си гола, Шлаудраф постоянно създаваше напрежение в отбраната на „лаутерите", които по едно време се чудеха кого да пазят повече - полузащитника или нападателя Конан.

 

Джавад Некунам (Осасуна)

Полузащитникът на националния отбор на Иран проведе невероятен мач в състава на Осасуна и даде своя принос за това, дебюта на новия наставник на памплонци Мендилибар да бъде успешен. Трябва да отбележим, че Некунам вкара първите два гола в срещата, с които на практика реши крайния изход от двубоя. Освен това иранецът игра много стабилно в опорната зона и на практика се справи блестящо със задачата си да бъде разбита връзката Гарсия - Верду. Това не е звезден играч, но той даде наистина всичко от себе си срещу един силен съперник, за да може Осасуна да поеме малко повече въздух в битката за оцеляването си.

Подгласници: Ройс (Борусия М), Месбах (Лече).

 


НАПАДЕНИЕ


Кевин Гамейро (Лориен)

В събота Лориен отнесе Бордо с 5:1, а нашият герой Гамейро оформи хеттрик. След първите си два гола, резултата вече бе 3:0 и за всички на стадиона стана ясно, че домакините ще спечелят срещата. При 3:1, Гамейро изкара картон на Карасо и успя да заработи пряк свободен удар, след който последва 11-метров наказателен удар, за да стане резултата 4:1. Две минути преди края на мача Кевин отбеляза третия си гол в срещата, с което Лориен победи именития си противник с един впечатляваш резултат.


Родриго Паласио (Дженоа)

Напоследък нито едно от големите европейски първенства не преминава без някой голов трилър. След двусерийната английска сага, сега Италия блесна с интригуващ сюжет. За първите 51 минути на мача Дженоа - Рома, разказахме по-горе. И ако те бяха проведени блестящо от Тоти, то следващите 39 минути бяха на Паласио. С първия си гол бившият играч на Бока Хуниорис намали резултата до 1:3, а второто му попадение доведе до равенството 3:3. Забележителното е, че в края на мача аржентинецът не се полакоми и въпреки, че се намираше фронтално срещу вратата на Рома, изпрати топката към Палоски, който оформи крайното 4:3 за Дженоа.


Сергио Агуеро (Атлетико Мадрид)

Едно нещо не е ясно: какво ще прави Атлетико, ако Агуеро го няма? При гостуването на Сарагоса нападателя на „дюшекчиите" отбеляза само един гол, но той бе достатъчен за победата на столичани. Освен това, през цялото време Агуеро носеше върху себе си целия отбор и направи всичко възможно защитниците на домакините да не бъдат спокойни до края. Най-важното е, че след тази победа Атлетико се завърна в битката за място в Лига Европа.

Подгласници: Меси (Барселона), Гуиреро (Хамбургер)

 

Старши треньор

Хосе Луис Мендилибар (Осасуна)

Новият наставник на Осасуна - Мендилибар трябваше да направи своя дебют срещу един труден съперник в лицето на Еспаньол и според специалистите, двубоят едва ли щеше да бъде успешен за 49-годишният треньор. Преди срещата от 24 кръг на Примера дивисион, наварци заемаха 18-то място в класирането, което ги пращаше в по-долната дивизия, докато каталунците бяха шести и се бореха за място в Лига Европа.

До този момент памплонци излизаха в домакинските си срещи с двама нападатели, а зад тях заставаха трима атакуващи полузащитници. В опорната зона обикновено оставаше само Пунял.

Срещу Еспаньол Мендилибар реши да промени коренно нещата и заложи на трима футболисти в атака, а зад тях разположи само един играч, който да ги подпомага. В същото време в опорната зона постави до Пунял и Некунам, с което напълно разби нападението на гостите, които трудно организираха атаките си. Този ход от страна на новия треньор на Осасуна най-вероятно изненада гостуващия отбор, но още по-голяма бе изненадата за специалистите, които не очакваха подобна победа, която се оказа най-голямата за памплонци във всички турнири от 9 юни 2007 година!

 

  Сподели
191