Лам: Гуардиола вече не е фен на тики-така


Н. Гавазов

Лам: Гуардиола вече не е фен на тики-така

Бившият футболист на Байерн и Германия Филип Лам оцени промяната в треньорския стил на Хосеп Гуардиола, който е мениджър на Манчестър Сити.

"Виждате, че Гуардиола се адаптира след пика  в Испания. Барселона беше много добър отбор, в който всеки можеше да свири на страхотни различни инструменти. Когато спечелиха Шампионска лига през 2009 и 2011 г., те просто сдавиха противниците си. Този стил беше възможен, защото целият клуб следва идеите на тоталния футбол на Йохан Кройф, а Гуардиола се видя в тази традиция: ако е възможно, той ще играе 11 Иниеста.

В други клубове той трябваше да жертва идеализма. В Мюнхен той позволи на Рибери и Робен да играят по фланговете, а фланговите защитници се преместиха в центъра, когато отборът притежаваше топката. Сити играе по-предпазлив футбол, разчитайки на фииката на защитниците, които са добри във въздушната борба.

Отборът понякога отдава топката, отстъпва назад, защитава територията си и си поема въздух, разчитайки на контраатаки. Треньорът се е научил да се наслаждава на прости голове от корнер или далечен удар. Той осъзна, че такива голове също са важни. Той вече не е само фен на ултра-атакуващия тики-така", заяви Лам.

  Сподели
196