Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (02.02 - 08.02)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (02.02 - 08.02)

Огромно количество голове, невероятни обрати и запомнящи се мачове! С това може да бъде определен изминалият кръг в топ 5 на първенствата в Европа. Футболист на Ливърпул за първи път от седем години насам успя да отбележи гол на „Стамфорд Бридж", Юнайтед се оказа, че не е непобедим и повтори също историята отпреди седем години, когато загуби от последния тогава в класирането Уулвс, в Италия инерцията на Интер със сигурност е по-голяма от тази на Милан, в Германия Байерн загуби драматично от полуизпадналия Кьолн, а в Испания победата на Леванте намери повече място по вестниците от дежурните победи на Реал и Барса. Героите през изминалата седмица бяха повече от нормалното, а кои са те - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Team за периода 02.02 - 08.02. Тактическата постройка е 3-4-3.

 

ВРАТАР

Мануел Нойер (Шалке 04)

80 720 зрители на „Сигнал-Идуна-Парк" очакваха техните любимци и лидери в класирането да се саморазправят с Шалке 04 и надеждите почти се сбъднаха: 60% владеене на топката за Борусия Дортмунд, 12 удара извън вратата на съперника и 9 удара в очертанията на трите греди. Основният „виновник" обаче гилзенкирхенци да не загубят рурското дерби е стражът на Шалке и националния отбор на Германия Мануел Нойер. В петък вечер вратарят отбиваше всичко, което летеше към неговата врата, а когато се налагаше играеше и като защитник. След мача специалистите говореха единствено и само за фантастичната игра на Нойер.

Подгласници: Сезар (Интер)

 

 


ЗАЩИТА

Джейми Карагър (Ливърпул)

Какво би представлявал Ливърпул без своя емблематичен защитник? Завръщането на „червената скала" в отбора бе наистина блестящо. Карагър направи едно от най-емблематичните отигравания в мача срещу Челси, прекрасно блокирайки удар на Фернандо Торес. Ветеранът нямаше нерешими проблеми с никой от тримата нападатели на „сините" - Анелка, Дрогба и Торес, както и техните резерви. С основание бе определен за играч на срещата. Ние от своя страна не се поколебахме да го включим в нашия символичен отбор.

 

Робърт Хут (Сток Сити)

Някой може би ще оспори избора ни да включим в състава защитник, чиито отбор допусна два гола в един мач.Още повече, когато за едно от попаденията е виновен и самият играч ( именно нашия герой не успя да удържи Асамоа Гаян, когато той изведе Съндърланд напред). От друга страна обаче, не бива да пренебрегваме Хут с лека ръка. Немецът в края на една загубена среща, с два точни удара не само компенсира грешката си при допуснатия гол, но и донесе победата за своя тим, играейки блестящо с глава в наказателното поле на противника.

 

Джордж Елокоби (Уулвърхемптън)

Уулвс хвърли бомбата и изненадващо победи Юнайтед с 2:1, нанасяйки първа загуба на Бербатов и компания, като по този начин битката за титлата продължава да бъде отворена. Гостите поведоха чрез Нани, но изравнителният гол за „вълците" отбеляза именно Елокоби. Когато изравниш резултата срещу отбор като „червените дяволи", а след това помогнеш да бъде нанесено първото поражение на Сър Алекс в шампионата - всеки ще намери място в символичния отбор на FUTBOL TV. А освен това, Елокоби се покри и със слава.

Подгласници: Барцали (Ювентус), Шулц (Хановер), Манго (Лориен), Пике (Барселона)

 

 

ПОЛУЗАЩИТА


Лионел Меси (Барселона)

Едва ли трябва да поставяме под съмнение мястото на Лео тук. Аржентинецът играе в отбор, който подобри половинвековен рекорд по количество поредни победи в Примера дивисион - 16 на брой, а на всичкото отгоре оформи и хеттрик в мача. Преди срещата испанските медии предричаха танго между Меси и Агуеро, но на практика се получи солово изпълнение с главен изпълнител Лео, който не можа да бъде спрян по никакъв начин и напълно заслужено събра овациите на „Ноу Камп".

 

Кристиано Роналдо (Реал Мадрид)

От известно време Роналдо не беше правел силен мач. Но изглежда, че португалецът за своя рожден ден реши да си направи сам подарък - изигра много добре срещата, отново отбеляза два гола и подобри рекорда на Пушкаш. А в самия край на срещата взе участие в головата атака, след която Адебайор оформи окончателния резултат в срещата.

 

Раул Мейрелеш (Ливърпул)

Мейрелеш не за първи път намира място в символичния отбор на FUTBOL TV и то с основание. Срещу Челси когато започна изтеглен малко по-назад, той не беше толкова ефективен. Но когато се премести напред, той изигра важна роля за Ливърпул" в средата на терена, показа много решителност в действията си, не позволявайки на Челси да развърне атаките си и най-важното - обезглави шампиона на собствения му стадион.

 

Джои Бартън (Нюкасъл)

Ако не споменем поне един играч от Нюкасъл, просто няма да сме направили нищо. Бартън бе един от героите в най-уникалния мач не само в Англия, а и в Европа. Чак се появиха спекулации, че срещата е уредена - нещо, което доведе до това, че Арсенал ще завежда дело срещу френски телевизионен канал. За първи път в историята на Висшата лига отбор, който губи с 0:4 успява в крайна сметка да изравни резултата. А на всичкото отгоре това се случва срещу не кого да е, а Арсенал, който е и кандидат за титлата! Бартън записа на сметката си два гола и асистенция. Наистина, головете бяха от 11-метрови наказателни удари. Но първо, в подобен мач, колко футболисти могат да се нагърбят да изпълнят подобен удар? Второ, асистенцията на Бъртън бе именно за изравнителния гол на „свраките".

Подгласници: Йозил (Реал Мадрид), Тиоте (Нюкасъл), Сисоко (Тулуза), Снайдер (Интер)

 

 


НАПАДЕНИЕ


Луи Саха (Евертън)

Саха е един от главните герои в поредния кръг във Висшата лига на Англия. Французинът вкара четири гола във вратата на Блекпул, носейки по такъв начин победата с 5:3 на „карамелите" в мач, който бихме оприличили като истинска престрелка. Независимо срещу какъв отбор играеш, всеки не го умее това - да вкара четири гола. Саха започна успешно да вкарва голове от началото на годината и продължи успешно да го прави и срещу Блекпул. На два пъти извеждаше в резултата своите, а след гола на Адам изравни за 3:3, а с четвъртия си гол сложи окончателно точка на спора, кой ще бъде победител в мача.


Алесандро Матри (Ювентус)

Нападателят пристигна през зимата в Ювентус от Каляри и ето, че във втория си мач за торинци на Матри му се наложи да се завърне в своя дом, където вкара два гола на бившия си отбор и асистира на Лука Тони за крайното 3:1. Трябва да отбележим, че 26-годишният нападател не празнува своите голове, с което прояви уважение към феновете на Каляри и показа, че не се е самозабравил, преминавайки в отбор като Ювентус.


Самуел Ето'о (Интер)

Интер и Рома изиграха феноменален мач. Твърдо може да кажем, че след Нюкасъл - Арсенал точно тази среща се превърна в поредното европейско шоу. И няма как когато споменем италианския шедьовър, да не отбележим играта на Ето,о. Именно той изведе своите напред, отбелязвайки гол под ръката на вратаря на Рома. През второто полувреме изпълни хладнокръвно 11-метров наказателен удар, с който доведе резултата до 3:1, а в 71-та минута асистира на Мота, с което отпаднаха всякакви въпросителни около това, кой ще бъде победител в срещата.

Подгласници: Тевес (Манчестър Сити), Колунга (Хетафе)

 

Старши- треньор

Кени Далглиш (Ливърпул)

Колебанията ни бяха измежду наставника на Уулвърхемптън Мик Макарти и този на Ливърпул Крал Кени. И на двамата специалисти отборите сътвориха истински подвиг, благодарение на който дадоха надежди на своите фенове. Докато обаче „вълците" имаха срещу себе си отбор, който по всякакъв начин отказваше да се бори и да играе футбол, то „мърсисайдци" излязоха срещу противник, който не се бе отказал от борбата за титлата и даде всичко възможно от себе си, за да спечели мача. Освен това, срещата се игра не къде да е, а на „Стамфорд Бридж", а в редиците на шампиона вече се намираше и най-скъпият футболист на Острова и бивш играч на Пуул Фернандо Торес. Ситуацията за „червените" не бе никак добра, но Далглиш съумя по някакъв начин да накара хората си не само да играят футбол, а и да дадат всичко от себе си на негостоприемния терен и да не загубят самообладание под натиска на феновете и своя противник. Ливърпул изигра мача тактически много грамотно, не позволи на „сините" да се развърнат спокойно при атаките и на практика, ако не бяха няколкото грешки на Макси Родригес в средата на терена, „аристократите" бяха неутрализирани напълно. А голът на Мейрелеш бе венецът в усилията на Далглиш да възроди отбора си.

 

  Сподели
223