Сър Алекс вече 22 години води Юнайтед към нови триумфи


.

Сър Алекс вече 22 години води Юнайтед към нови триумфи

На 6 ноември 1986 година, точно преди 22 години, един успешен шотландски мениджър поема закъсалия Манчестър Юнайтед. Преди това той е успял да спечели 3 шампионски титли с Абърдийн, както и КНК след победа над Реал (М) на финала. Естествено, че става дума за Алекс Фъргюсън.

До 1990 нещата не вървят особено добре и пред шотландецът е поставен ултиматум да спечели трофей, И той успява да вземе ФА Къп. Следващата година Юнайтед взима КНК и Суперкупата на Европа.

Първата шампионска титла за “червените дяволи” под ръководството на Алекс Фъргюсън е през 1993 година. Оттогава те взимат 10. Два пъти тимът има щастието да стане и шампион на Европа. Трофеят от най-престижния турнир в света се завръща на “Олд Трафорд” след 31 години отсъствие през 1999. 9 години по-късно Юнайтед отново е номер 1 в Европа.

Наред с тези успехи Сър Алекс има още 5 Купи на Англия, 2 Купи на Лигата, 8 триумфа в Къмюнити Шийлд, Суперкупа на Европа и Междуконтинентална купа.

Излишно е да споменаваме колко велики футболисти са минали през ръцете Фърги. Кантона, Бекъм, Гигс, Скоулс, Кийн, Брус, Хюз, Рууни, Фърдинанд, Верон, Шмайхел, Коул, Йорк, Стам, Нистелрой, Шерингъм, Солскяер, Инс, Невил, Бербатов и още и още...

В признание за приноса му към британския футбол той е провъзгласен за Рицар на Британската империя и слага титлата “Сър” към името си.

 

  Сподели
294