Анонс на сезон 2020/21 във Висшата лига на Англия


Н. Гавазов

Анонс на сезон 2020/21 във Висшата лига на Англия

В събота Фулъм и Арсенал ще поставят началото на новия сезон в най-уникалното футболно първенство на планетата. Заради ситуацията с коронавируса ситуацията е малко по-различна - ще липсват феновете по стадионите, а това е част от неповторимата атмосфера на английския футбол. Въпреки това, всеки нов сезон във Висшата лига е пълен с интриги, следващият няма да е по-различен. Завръщането на Лийдс, експанзивната трансферна политика на Челси, защитата на титлата от страна на Ливърпул - тези и други са интригите на сезон 2020/21.

FUTBOL TV има удоволствието да запознае своите читатели с анонса на сезон 2020/21 в най-популярното първенство на света, като този път решихме да представим нашия материал в малко по-различен вид.

 

Ще защити ли Ливърпул титлата?

Ливърпул проведе феноменално миналия сезон и заслужено спечели първа титла за последните 30 години.  И няма никакво съмнение, че апетитът на феновете само се увеличи от това, а целта на отбора на Юрген Клоп ще бъде да защити титлата си. Но ще бъде много по-трудно да се направи това, за което няма съмнение.

На първо място, трябва да се вземе предвид факта, че Манчестър Сити ще бъде по-сериозен противник. "Гражданите" решиха да заложат на спечелване на Шампионска лига и леко загърбиха Висшата лига, но по ред причини това не сработи и сега със сигурност ще искат да отмъстят. Освен това, като се има предвид укрепването на Челси, "сините“ също може да се включат в битката за титлата.

За съжаление ръководството на "червените“ не подкрепи  Юрген Клоп с трансфери през това лято. Клубът подписа с Константинос Цимикас, който очевидно няма да може да измести Андрю Робъртсън от основния състав. В допълнение, Клоп искаше да вземе Тимо Вернер, но той се премести в Челси. Да, има вариант с привличане на Тиаго Алкантара от Байерн Мюнхен, но като цяло този ъпгрейд е незначителен.

 

Ще се бори ли Челси за спечелване на Висшата лига?

Челси сякаш има друго ръководство! Клубът извърши невероятни трансфери и най-важното - правилните и необходимите! Петима играчи бяха купени още преди началото на шампионата. През миналия сезон Челси имаше проблем - добри атаки, но изпълнението куца. Клубът започна да търси решение и взе Тимо Вернер. Според журналиста на Bild Кристиан Фалк,  Челси е спечелил битката за него не само срещу Ливърпул, но германецът е отказал на Пеп Гуардиола!

Освен това "сините“ имаха проблеми с последното подаване, както и с разбиването на наситените защити на противника. За това и подписаха с Хаким Зиеш и Кай Хаверц. Що се отнася до напускането на Педро и на Вилиан, това би трябвало изобщо да не се усети.

Освен атаката, Челси имаше много, много големи проблеми в отбраната - става дума за центъра и левия бек. Клубът намери решение - Бен Чилуел и Тиаго Силва. Може би качеството на играта на англичанина поражда някои въпроси, както и възрастта на бразилеца, но защитата със сигурност е  по-силна от преди. Освен това Челси е на прага да подпише с вратаря Едуар Менди от Рен - той е деветият в Европа сред ТОП-5 шампионата по брой направени спасявания. Можете ли да познаете къде се намира Кепа Арисабалага? На 94-то място. От 94 места.

Можем да очакваме, че Челси ще се включи в надпреварата за титлата, а дали ще я спечели и с какъв процент вероятност е още рано да се каже. Но едно е сигурно - "сините" направиха крачка напред в правилното направление.

 

Какво да очакваме от Арсенал?

Арсенал няма пари и това не е новина. Затова клубът трябваше да уволни  редица служители, поради което в медиите се появи "негативен шум“ около "артилеристите“. Те преподписаха с Давид Луис, Седрик Соареш, купиха Пабло Мари, взеха Вилиан и Габриел, но нямат пари за обикновените работници. Освен това ръководството реши да заложи на по-тясно сътрудничество с агентите, а не да се опира на скаутите, което също е спорно решение и не се знае до какво ще доведе.

Така или иначе, основният "трансфер“ на клуба ще бъде Пиер-Емерик Обамеянг или по-скоро преподписването на договор с играча. Сделката е близо до приключване, което е много, много добра новина за "артилеристите". Габонецът е най-яркото нещо в отбора на Арсенал,  редовно вкарвайки и играейки ключова роля в битките срещу корави противници. Да, африканецът има колебания, но всичко трябва да му бъде простено на фона на всичко останало.

Арсенал спечели ФА Къп и Суперкупата. Разбира се, някои дори не смятат последното за трофей, но независимо от мненията, това си е успех. Истината е, че Микел Артета върши чудесна работа, накара скептиците да замълчат и ако успее да подпише с някой друг, това ще бъде страхотно за тима. Напълно резонно е да очакваме от Арсенал скок напред през този сезон. Т.е. "артилеристите" ще се бият за място в топ 4.

 

Перспективите пред Лийдс

Един от емблематичните английски клубове се завръща в елита след 16 години отсъствие. Отборът на Марсело Биелса загуби в плейофите на Чемпиъншип година по-рано, но аржентинският треньор остана и при втория опит изведе клуба във Висшата лига. Лийдс постигна директна промоция, избягвайки предишните провали в последния етап.

Фигурата на Биелса  е определяща в тази история. Успехът на настоящия Лийдс е пряко свързан с опитния ментор, който успя да изведе достатъчно посредствени играчи на високо функционално ниво. Лийдс играе предсказуемо и в това отношение нищо няма да се промени и в елита. Най-интересното е колко успешни ще бъдат покупките на  Родриго и Робин Кох. Испанецът не се слави с висока резултатност, а това предизвиква въпроси.

Като цяло, очакванията са, че Лийдс ще се справи с предизвикателството да запази мястото си  във Висшата лига. Но непредсказуемостта на Биелса, който е в състояние да се поддава на емоциите, включително и да напусне клуба по всяко време, както и ефектът от кадровите промени в отбора, могат да повлияят много. Лесно е да се предскаже само стилът на игра на отбора - той няма да се промени, дори ако възникне необходимост.

 

Ще направи ли Евертън крачка напред?

В известен смисъл Евертън е един мини-Тотнъм. И е трудно да се каже дали става дума за добрия или лошия смисъл на думата. "Шпорите“ често са близо до успеха, но не могат да го развият и задържат по никакъв начин. Що се отнася до Евертън, "карамелите“ се опитват да се превърнат в ТОП клуб, но към момента всички опити завършват с неуспех.

Разбира се, пристигането на Карло Анчелоти може да промени ситуацията. Може би. Клубът подписа с Алън от Наполи, Абдулай Дукуре от Уотфорд и Хамес Родригес от Реал Мадрид. Трима добри футболисти, които могат да подсилят отбора на мърсисайдци. Евертън е известен с подобни преходи, но има едно "но“.

Факт е, че Алън започна да отстъпва от играта си в Наполи и дано  Анчелоти знае какво прави. В противен случай, при всеки друг сценарий, Аурелио Де Лаурентис нямаше да пусне толкова лесно значителен футболист. Дукуре е добър полузащитник и един от лидерите на Уотфорд, който обаче испадна. Що се отнася до Хамес, това може би основната звезда на клуба в момента. Но въпросите са: Дали ще заиграе във Висшата лига? Ще покаже ли нивото, което се очаква от него? Да, Карло работи с него, но в Испания и Германия.  

Малко е вероятно Евертън да се бори за място в топ 6 и абсурдно за топ 4. По-скоро "карамелите" ще се бият за участие в евротурнирите, ще притесняват големите и ще завършат в челната осмица.

 

Ще се върне ли  Манчестър Сити?

Във всеки случай трябва да го направи. Отборът на Пеп Гуардиола се провали миналия сезон в първенството, изоставяйки от  Ливърпул 18 точки. А деветте загуби в Премиършип не е въпрос на случайност. Това е недопустим "лукс“ за такъв клуб! Няма съмнение, че испанският специалист ще иска да се реабилитира и тази задача няма да е лесна, но е напълно възможна.

През  лятото "гражданите“ бяха подсилени от Феран Торес и Нейтън Аке, клубът продължава да преговаря за Калиду Кулибали. Вероятно сенегалецът ще бъде последният трансфер през този прозорец, а Сити има нужда от него, защото слабото място на колектива на Гуардиола е именно защитата. Именно степента на бедствието в отбраната ще определи и представянето на отбора през сезона и мястото му в крайното класиране.

 

Манчестър Юнайтед преди Бруно или след Бруно?

Предишният сезон за Манчестър Юнайтед може да бъде разделен на две части: "до Бруно" и "след Бруно". Тимът на Оле Гунар Солскяер се преобрази с появата на португалеца в центъра на полузащитата. Това позволи на отбора да завърши на трето място през кампанията и да вземе билет за Шампионска лига - нещо немислимо в края на миналата календарна година.

Но трябва и да признаем, че Юнайтед не успя да постигне някои резултати и с Бруно, и с мощната си атакуваща линия. Това е намек, че "червените дяволи" нямат сили да се борят за титлата. Може би някоя случайност или грешна стъпка на конкурентите ще ги допусне в борбата за короната, но като цяло е трудно да определим тима от "Олд Трафорд" като сериозен претендент за титлата. Колективът трябва да подобри отбранителната си линия, а ефективността на нападателите да се изкачат на ново ниво.

Въпросителни има и към самия Оле, при това не без основание, защото вдъхновението е важен елемент в работата на всеки треньор, но в крайна сметка най-важното нещо си остава професионалният потенциал на треньорския щаб.

 

Къде е Тотнъм?

Моуриньо започна в Тотнъм като кризисен мениджър, който се опита да гаси пожари. "Шпорите" придобиха вид на отбор на португалеца след рестарта на сезона. Паузата позволи на Жозе да поправи играта в отбрана, а също да получи оздравелите нападатели. В крайна сметка Тотнъм показа трети резултати сред всички след рестарта, загуби само един мач и записа приятни победи над Арсенал и Лестър.

Времето е най-добрият помощник на всички в Тотнъм, така че очакванията са да видим един по-солиден отбор. Пиер-Емил Хайберг може да стане нужният лидер в центъра на полузащитата, а Мат Дохърти да подсили позицията на десния защитник. Като цяло летните трансфери са скромни, но кой освен Челси направи гръмки трансфери? Положителното е, че Моуриньо ще започне новия сезон със свой отбор, пълноценно подготвен и в пълен състав. А познавайки стратегическото мислене на португалеца, той със сигурност има план как да върне тима в Шампионска лига. Остава само играчите да му повярват.  

 

 

Арсенал

Стадион: "Емирейтс", Лондон - капацитет: 60 432

Прякор: "Артилеристите"

Мениджър: Микел Артета

Трансферна стойност: 651 милиона паунда

Сезон 2019/20: +14= 14-7, 56-48, 56 точки, 8-мо  място

Прогноза: 5-7-мо място

 

 

Астън Вила

Стадион: "Вила Парк", Бирмингам - капацитет: 42 788

Прякор: "Виляните", "Лъвовете"

Мениджър: Дийн Смит

Трансферна стойност: 248 милиона паунда

Сезон 2019/20: +9= 8-21, 41-67, 35 точки, 17-то място

Прогноза: Борба за оцеляване

 

 

Брайтън

Стадион: "Фалмър Стейдиъм", Брайтън и Хоув - капацитет: 30 750

Прякор: "Чайките"

Мениджър: Греъм Потър

Трансферна стойност: 199 милиона паунда

Сезон 2019/20: +9 = 14-15, 39-54, 41 точки, 15-то  място

Прогноза: Втората половина на таблицата

 

 

Бърнли

Стадион: "Търф Муур", Бърнли - капацитет: 21 401

Прякор: "Виненочервените"

Мениджър: Шон Дайк

Трансферна стойност: 149 милиона паунда

Сезон 2019/20: +15= 9-14, 43-50, 54 точки, 10-то  място

Прогноза: Втората половина на таблицата

 

 

Евертън

Стадион: "Гудисън Парк, Ливърпул - капацитет: 40 569

Прякор: "Карамелите"

Мениджър: Карло Анчелоти

Трансферна стойност: 491 милиона паунда

Сезон 2019/20: +13= 10-15, 44-56, 49 точки, 12-то  място

Прогноза: Място в първата десятка

 

 

Кристъл Палас

Стадион: "Селхърст Парк", Лондон - капацитет: 26 309

Прякор: "Орлите"

Мениджър: Рой Ходжсън

Трансферна стойност: 202 милиона паунда

Сезон 2019/20: +11= 10-17, 31-50, 43 точки, 14-то  място

Прогноза: Борба за оцеляване

 

 

Лестър

Стадион: "Кинг Пауър", Лестър - капацитет: 32 262

Прякор: "Лисиците"

Мениджър: Брендън Роджърс

Трансферна стойност: 438 милиона паунда

Сезон 2019/20: +18= 8-12, 67-41, 62 точки, 5-то  място

Прогноза: Борба за топ 8

 

 

Ливърпул

Стадион: "Анфийлд", Ливърпул - капацитет: 45 362

Прякор: "Червените"

Мениджър: Юрген Клоп

Трансферна стойност: 1 млрд. 20  милиона паунда

Сезон 2019/20: +32= 3-3, 85-33, 99 точки, 1-во  място

Прогноза: Борба за титлата

 

 

Лийдс

Стадион: "Елън Роуд", Лийдс - капацитет: 39 460

Прякор: "Белите", "Пауните"

Мениджър: Марсело Биелса

Трансферна стойност: 127 милиона паунда

Сезон 2019/20: +28= 9-9, 93 точки, 1-во  място в Чемпиъншип

Прогноза: Във втората половина на таблицата

 

 

Манчестър Сити

Стадион: "Етихад", Манчестър - капацитет: 55 097

Прякор: "Гражданите"

Мениджър: Хосеп Гуардиола

Трансферна стойност: 1 млрд.  и 40 милиона милиона паунда

Сезон 2019/20: +26= 3-9, 102-35, 81точки, 2-ро място

Прогноза: Борба за титлата

 

 

Манчестър Юнайтед

Стадион: "Олд Трафорд", Манчестър - капацитет: 76 212

Прякор: "Червените дяволи"

Мениджър: Оле Гунар Солскяер

Трансферна стойност: 803 милиона паунда

Сезон 2019/20: +18= 12-8, 66-36, 66 точки, 3-то  място

Прогноза: Място в топ 4

 

 

Нюкасъл Юнайтед

Стадион: "Сейнт Джеймсис Парк", Нюкасъл - капацитет: 52 389

Прякор: "Свраките"

Мениджър: Стив Брус

Трансферна стойност: 273 милиона паунда

Сезон 2019/20: +11= 11-16, 38-58, 44 точки, 13-то  място

Прогноза: Във втората част на таблицата

 

 

Саутхемптън

Стадион: "Сейнт Мери", Саутхемптън - капацитет: 32 690

Прякор: "Светците"

Мениджър: Ралф Хазенхютъл

Трансферна стойност: 212 милиона паунда

Сезон 2019/20: +15= 7-16, 51-60, 52 точки, 11-то  място

Прогноза: 10-12 място

 

 

Тотнъм

Стадион: "Тотнъм", Лондон - капацитет: 62 000

Прякор: "Шпорите"

Мениджър: Жозе Моуриньо

Трансферна стойност: 722 милиона паунда

Сезон 2019/20: +16= 11-16, 61-47, 59 точки, 6-то  място

Прогноза: Борба за топ 4

 

 

УБА

Стадион: "Хоутърнс", Уест Бромич - капацитет: 28 003

Прякор: "Дроздовете"

Мениджър: Славен Билич

Трансферна стойност: 78 милиона паунда

Сезон 2019/20: +22= 17-7, 77-45, 83 точки, 2-ро  място в Чемпиъншип

Прогноза: Борба за оцеляване

 

 

Уест Хем

Стадион: "Лондон", Лондон - капацитет: 60 000

Прякор: "Чуковете"

Мениджър: Дейвид Мойс

Трансферна стойност: 202 милиона паунда

Сезон 2019/20: +10= 9-19, 49-62, 39 точки, 16-то  място

Прогноза: 10-12 място

 

 

Уулвърхемптън

Стадион: "Молиню", Уулвърхемптън  - капацитет: 30 852

Прякор: "Вълците"

Мениджър: Нуно Санто

Трансферна стойност: 335 милиона паунда

Сезон 2019/20: +15= 14-9, 51-40, 59 точки, 7-мо  място

Прогноза: Борба за топ 6

 

 

Фулъм

Стадион: "Крейвън Котидж", Лондон - капацитет: 25 700

Прякор: "Котиджърсите"

Мениджър: Скот  Паркър

Трансферна стойност: 151 милиона паунда

Сезон 2019/20: +23= 12-11, 81 точки, 3-то  място в Чемпиъншип

Прогноза: Борба за оцеляване

 

 

Челси

Стадион: "Стамфорд Бридж", Лондон - капацитет: 41 841

Прякор: "Сините"

Мениджър: Франк Ламапард

Трансферна стойност: 930 милиона паунда

Сезон 2019/20: +20= 6-12, 69-51, 66 точки, 4-то  място

Прогноза: Борба за титлата

 

 

Шефилд Юнайтед

Стадион: "Брамал Лейн", Шефилд - капацитет: 32 702

Прякор: "Остриетата"

Мениджър: Крис Уайлдър

Трансферна стойност: 154 милиона паунда

Сезон 2019/20: +14= 12-12, 39-39, 54 точки, 9-то място

Прогноза: 10-12 -то място

  Сподели
584