Арабският търговец


Н. Гавазов

Арабският търговец

Фактът, че Лерой Сане може да напусне Манчестър Сити, се обсъжда отдавна. През лятото на 2019 г. футболистът имаше реална възможност да се премести в Байерн Мюнхен, но остана в настоящия отбор. Не е тайна, че ръководството на клуба и Пеп Гуардиола щяха да пуснат германеца в Мюнхен, но това се промени след сериозната контузия, поради която Сане не изигра нито един мач през този сезон.

Договорът на 24-годишния футболист с Манчестър Сити е валиден до 30 юни 2021 година. Страните не само, че не напреднаха в преговорите за ново споразумение през последните месеци, но тези дни стана ясно, че ще разделят пътищата си. И британски, и немски издания твърдят, че Сане вече е взел решение за себе си, а двата клуба - Байерн и Манчестър Сити - са съгласували всички детайли на сделката. Тази информация бе потвърдена и от Гуардиола. Повече от сигурно е, че Лерой възнамерява да отгледа дъщеря си в Германия.

Проблемът около цялата ситуация с прехода на германеца се състоеше в това, че Сити просто не хареса факта, че шампионът на Бундеслигата се опита да закупи сънародника си възможно най-евтино. Известно е, че в Мюнхен не обичат да харчат големи пари и клубът от "Алианц Арена" отдавна има славата на един от най-стиснатите европейски грандове. "Гражданите" обаче недвусмислено показаха, че са по-склонни да спасят Сане за още един сезон и след това да го освободят като безплатен агент, вместо да приемат офертата на баварците в размер на 40 милиона евро.

Като се има предвид спирането на първенството на Англия, както и контузията, която Сане претърпя в мача за английската Суперкупа срещу Ливърпул, с чиста съвест можем да кажем, че Манчестър Сити започна игра "ва банк", игра, с която трябваше да "избие" колкото е възможно повече пари от Байерн за своя футболист. Ясно бе, че Сити няма намерение да се вкопчва толкова здраво във футболист, който не игра почти година, а също и който е обзет от мисли да промени отбора си.

Най-напред британските инсайдери на "гражданите" тиражираха, че цената на Сане е 100 милиона евро, а интересното е, че след това  Bild продължи темата, но вече в Германия. Поредицата от материали в различните издания поддържаха огъня, включително започнаха да се появяват информации, че Сити е готов да отстъпи до цена от 70 милиона... Една нишка обаче ясно се очертаваше сред замъглената картина на цялата ситуация.  А именно, че Манчестър Сити ясно показа, че не е Борусия Дортмунд, а още по-малко, който и да е друг германски клуб. Байерн е известен с факта, че лесно може да купи правилния играч от конкурента или така да завърти главата на футболиста, че удобно да изчака, докато договорът му изтече и да подпише съглашение с него като безплатен агент. В нашия случай обаче англичаните дадоха ясно да се разбере, че този номер няма да мине при тях.

Първата лястовичка, че баварците са готови да "клекнат" се появи в средата на май, когато Юп Хайнкес каза, че Сане не е топ играч и трансферната му стойност няма как да бъде 100 милиона евро. Неофициалният говорител на Байерн Мюнхен и Ули Хьонес обаче призова германеца да направи следващата крачка в кариерата си. А това означаваше, че баварците са готови да разговарят с "гражданите".

И тук започна голямото надлъгване, а рискът, който Сити пое, даде своя резултат. Да, англичаните имат Рахим Стърлинг, Риад Марез и Бернардо Силва, но алжирецът наближава 30, а португалецът често играе в центъра на полузащитата. Освен това на пазара няма много висококачествени крила, които могат да бъдат закупени, а без Шампионска лига ще е трудно да получиш най-добрите изпълнители. Срещу това обаче застана нуждата на Байерн да замени легендите Ариен Робен и Франк Рибери, а и страховете на баварците все пак парите на шейховете да не променят намеренията на Лерой.

Така се стигна до сделка от 60 милиона евро, която с невъоръжено око се вижда, че е в изгода на Манчестър Сити. Да, тази цифра е далече от 100 милиона евро, но дали наистина "гражданите" се надяваха да получат такива пари за играч, чийто договор изтича след година? Смело можем да кажем, че шейховете се показаха като умели търговци, успешно прилагайки максимата "искам много, за да получа каквото желая".

Но няма нужда да разсъждаваме над това кой има най-голяма полза от този трансфер. Нека приемем, че  и трите страни са печеливши, защото Сане изпълни копнежа си да се върне в Германия, Байерн пък се сдоби с играч, когото желаеше още миналото лято, а Сити получи сериозна сума за футболист, който не игра цяла година и не е ясно как ще се представи след тежката контузия.

Акцентът по-скоро трябва да бъде над това, че "гражданите" спокойно ще оцелеят от загубата на Лерой. Много е вероятно клубът да остане без евротурнири за следващите две години и при това положение Стърлинг, Марез и Силва са напълно достатъчни за срещите във Висшата лига. А що се отнася до близкото бъдеще, Сити така или иначе е изправен пред преструктуриране след година или две, когато отново ще трябва да покаже търговския си нюх.

  Сподели
402