Жезус: Расистите нямат мозък


И. Ангелов

Жезус: Расистите нямат мозък

Нападателят на Манчестър Сити Габриел Жезус подкрепи инициативата в подкрепа на чернокожите, които според него вече са изморени от това да страдат от несправедливост и расизъм в животите си. Бразилецът се изказва насред протестите в САЩ след смъртта на Джордж Флойд, който почина след като на 25-ти май бе затиснат опасно от полицай с коляно на врата за близо 9 минути.

"Расизмът не е проблем, който се появи в последните няколко дни, и това не е нещо нормално. В момента хората счетоха, че не може повече, и експлодираха. Аз съм срещу насилието и срещу всеки насилствен протест. Аз подкрепям мирните протести, за да се каже 'не на расизма' и 'животите имат значение'. Трябва да разберем какво е значението на това. 

"Ние не казваме, че животът на останалите няма значение, но казваме, че животът на чернокожите, които страдат от расизма, също имат значение. Не можем да генерализираме. Не всеки е расист, повечето хора не са. Но много хора са и това е сякаш те нямат мозък.

"Когато говорим тези неща това е защото знаем какво е да си жертва на расизма. Чувството е болезнено. Аз няколко пъти съм страдал от това. Но успях да израстна над това. Аз съм черен и съм от бедняшките квартали. Трябваше да се науча от опит. Всеки по различен начин се справя с расизма и аз имам мой начин.

"Това движение е много важно защото, както казах, има време, в което хората ще се събудят. Тези действия на полицейска бруталност, които виждаме напоследък, не са нормални и не трябва да се случват. Така че има момент, в който трябва да се каже 'достатъчно, време е това да спре'. Важно е да покажеш позицията си по въпроса и това движение показва, че от много време хората са изморени от това, от несправедливостта.

"Социалните медии са много важни тези дни, но проблемът там е, че понякога не уважаваме чуждото мнение и можем да създадем по-голям проблем или омраза. Зная, че е трудно да се говори за мир, но ако основем живота си на мира, всичко ще е по-добре."

  Сподели
148