Компани: Най-добре се учиш, когато получиш ритник отзад


Н. Гавазов

Компани: Най-добре се учиш, когато получиш ритник отзад

Бившият капитан на Манчестър Сити Венсан Компани даде голямо интервю за прекрасните трудности на новото предизвикателство в Андерлехт, за работата си под ръководството на Пеп Гуардиола и освен това не пропусна да засегне обществено – политически теми като расизма и за Брекзит.

"Всяка глава от живота ми започваше с неуспехи и трудности, - говори Компани. -  Но в крайна сметка тя завършваше  с успех или слава. Няма да се случи, ако се съмнявате в себе си. Няма да се случи, ако отстъпите пред трудностите. Точно обратното. Трябва да учите и да оставате  спокойни в трудния  момент. Това е много прекрасна страна на трудностите".

Красноречието и интелигентността на Компани  красят сивото утро в Манчестър, когато започваме интервюто, което не прилича на нито един друг разговор с играчите. Бившият капитан на националния отбор на Белгия и Манчестър Сити, сега играещ треньор на родния си Андерлехт, разглежда  системния расизъм и мрачния растеж на популизма. Той говори за Брекзит, уроците за уязвимост от миналия сезон в Ман Сити  и цялостната осведоменост на Пеп Гуардиола.

Компани, който се определя като "100% конгоанец, 100% белгийка, 100% манкунианец“  е задълбочен и открит по всяка тема.

"Не страдам, когато съм изправен пред изпитания. Приемам ги. Голямата страна на трудността е в това, че ти никога няма да се научиш толкова добре, както когато получиш ритник в задника. Това е най-добрият момент да се учиш. Ако ги срещнеш лице в лице, не бива да се заливаш със сълзи и да затваряш  очи - можете да опитате и да разрешите проблема. Ако сте насочени към решаване на проблема, какво тогава може да ви спре?".

"Родителите ми вдъхнаха такива възгледи. Майка ми (бяла белгийка)  бе лидер на организация, която се бори за правата на бедните и справедливостта беше ключова за нея. И когато говорим за справедливост, трябва да припомня,  че баща ми се бори с режима на Мобуту. Протестираше по улиците на Киншаса, където се загуби много студенти като него. Баща ми трябваше да отиде в трудов лагер за това, че се сражаваше за своите възгледи".

33-годишният Компани  прави почивка.

"И така, с какво право трябва да седя спокойно? Моят свят е прост, ако трябва да го сравнявам. Просто се опитвам да направя правилното нещо. Ако го сравня с проекта в Андерлехт, чувствам, че това е правилният начин да го следвам. Анализирах и проверих всичко,  уверих се, че планът е съвсем реалистичен за реализиране. От този момент нищо няма да ме разубеди, няма да правя компромиси".

Преди шест месеца, няколко дни след като Компани  вдигна трофея във Висшата лига и Купата на Англия, Андерлехт направи съобщение, което възхити дори разочарованите му фенове. Клубът току що бе оцелял след проваления сезон, за първи път от 56 години  не се класира за европейски клубен турнир. Въпреки това собственикът Марк Куке, спортният директор Майкъл Вершурен и техническият директор Франк Арнесен обявиха завръщането на Компани - човек, присъединил се към академията на клуба преди 19 години. Решението на Венсан да се върне у дома, вместо да прекара още един сезон в луксозен клуб като Сити, доведе до огромни тържества сред феновете на "лилаво-белите".

"Връщайки Компани, ние направихме онова, което мнозина смятаха за невъзможно, казва Вершурен.  – Венсан е дете на този клуб, който може да даде нов импулс на Андерлехт. Той има лилава кръв. Феновете разбират, че това е част от миналото ни, но в същото време - гаранция за бъдещето".

На Световното първенство през 2018 г. около една трета от спечелените бронзови медали на белгийския национален отбор  бяха свързани с Андерлехт. В допълнение към Компани  това са Ромелу Лукаку, Юри Тилеманс, Дрис Мертенс, Маруан Фелайни, Леандър Дендонкер, Миши Батшуай и Аднан Янузай. Това е още един пример за традиционното съвършенство на Андерлехт, който спечели 34 първенства в Белгия и три важни европейски трофея.

През миналия сезон "лилаво-белите“ завършиха шести, а през тази кампания започнаха традиционните за всеки нов етап от живота на Компани  трудности. След 21  кръга Андерлехт е девети, като има шест победи и девет равенства.

"Има някои погрешни схващания за моята роля. Класическата позиция на мениджъра и неговите краткосрочни аспекти не са това, което правя. Аз също съм футболист. Но създадохме визия, план как клубът трябва да възвърне своята идентичност и да бъде по-близо до желанията на феновете. Искаме да се състезаваме в бъдеще с големи клубове около нас, като Аякс и Брюж".

"За да помогна на хората да разберат, мога да ни сравня с други клубове, които са в преход. За съжаление,  Манчестър Юнайтед е много добър пример. Рейнджърс, докато не получиха  Стивън Джерард. И Милан. Дори и такива големи клубове трябва да бъдат внимателни, в противен случай те могат да се окажат в забвение, ако не следват напълно плана. Прекарахме много време, записвайки параметрите за този план. Сега просто трябва да се запази спокойствие и да се работи".

Търпението може да приключи, когато собственикът - милиардер осъзнае, че краткосрочният успех не може да бъде купен с пари и феновете няма да оценят факта, че е необходимо време за възстановяване на реда след хаоса.

 "Следователно моята роля е малко по-различна. Търпението не може да се нарече добродетел във футбола. Но всъщност това е необходимо. Управлението и резултатите изискват търпение".

Назначаването на бившя мениджър на Андерлехт Франк Веркаутерен за старши- треньор през октомври стана  повратна точка. Това решение на Компани ли е? "На този въпрос е трудно да се отговори. Винаги се консултираме заедно, важно е съгласието на всички. Франк има богат опит както в страната, така и в международен план. Той е символ на клуба, който ни спечели европейски купи като играч. Игра на полуфиналите на Световното  с голямо поколение белгийци през 1986 г. Следователно назначаването на човек с такъв авторитет бе наистина важно за защита на нашия дългосрочен подход".

В Белгия имаше известен спор, когато Компани бе  погрешно обявен за старши-треньор на Андерлехт. "Първо трябва да завърша събирането на треньорски значки и нямам търпение да го направя. Второ, ролята ми е малко по-различна от това как хората го представят. Оставам футболист, капитан, който игра в голямо първенство  и също така има магистърска степен. Би било престъпление, ако не споделях тези знания в Белгия. Защитавам дългосрочното бъдеще на Андерлехт. Все още играя в момента и няма по-добро място да бъда на футболното игрище. Фокусиран съм да помогна на клуба да разбере как да реализира потенциала си в пълен размер".

Компани е  в Манчестър, за да популяризира новата си книга – увлекателен дневник за сезон 2018/19 в изпълнение на "гражданите".  В книгата разказва за требъла. Мощният удар на Компани в неговия последен домашен мач на "Етихад" донесе на отбора важна победа, която по-късно се оказа ключова. Но интересното в книгата преди всичко е свързано с описаните от Компани свои трудности в миналата кампания. Гуардиола никога не го е оставял  да се отпусне – Компани винаги изпитваше нужда да доказва  своето ниво. Тази несигурност го е накарала  да напусне Сити.

"Поглеждайки назад, разбирам, че не бих искал да е друго. Извлякох  най-доброто от себе си. Говоря за натиск в Андерлехт. Няма значение, че Белгия е малка. Имаме много голям външен натиск. Но вътрешният даже не е  близо до  това, което би могло да бъде. В Сити е обратното. Външният натиск не е важен, колкото и да е голям, той е нищо. Ние живеем не според очакванията на другите хора. Но вътрешният натиск в Сити за добро представяне… никога  преди  не съм срещал нещо подобно.

Бях едно от момчетата, които добавиха гориво към този пожар. Ако се окажа в неизгодна позиция – с травма, на пейката, а понякога и извън заявката - на следващата сутрин отивах и работех още по-усилено. Ако някой искаше да се оплаче от своето положение, аз посочвах  очевидното: постигнал съм много повече в клуба, но не се оплаквам".

В книгата Венсан  разказва как е трябвало да развеселява  Риад Марез, който не успя да си осигури редовно място в състава  след трансфер за  60 милиона паунда. Тази ситуация продължава и през  настоящия сезон. "Цената не ти дава предимство в Сити. Това нямаше да се случи в нито един друг клуб. Риад се чувстваше несигурен и аз му казах да остане спокоен. Трябва да разгледате картината по-широко - всъщност той може да упражнява влиянието си даже когато влезе в последната минута на сезона защото има изключителен талант. Споделяте един път с хора, които прекарват много време на пейката. Хората забравят, че и аз бях там. Но аз вкарах гол срещу Лестър, а в последния мач от сезона Риад ни върна в играта, правейки асистенция и вкарвайки  на Брайтън. Той го направи в точното време".

Гуардиола, с изтънената си защита през този сезон, сигурно е мечтал за присъствието  на Компани, но дали самият Венсан иска да играе?

"Не. Хареса ми да гледам. Разбира се, би било чудесно да бъда част от това, но времето ми отмина. Не съм този, който ще живея със съжаление. Сега се фокусирам върху нов път с Андерлехт".

Компани  сравнява опита под ръководството на Гуардиола с обучението си в университета. Какво научи първо от Пеп? "Футболна тактика. Пространство. Използването на пространството и влиянието на това върху играта като цяло. Управлението на пространството е основното, което научих от Пеп".

Компанията е женен за манкунианка и любовта му към Манчестър е разбираем от себе си. Но той израства в Брюксел. Стана ли по-малко разделено белгийското общество, когато се върна в града?

 "Градове като Брюксел винаги са сложни. Би било много просто да се каже, че всичко е станало по-добро или по-лошо. Но все пак трябва много да се работи. Баща ми стана първият черен кмет (на община Ганшорн) в историята на Белгия. Това е крачка напред. Но на всяка правителствена организация липсва разнообразие".

Компани от дете чува маймунски звуци, докато играе футбол. Майка му реагира с праведен гняв, но самият Венсан  е по-заинтересован да подчертае расизма в белите офиси на директорите.

"Когато обсъждаме расизма, това е като разклащане на въздуха. Ние се концентрираме върху повърхността, но в кабинетите  решенията се взимат от тези, при които липсва  разнообразие. Същото е в частните корпорации, същото е в новините. Ако при  ръководството няма разнообразие, тогава цялото обсъждане се свежда до това какво ще се направи, за да изглежда добре. Това ще разреши ли проблема?".

Има ли по-голямо разнообразие в ръководството  на Андерлехт? "Не. Но фактът, че дойдох в клуба с определена власт, ще внесе повече баланс. Сега хората ще проверят два пъти какво казват или правят правилно. Повече ще се чувстват на границата, ако се случи акт на дискриминация. Това не означава че ще тръбя за това всеки ден. Не е това да отида и да говоря: "Момчета, не бъдете расисти". Не. Ние просто искаме да сме правилното общество. Правейки това, вие вече се борите срещу расизма".

"Но борбата за равни права не е само до  раса. Много победи бяха  спечелени от момента, когато баща ми се премести в Европа. Но достатъчно ли е? Определено не. Трябва да достигнем ниво, в което няма повече  тавани за никого. Трябва да се оценяваме по компетентност и желание за успех, а не по произход или пол.

Ето защо аз съм толкова песимист в обсъждането на отделни актове на расизъм. Има фигури, които взимат обществените  решения в сянка. Това е много удобно за тях. Но ако вие и аз сме в един съвет, тогава аз мога да ви контролирам, а вие да контролирате мен.  Това вече е пряко влияние. Вместо да защитаваме имиджа, ние можем действително да се борим с проблемите.

Брекзит  е друг източник на болка за Компани. Вероятно го усеща още по-остро, гледайки го отстрани. "Аз съм от Брюксел", усмихва се Винсент.

"Столицата на европейските институции. Нямам нужда да продавам Европейския съюз. Но едно нещо, което разбирам със сигурност, е единството. Винаги съм вярвал, че колкото повече се свързвате икономически и социално, толкова по-голяма е бариерата пред войните и конфликтите. Това е особено важно по време на разцвета на популизма. Фактът, че Брекзит е толкова сложен, показва на всички, че европейското единство работи.

Знам, че някои хора искат да се откъснат и да създадат своя собствена система. Знам, че ЕС е сложно нещо.  Понякога е несправедливо. Но знаете ли какво? Трябва да седнете и да разрешите проблема заедно. Това е ценното. И това, което ви казвам, е, че войната винаги е много по-скъпа.  Конфликтът е много по-скъп. Егоистичното поведение, което популистите защитават от телевизионните екрани, разкрива слабостите на нашето време. Трябва да обърнем внимание на това.

Не ми харесва, когато някой използва пропаганда, за да опрости много сложни и комплексни проблеми. Исторически е доказао, че тази  опасна игра  много лесно се играе. Можете лесно да използвате страха на хората за собствените си интереси. Какво се случва, ако приемем приказките на популистите, откъснем се и създадем нещо малко? На определен етап ще бъдем забравени.

Трябва да погледнете снимките на това как наистина е изглеждала  Втората световна война. Забравете за политиците, които стояха зад нея. Става дума за  млади момчета в самолети, парашутисти, застреляни във въздуха, лодки, които дори не стигнаха  до брега, картечници клаха купища хора. Бяха разрушени семейства. Това е Втората световна война. И се случи заради поредица от действия на много опасни личности. Популистки лидери".

Компани спира.

"Всеки трябва да се върне към най-важното. Добре, да си част от Европа е дразнещо. Разбрах. Понякога не е честно. Да, разбирам. Но в действителност се чувствам по-спокоен, когато сме един съюз, когато сме заедно".

Какво мисли Венсан, когато чуе празни фрази като "да си върнем контрола?

"Това е престъпление и нищо друго. Истинска игра на тъмната страна на човешката природа. Чудя се,  доколко обществото е способно да приема добре информирани решения сега?".

Компани  гледа през прозореца към мрачното манкунианско небе. Изведнъж лицето му се озарява. "Но връзката ми с Манчестър е абсолютна. Дойдох тук преди 11 години и сега се връщам в този град, чувствайки  се като у дома си. Обичам Брюксел в същата  степен. Там също съм у дома си. На 100% и в двата случая. Това е перфектният съюз".

Материалът е на британския журналист Доналд МакРей

Преводът е на FUTBOL TV

  Сподели
421