Краят на една ера - успех или провал?


Н. Гавазов

Краят на една ера - успех или провал?

Паузата заради  мачовете на националните отбори винаги е голямо затишие в клубния футбол. Време, когато се дава почивка на футболните страсти и пристрастия по простата причина, че представянето на националните тимове не събужда чак толкова голям интерес сред футболната общественост. Да, възможно е в този период да се случи треньорска смяна, но в повечето случаи тя е очаквана и се усеща от феновете.

Но този път Тотнъм взриви целия спортен Интернет на 19 ноември: Маурисио Почетино бе  уволнен. Да, става дума за уволнение, а не за "раздяла по взаимно съгласие на страните“.

На сутринта на 20 ноември "шпорите" пуснаха още един залп, който разбуни информационното поле: Жозе Моуриньо бе назначен за нов мениджър. Специалист, който 11 месеца остана без работа  след скандалното напускане на Манчестър Юнайтед. Един от най-известните треньори в света и истинска футболна рок звезда (минала или настояща - тук може да се дебатира).

Впрочем, освобождаването на Почетино трябваше да се случи и като добри метеоролози познахме накъде духа вятърът в Северен Лондон, за което излязохме със специален материал още преди месец. Не предвидихме, че то може да стане толкова скоро - предположенията бяха, че раздялата може да дойде през декември. В крайна сметка признаваме, че всичко около аржентинския специалист си има своя резон. Ако не бъде взето представянето на тима в Шампионска лига,  Тотнъм се провали във Висшата лига не само през този сезон, но и през цялата календарна година. Ако в Англия се играеше по схемата "пролет-есен“, лондонският клуб сега би се борил за оцеляване. В последните 24 мача от Висшата лига отборът спечели само  25 (!) точки (без срещата с Уест Хем). През този сезон "шпорите" имат 14 точки в 12 мача - това е по-близо до зоната на изпадащите, отколкото до зоната на европейските клубни турнири.

Плюс това, Почетино наскоро се отдалечи от играчите. Той остана  недоволен от трансферната кампания  на Тотнъм през лятото. Аржентинецът се надяваше сериозно да обнови състава, да се освободи от излишните Кристиан Ериксен, Дани Роуз и Тоби Алдервейрелд, които вече бяха загубили мотивацията си да играят за отбора. Но... ръководството на клуба не предприе нужните действия.

След срещата между Даниел Леви и Почетино във вторник по обед, в пресата се появиха информации, че босовете не искат да се разделят с мениджъра заради високата компенсация. Съобщаваше се, че специалистът може сам да си тръгне, но това не се случи. Няколко часа по-късно все пак се стигна до уволнението - вероятно на Маурисио е бил даден срок до края на деня да отговори - и сега клубът ще трябва да плати почти 20 милиона паунда на целия треньорски щаб. 12.5 милиона от тях - на вече бившия мениджър. Който може спокойно да си търси нова работа. А може с чиста съвест да прекара зимата на някое слънчево място.

Разбира се, отстрани нещата изглеждат много прости. Но за да разберем сложността на взетото решение е достатъчно да припомним, че Почетино е най-добрият треньор в историята на Тотнъм. Под него ръководство отборът се превърна от грозното пате в бял лебед, изправи се с една глава над мощния си съсед и конкурент от Северен Лондон, и за пет години четири пъти попадна в топ 4 на Висшата лига на Англия. Преди него това се случи само два пъти. Оттук нататък само можем да разсъждаваме, дали Моуриньо ще успее  да повтори това постижение, но това е тема на друг разговор.

Аржентинецът начело на "шпорите" спечели 159 мача - повече от всички мениджъри на отбора през последните 74 години! Той проведе 202 мача, което е клубен рекорд. И единствено  Тим Шерууд, който водеше Тотнъм само шест месеца, имаше по-висок процент победи - 59 срещу 56, но е несериозно да се приема статистиката на англичанина заради прекалено краткия период на неговата работа. И най-важното - Почетино изведе "шпорите"  до финал в Шампионска лига. Такова нещо никога се бе случвало и не се знае дали ще се случи отново.

Забравете за това, че през всичкото това време Тотнъм не спечели нито един трофей, а през последните месеци не показва добър футбол. Маурисио ще бъде символ на цяла една епоха в историята на клуба от Северен Лондон и си остава мениджър от най-високо ниво.

Да, знам, че някои фенове на Тотнъм няма да се съгласят с мен, но нека припомня, че именно аржентинецът със свито сърце се примири да живее без трансфери, при това обезпечавайки доходи от участие в Шампионска лига и редовно попадане в топ 4, което помогна на клубната управа да извърши грандиозен скок в обновяването на материално-техническата база на клуба. Всичко това ще остане уникален подарък на Почетино за неговите наследници (Жозе и следващите мениджъри) и за собствениците на клуба, които му посочиха вратата.

Впрочем, цялостното представяне на Маурисио в Северен Лондон  ще бъде записано  с големи букви в неговата автобиография. През последните години много по-големи клубове от Тотнъм се опитаха да примамят аржентинеца, но той оставаше верен на "шпорите". Ситуацията е непроменена и към днешна дата - грандове като Барселона, Манчестър Юнайтед, Байерн Мюнхен, Арсенал, ПСЖ и дори Реал Мадрид могат съвсем скоро да сменят наставниците си. И тогава даже няма да забележим как Почетино отново ще покорява Европа. Но може би при по-изгодни условия за себе си и при по-щедри собственици.

И вероятно тогава феновете на Тотнъм отново ще си спомнят, че имаха мениджър, който правеше от нищо нещо.

  Сподели
404