След кръга: Мактоминей до Бербатов, шампионското хладнокръвие на Ливърпул


Н. Гавазов

След кръга: Мактоминей до Бербатов, шампионското хладнокръвие на Ливърпул

Лестър постигна рекордна победа под проливния дъжд на "Сейнт Мери", американец отбеляза за Челси, Скот Мактоминей се нареди до легенди като Димитър Бербатов, Ливърпул с хладнокръвие на убиец взе полагащото му се от Тотнъм, а Арсенал отново даде повод за разговори на тема "сила на духа".

Това са главните събития от видяното в десетия  кръг на Висшата лига на Англия, с които FUTBOL TV запознава своите читатели.

"Да ти върви като по вода", са казали хората. Никъде обаче не е казано за какво количество вода става дума. Мощният дъжд, който се изсипа върху "Сейнт Мери" бе полезен само за гостите от Лестър. Подведе отбора си и Райън Бертран, който, опитвайки се да прекъсне атака на противника в 10-ата минута, извърши грубо нарушение. Това не попречи на Лестър да открие резултата. Освен това, след като изгледа преиграването на епизода, реферът изпрати грубиянина в съблекалнята. Саутхемптън напълно се срина, оставайки с намален състав, като центърът и десният фланг на защитата на домакините се превърнаха в сито.

В резултат на това Лестър постигна най-голямата победа на гост в 131-годишната история на английската футболна лига - 9: 0. Клубът също така повтори  рекорда  за Висшата лига, записан през 1995 г., когато Манчестър Юнайтед изравни със земята  защитните бариери на Ипсуич.

Отборът на Брендан Роджърс стана вторият отбор в историята на Висшата лига, в чиито състав двама играчи - Джейми Варди и Айос  Перес -  направиха хеттрик в един мач. Преди това единствените рекордьори в това отношение бяха играчите на Арсенал Пенант и Пирес, които вкараха по три гола през май 2003 г. срещу същия Саутхемптън!

Сега Варди с девет отбелязани гола води таблицата на голмайсторите на първенството на Англия. Следват Тами Ейбрахам от Челси и Серхио Агуеро (Ман Сити), които имат по 8 гола.

Шефилд Юнайтед продължава да изненадва, като завърши 1:1 с Уест Хем в Лондон. Клубът, воден от Кристофър Уайлдър, подобно на Ливърпул, все още не е загубил нито един мач навън през този сезон. Последният път отборът не знаеше горчивината на поражението в пет гостуващи поредни мача през 1994 година.

Мачът с Брайтън стана  кошмарен  за Евертън. Отборите един след друг караха феновете да се хващат за последователно принуждаваха феновете да се вкопчат в сърцето: в  20-ата минута  Адам Уебстър си отбеляза автогол. След това, при резултат 2: 1 в полза на "карамелите", Брайтън изравни резултата от дузпата, назначаването на която изискваше  помощта на VAR. А  в четвъртата добавена минута Люк Дине порази собствената си врата. Камерите веднага показаха мокрото лице  на португалския мениджър  на Евертън  Марко  Силва – специалистът даже не направи опит да скрие емоциите си.

Всеки играч от  стартовия състав на Ман Сити нанесе най-малко един удар по вратата  на Астън Вила. Сити доминираше през целия мач, но едва в началото на второто полувреме успя да открие резултата чрез усилията на Рахим Стерлинг. В интервала от 65-ата до 70-ата минута Кевин де Брюйне и Илкай Гюндоган закономерно увеличиха  предимството на "гражданите“.

Испанецът Давид Силва постави нов клубен рекорд по брой мачове, проведени във Висшата лига. Той има 267 двубоя и изпревари  вратаря Джо Харт (266 мача), бранителя Венсан  Компани (253), Ричард Дън (249) и Серхио Агуеро (216 мача).

Кристиан Пулишич стана първият американец, който вкара гол във Висшата лига за Челси.  Общо играчи от 36 различни държави се разписаха за "сините“ във Висшата лига.

Пулишич стана вторият гражданин на САЩ, успял да направи  хеттрик във Висшата лига. Първият бе Клинт Демпси, който се отличи в мача ФулъмНюкасъл през 2012 година. Но за разлика от постижението  на сънародника, хеттрикът Пулишич се оказа класически: халфът на Челси вкара един гол с десния крак, един с левия и един с глава.

Известният нападател Гари Линекер похвали постижението на Пулишич в Twitter: "Това момче Лампард изглежда знае какво прави".

За първи път в дългата си история Челси успя да спечели четири поредни гостувания, отбелязвайки три или повече гола във всяка среща.

Наставникът на Нюкасъл Стив Брус се надяваше да постигне  300-ата си победа в треньорската кариера. Равенството в домакинската среща с Уулвърхемптън 1: 1 отложи празника. Личната сметка на Брус сега изглежда така - 797 мача, 299 победи, 205 равенства и 293 загуби.

Юнайтед започна да печели, но продължава да поставя анти-рекорди. Сега "червените дяволи" спряха да вкарват дузпиа. От шестте "бели точки", назначени срещу съперниците, Юнайтед пропусна 4.  Две дузпи са на сметката на Маркъс Рашфорд, като веднъж пропуснаха Пол Погба и Антони Марсиал.

Вратарят на Норич Тим Крул, който отблъсна два изстрела от точката, даде значителен принос за "постижението"  на Манчестър Юнайтед. Но този подвиг не спаси "канарчетата" от загуба с 3:1.

Не бива обаче да пропукаме и положителните постижения на Юнайтед, още повече, че в него има много символика: голът на Скот Мактоминей стана 2000-ят за  "червени дяволи“ във Висшата лига. Юнайтед е първият клуб, който достига и надмина тази летва.  А младежът Мактоминей нареди името си до много  достойни футболисти: 500-ият гол на Манчестър Юнайтед бе отбелязан от Анди Коул, 1000-ият гол от Кристиано Роналдо, а 1500-ият от Димитър Бербатов. И още една статистика, която ще зарадва феновете на най-успешния отбор във Висшата лига: преследвачите на Юнайтед по отбелязани голове в елита са много назад: вторият Арсенал вкара 1860 гола, Ливърпул 1797, Челси 1793.

Мачът с Ливърпул стана 200—ят за  Маурисио Почетино като мениджър на Тотнъм. Уви, резултатът не донесе много радост на аржентинеца - отборът му загуби с 2:1, въпреки че започна  много силно срещата. В 50-ата секунда Тотнъм пристъпи напред: след удар на Сон и рикошет на Деян Ловрен, топката уцели напречната греда, а  Хари Кейн стгна първи до нея.

Лидерът обаче остана спокоен и с шампионско хладнокръвие мачкаше съперника си, превръщайки Пауло Гасанига в герой за гостите. Вратарят спаси много удари, но не всички. Най-напред Джордан Хендерсън изравни, а след това Мохамед Салах не прояви милост от "бялата точка". Така Ливърпул взе трите точки и не позволи на Манчестър Сити да се доближи.

Арсенал не успя да победи Кристъл Палас, което разгневи феновете и няма как да бъде иначе – посрещаш средняк, повеждаш с два гола и вместо да довършиш съперника, позволяваш му да изравни резултат. На "Емирейтс" все повече се създава впечатлението за завръщането на времената от последните години на Арсен Венгер. Според слуховете, ако "артилеристите" пропуснат да се класират за Шампионска лига, Унай Емери ще бъде уволнен.

Като капак на всичко, капитанът Гранит Джака влезе в конфликт с феновете на Арсенал и според различни източници, швейцарецът ще получи квалифицирана помощ от психолог, за да преодолее депресията. Ето още едно доказателство, че футболът не е само мъжки спорт – в него има място и за нежни и чувствителни души.

 

Интересни факти:

-      Тотнъм за първи път от 2014 г. е във втората половина на таблицата в края на октомври

-      Тотнъм загуби девет гостувания през 2019 г. – най-много от всички

-      Салах вкара 37 гола на "Анфийлд" – повече от всеки от момента на пристигането си в клуба

-      Хендерсън вкара на "Анфийлд" за първи път от четири години

 

Цитат на кръга: "Висшата лига изглежда ни казва, че жълтият  картон е най-лошото, което може да последва една симулация. Така че ти е позволено да мамиш. Можеш да се гмуркаш нонстоп и това е нелепо. Продължавам да виждам думата уважение, но уважението трябва да бъде в играта и поведението. Младите играчи са бъдещето на футбола и ако вече се гмуркат, след пет или 10 години ще имаме огромни проблеми. Играта ще се превърне във фарс. Впрочем, това вълнува само мен", мениджърът на Бърнли Шон Дайк за симулацията на Хъдсън – Одой.

 

Символичен отбор на кръга:

Вратар: Тим Крул (Норич)

Защитници: Александър – Арнолд (Ливърпул), Сократис (Арсенал), Фернандес (Нюкасъл), Перейра (Лестър)

Полузащитници: Пулишич (Челси), Тилеманс (Лестър), Хендерсън (Ливърпул), Перес (Лестър)

Нападатели: Варди (Лестър), Аю (Кристъл Палас)

Мениджър: Брендън Роджърс (Лестър)

  Сподели
481