Солскяер иска да замени скаутите на Юнайтед с изкуствен интелект


Н. Гавазов

Солскяер иска да замени скаутите на Юнайтед с изкуствен интелект

Мениджърът  на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер желае  клубът му да разчита на съвременните технологии, а не усета на своите скаути  при определяне на трансферни цели.

Според Daily Mail,  Солскер е препоръчал на своя клуб  да се присъедини към клиентите на базираната в Мадрид компания Driblab, която проследява всякакъв вид статистика от над 100 000 футболисти по целия свят.

Клиентите на Driblab включват няколко клуба в испанската Ла Лига, както и Нотингем Форест, който се надява да направи пробив с новата стратегия по окомплектоване на състава и най-накрая да се класира за  Висшата лига.

Driblab проследява силните и слабите страни на играчите над 16-годишна възраст, включително въздействието на травмите върху способността на играчите да тичат и да работят с  топката.

Алгоритъмът, разработен от Driblab, позволява дори да се определи параметър като "очаквани голове“. Използвайки това, лесно може да се прецени  кой от атакуващите играчи и вратари стои под или над стандартите.

Солскяер се надява, че изкуственият интелект ще се справи по-добре със задачата да намери потенциални нови попълнения за Юнайтед, отколкото скаутите, чиято работа през последните няколко години повдига много въпроси.

Напомняме, че подобни системи има и в Италия, Германия, скандинавските страни и Холандия, като новите технологии активно се използват от клубове и агенти. В нея са регистрирани и български футболисти – за съжаление, те се намират в най-долния спектър на системите, т.е. определени са като неблагонадеждни и далече от средните европейски стандарти, което обяснява отсъствието на наши футболисти от големите топ първенства.

Както е известно, последният изходящ трансфер на българин в топ първенство на България бе на нападателя Кирил Десподов в Каляри през зимата. Само след два мача обаче стана ясно, че Футболистът на България за 2018 година не отговаря на критериите за съвременния футбол и бързо бе изпратен в резерва на италианския средняк, който през лятото съвсем се отърва от него, пращайки го в Щурм Грац.

  Сподели
113