Анонс на сезон 2019/20 във Висшата лига на Англия (II част)


Н. Гавазов

Анонс на сезон 2019/20 във Висшата лига на Англия (II част)

Тази вечер със срещата Ливърпул - Норич ще бъде даден стартът на сезона в английската Висша лига. Обективно погледнато, за страничния наблюдател е много трудно да избере първенството, което да следи и да се наслаждава. Премиършип обаче е уникален турнир, който по  качество на мениджърите, футболистите, атмосферата на стадионите и конкуренцията няма аналог в света. През тази година обаче ще е още по-трудно да се спори с апологетите на английския футбол: за първи път във финалите на двата главни европейски клубни турнира се срещнаха изцяло английски отбори.

FUTBOL TV има удоволствието да запознае своите читатели с анонса на сезон 2019/20 в най-популярното първенство на света, като в нашата първа част ще представим отборите, за които предполагаме, че ще завършат в първата  половина на таблицата. 

 

Уест Хем

Стадион: "Лондон Стейдиъм", Лондон - капацитет: 60 000

Мениджър: Мануел Пелегрини

Прякор: "Чуковете"

Трансферна стойност: 344.25 милиона паунда

Сезон 2018/19: + 15 = 7-16, 52-55, 52 точки, 10-то място

Ръководството на Уест Хем в своята систематична работа за приближаване на клуба до лидерите на английския футбол създаде всички условия Мануел Пелегрини да направи пробив поне в топ 7 през този сезон. Ако през миналата кампания  имаше редица обективни причини, поради които от чилиеца не се искаше  такъв резултат - епидемия от контузии сред водещи играчи, период на опознаване на отбора и лошата програма на старта - сега очакванията  са  Пелегрини да получи напълно нов резултат, независимо от напускането на Марко Арнаутович.

Марко  бе важен играч за Уест Хем, но клубът вече бе уморен от това да зависи от един изпълнител, който може във всеки един момент да започне да капризничи и да прояви непрофесионализъм. Лондончани вече имаха подобен опит с Дмитри Пайе и за това никой не тръгна да спира Арнаутович, като за негова замяна взеха Себастиан Але - играч, може би не толкова добър  като австриеца, но със сигурност по-обещаващ. Освен това Андрей Ярмоленко се възстанови от контузията си,  а украинецът много прилича на заминалия лидер по отношение на характеристиките на играта. В допълнение покупката на Пабло Форналс е добро попадение, защото това ще даде възможност за използване на различни варианти - 23-годишният испанец може да играе както в средата на терена, така и отдясно.

Основният проблем за почти всички лидери на Уест Хем, с изключение на може би Лукаш Фабиански е способността им да се контузват. Ако все пак се случи чудо и такива момчета като Ярмоленко, Уилшир, Антонио и Лансини успеят  да изиграят до 30 мача през сезона без рани и контузии, тогава Уест Хем  е напълно способен да пробие в Европа през  първенството или да се докаже в купите, защото съставът на Пелегрини на книга е много добър.

Основна загуба: Марко Арнаутович

Основна придобивка: Себастиен Алер

Прогноза: 7-10 място

 

 

Уулвърхемптън

Стадион: "Молиню", Уулвърхемптън  - капацитет: 30 852

Мениджър: Нуно Санто

Прякор: "Вълците"

Трансферна стойност: 313.60 млн. паунда

Сезон 2018/19: + 16 = 9-13, 47-46, 57 точки, седмо място

Уулвърхемптън проведе  успешен сезон, който можеше да бъде още по-добър, ако "вълците“ не бяха изпуснали победата в полуфинала на ФА Къп с Уотфорд. Дебютът на тима в Европа донесе  нови изпитания през сезона, който ще бъде много по-труден от предишния. По-рано Евертън и Бърнли не успяха да издържат теста с ранния старт на кампанията заради участието си в Лига Европа, за това сега такива опасения има и по отношение на Уулвс.

 Добрата новина е, че Нуно Ешпирито Санто е опитен мениджър, включително и по отношение на играта на отборите си в европейските състезания, но като цяло това обстоятелство може да повлияе на резултатите на "вълците" през втория им сезон във Висшата лига.

Съставът на Уулвс  не се промени - те подписаха на постоянна основа с Нуно Дондонкер и Хименес, взеха обещаващия нападател Кутроне от Милан, при това много интересен изглежда Хесус Валехо, а основният трансферен успех стана запазването на лидера Рубен Невеш.

Независимо как ще се развие кампанията на "вълците" , не бива да очакваме от тях провал в първенството. Съставът на е много качествен и опитен, което оставя място за ротации, необходими в такива условия. Но все пак ще е трудно да бъде надскочено седмото място от първия сезон.  скочиш над седмото място, спечелено през първия сезон, ще бъде трудно.

Основна загуба: Иван Кавалейро

Основна придобивка: Патрик Кутроне

Прогноза: 7-10 място

 

 

Лестър

Стадион: "Кинг Пауър", Лестър - капацитет: 32 262

Мениджър: Брендън Роджърс

Прякор: "Лисиците"

Трансферна стойност: 412.75 милиона паунда

Сезон 2018/19: + 15 = 7-16, 51-48, 52 точки, 9-то място

Лестър след безумния сезон 2015/16 постепенно се завърна към леко разочароващото състояние на твърд средняк.  Клод Пюел не успя да преустрои тима след шампионския махмурлук  и бе заменен от Брендън Роджърс, който спокойно вкара тима в топ 10 и ако не бе нелепата загуба от Нюкасъл, можеше да атакува и седмото място.

Главната загуба на "лисиците" през лятото стана Хари Магуайър, но въпреки това Лестър има всичко, за да се бори не само за седмо място, а да се опита да пробие дори в топ 6. Отборът разполага с  балансиран списък от редица прогресивни халфове, които могат да променят стила на игра на тима (Грей, Мадисън, Барнс, Тилеманс), както и - Айосе Перес, който е отличен партньор на Джейми Варди в атака. Варди е в състояние сам да прави головете, но е много по-ефективен, ако има играч наблизо, който е в състояние да го снабдява с пасове, атакуващ от дълбочина. Именно Риад Марез изпълняваше тази роля по-рано и знаем колко опасен бе Лестър тогава. Перес успя в Нюкасъл точно като футболист, играещ между линиите и ако повтори играта си от "свраките" на "Сейнт Джеймсис Парк", тогава "лисиците" ще донесат много радост на феновете си. А завръщането на Бенкович и покупката на Джъстин дават надежда, че нещата няма да са чак толкова зле в защита.

Основна загуба: Хари Магуайър

Основна придобивка: Айосе Перес

Прогноза: борбата за места в топ 6

 

 

Арсенал

Стадион: "Емирейтс", Лондон - капацитет: 60 432

Прякор: "Артилеристите"

Мениджър: Унай Емери

Трансферна стойност: 674.75 милиона паунда

Сезон 2018/19: +21=7-10, 73-51, 70 точки, пето място

Арсенал не успя да се върне в Шампионска лига, въпреки че бе много близо до това - и в първенството, и в Лига Европа, където стигна до финала, но загуби в решителния мач от Челси. Така отборът на Унай Емери плати голям данък на късата пейка  - когато ключовите играчи се умориха, нямаше хора, които биха могли да ги заместят адекватно. Сезонът можеше да бъде успешен за Емери, ако отборът не се бе провалил края, но като цяло,  Арсенал не изглеждаше никак  безнадежден и успя да прогресира под испанския мениджър.

Трансферната кампания на лондончани можем да разделим на два периода. През първия клубът се съсредоточи върху привличането на Уилфрид Заха, губейки изключително много време по този въпрос и на практика не направи нищо за подсилването на отбора. Арсенал съвсем сериозно бе изправен пред истинска катастрофа на трансферния пазар, още повече и при обстоятелството, че бюджетът е само 45 милиона паунда.

Но не можем да отречем факта, че мениджмънтът на "артилеристите" се активизира през последните седмици и по блестящ начин излезе от опасната ситуация. Бяха привлечени Дани Себайос и Вилиам Салиба, а бижу в трансферната кампания стана Никола Пепе. Със сигурност  атаката ще стане още по-силна с пристигането на Пепе, както и по-разнообразна. На практика сега Арсенал разполага със страхотна атакуваща мощ, може би най-добрата в Лигата. Доскоро проблем бе, че клубът не направи нищо по отношение на отбраната, а както знаем, успехи се постигат със силна отбрана и е грешно да се мисли, че пропуските в защита могат да бъдат компенсирани с добра игра в атака. Трансферите на Киърън Тиърни и Давид Луис обаче изцяло промениха  ситуацията и ако преди месец изглеждаше, че Арсенал е сигурен изпадащ от топ 4, сега той има напълно равни шансове с останалите кандидати за място там.

Основна загуба: Аарън Рамзи

Основна придобивка: Никола Пепе

Прогноза: борба за място в топ 4

 

 

Ливърпул

Атадион: "Анфийлд", Ливърпул - капацитет: 45 362

Мениджър: Юрген Клоп

Прякор: "Червените"

Трансферна стойност: 1.070 млрд.паунда

Сезон 2018/19: + 30 = 7-1, 89-22, 97 точки, 2-ро място

Няма нищо по-обидно от това да спечелиш  97 точки, да загубиш само веднъж през цялата кампания, да носиш радост с играта си дори на противниците си, но да не станеш шампион на Англия. Въпреки това Ливърпул има с какво да се похвали, макар и не с най-желания и дългоочакван трофей. Няма да навлизаме в детайли по отношение на миналия сезон на "червените", в който колективът на Юрген Клоп трябваше да играе по-смело срещу тимовете от топ 6, но глобално погледнато, вицешампионите направиха крачка към друго ниво с пристигането на Алисон и Ван Дайк, ставайки значително по-стабилни в защита и запазвайки огневата си мощ.

На книга Ливърпул няма никаква нужда от подсилване - съставът на мърсисайдци вече е достатъчно добър, за да се бори за всякакви награди и трофеи. Повечето от лидерите на отбори са на върха на кариерата си и са в състояние да се подобрят дори след предишния почти перфектен сезон. Това се видя в мача за Суперкупата на Англия, в който европейският шампион надигра първенеца на Англия и по една случайност не взе срещата.

Но... дали Клоп не взе прекалено радикални мерки по отношение на трансферите? Защото прогрес е нужен даже на шампионски отбор. Без нови попълнения бързо изоставаш от конкуренцията, а успехите остават в миналото. Големият въпрос е: ще издържат ли Юрген и хората му на предизвикателството да проведат повече мачове от миналия сезон. При това при положение, че Мане и Салах не успяха да си починат достатъчно добре? Дали нямаше да е добре да бъде направен един мощен трансфер, с който Ливърпул да убеди фенове, играчи и съперници, че е сериозно настроен да поправи грешките през миналата кампания?

Основна загуба: няма

Основна придобивка: Алекс Окслейд-Чембърлей  се възстанови от контузия

Прогноза: борба за титлата в Англия

 

 

Манчестър Сити

Стадион: "Етихад Стейдиъм", Манчестър - капацитет: 55 097

Мениджър: Пеп Гуардиола

Прякор: "Гражданите"

Трансферна стойност: 1.29 милиарда паунда

Сезон 2018/19: + 32 = 2-4, 95-23, 98 точки, първо място

Манчестър Сити проведе  почти образцов сезон на домашната арена, спечелвайки първенството и ФА Къп и остава основният претендент за спечелване на новото първенство. На трансферния пазар Сити направи много необходимата покупка за себе си, укрепвайки центъра на терена чрез Родри от Атлетико. "Гражданите“ се опитаха да измъкнат и  Хари Магуайър от Лестър, но в един момент  се оттеглиха, убедени, че исканата от "лисиците“ цена е твърде висока. За сметка на това босовете подписаха в края на прозореца с Кансело и така заздравиха десния фланг на защитата и осигуриха конкуренция на Кайл Уокър.

Сега Сити има не само същият  боеспособен състав от миналата година, но и отбор с още по-голяма пейка и по-голямо качество, което означава, че Пеп Гуардиола може да се бори за всички възможни награди и трофеи и най-вече за най-желания трофей за клубните лидери и феновете -  Купата на Шампионска лига. Разбира се, клубът няма да даде предимство на Европа поне до пролетта, но ако въпросът се изости, европейският триумф все пак ще бъде по-добре дошъл от следваща домакинска купа. От друга страна, в Ливърпул приоритетите са зададени точно в обратната посока  и мотивацията на "червените“ в първенството  може да изиграе решаваща роля през този сезон. Но Сити е напълно способен през следващата година да спечели титлата на най-силния отбор в Европа и да повтори миналогодишния триумф у дома.

Основна загуба: Венсан Компани

Основна придобивка: Роди

Прогноза: борба за титлата

 

 

Манчестър Юнайтед

Стадион: "Олд Трафорд", Манчестър - капацитет: 76 212

Мениджър: Оле Гунар Солскяер

Прякор: "Червените дяволи"

Трансферна стойност: 776.10 милиона паунда

Сезон 2018/19: + 19 = 9-10, 65-54, 66 точки, шесто място

Манчестър Юнайтед проведе  предишната кампания като влакче от увеселителен парк, правейки редица емоционални обрати при Жозе Моуриньо и Оле Гунар Солскяер, но остана без Шампионска  лига и с неясни перспективи през новия сезон. Ръководството на клуба явно избърза  с подписването на легендата на клуба  като пълноправен мениджър след серия от ярки и емоционални победи, но веднага след като Оле се отърва от приставката "временно изпълняващ",  отборът  се превърна в бледа сянка на себе си и изглеждаше дори още по-зле, отколкото през първата половина на сезона под управлението на Моуриньо.

Какво да очакваме  от Солскяер и Манчестър Юнайтед през новия сезон? За норвежеца бе трудно да проведе спокойни и систематични подготовки за сезона поради факта, че възникнаха въпроси около  бъдещето на Пол Погба, който е най-важният играч за отбора. Въпросите за Пол остават и няма да бъдат затворени дори след затварянето на трансферния прозорец в Англия, тъй като в Европа той ще бъде отворен до 2 септември, от което може да се възползва Реал Мадрид и най-вече агент Мино Райола. Клубът се насочи към подновяване и подмладяване на състава - подписа с Хари Магуайър, Даниел Джеймс, Аарън Уан Бисака, опита да вземе  Кристиан Ериксен и Сергей Милинкович-Савич, но в крайна сметка остана с тези три покупки. При това се раздели с Ромелу Лукаку, така че сега на практика Маркус Рашфорд няма да се бори с конкуренция, но за сметка на това в тима три леви крила, което не е много добре. Младият Мейсън Гринууд се представи  отлично по време на подготвителния  сезон и сега от него се очаква прогрес.

Като цяло Юнайтед има всички предпоставки за пробив в топ 4, но  и за оглушителен провал, тъй като неизвестните пред тима са много. Една от тази неизвестна е кой Солскяер ще видим - вдъхновителят от края на миналата календарна година или съкрушеният специалист от края на сезона.

Основна загуба: Андер Херера

Основна придобивка: Хари Магуайър

Прогноза: борба за място в топ 4, с малки шансове за успех

 

 

Тотнъм

Стадион: "Тотнъм", Лондон - капацитет: 62  000

Мениджър: Маурисио Почетино

Прякор: "Шпорите"

Трансферна стойност: 984.50 милиона паунда

Сезон 2018/19: + 23 = 2-13, 67-39, 71 точки, четвърто място

Тотнъм най-накрая се премести на новия  стадион и отново може да купува нови играчи, активно провеждайки лятна трансферна кампания. Тук дойдоха Танги Ндомбеле и обещаващият нападател Кларк (веднага отдаден под наем в родния Лийдс), както и Райън Сесенион и  Джовани Ло Селсо.

Напуснаха  Киърън Трипиър, ​​но тази загуба не е критична за тима, защото на позицията на левия бек има струпване на страхотни изпълнители в лицето на  Серж Орие и Кайл Уокър-Питърс. Но евентуалното напускане на Кристиан Ериксен, който категорично отказва да подпише нов  договор, ще бъде проблем, който не е толкова лесен за решаване. Ериксен винаги е бил подценяван във финансово отношение и сега, след края на прозореца, "шпорите" няма да могат да решат въпроса с очертаващата се загуба на играча.

Тотнъм бе близо до голям трофей през миналия сезон и въпреки преживяното горчиво разочарование във финала на Шампионска лига, той също получи ясна насока и импулс за по-нататъшно развитие. "Шпорите" изглеждат по-силни от миналата година и не би трябвало да имат проблеми с оставането в топ 4. При определени обстоятелства дори могат да бъдат сред кандидатите за  титлата -поне до Коледа.

Основна загуба: Киърън Трипиър

Основна придобивка: Танги Ндомбеле

Прогноза: трето място

 

 

Челси

Стадион: "Стамфорд Бридж", Лондон - капацитет: 41 841

Мениджър: Франк Лампард

Прякор: "Сините"

Трансферна стойност: 835.75 милиона паунда

Сезон 2018/19: + 21 = 9-8, 63-39, 72 точки, трето място

Челси е изправен пред много труден сезон поради две причини. Първата е преминаването  на Еден Азар в Реал Мадрид,  а втората  е забраната за трансфери, наложена на клуба от ФИФА за многобройни нарушения при закупуване на млади играчи. Така  Челси през новия сезон ще търси подкрепление сред възпитаниците от академията и т. нар. играчи за растеж.

Специално внимание следва да отделим на мениджърския пост. Франк Лампард се виждаше като ръководител на отбора, но не и толкова скоро. Легендата обаче бе повикана на помощ в трудния момент и не можеше да окаже, въпреки условията, в които попадна.

За ръководството на "сините"   Лампард е добър не само защото е запознат с клуба, но и поради факта, че в Дарби той успя да разкрие най-добрите качества на наетите от Челси Фикайо Томори и Мейсън Маунт, които сега отново ще бъдат на една ръка разстояние, но на друго място. Челси също очаква много от Тами Ейбрахам, Рубен Лофтус-Чийк, Мичи Батшуай, Калъм Хъдсън-Одой и Курт Зума - за всеки от тях предстоящият сезон ще бъде шанс да се укрепи в Челси и да стане част от фундамента, който Лампард трябва да положи за бъдещи успехи. Задачата през сезона е оставане в топ 4 и достойно представяне в Шампионска лига. Ще се справи ли Франк с нея? Това зависи от много неща, включително и от играта на конкурентите, които са по-силни от миналата година.

Основна загуба: Еден Азар

Основна придобивка: Кристиан Пулишич

Прогноза: борбата за място в топ 4, с малки шансове за успех

 

 

Евертън

Стадион: "Гудисън Парк", Ливърпул - капацитет: 40 569

Мениджър: Марко Силва

Прякор: "Карамелите"

Трансферна стойност: 537 милиона паунда

Сезон 2018/19: + 15 = 9-14, 54-46, 54 точки, осмо място

Евертън продължава систематично да увеличава силата на отбора и да се придвижва към топ 6, който при тази конкуренция и изравняван на силите неминуемо ще се разшири до топ 7 и даже топ 8. Характерното за "карамелите" до момента е, че на отбора и на клуба му липсваше стабилност. Но сега нещата са променени и има всички предпоставки Евертън да направи не една, но няколко крачки напред.

Плодовете от добрата работа на Марко Силва станаха видими през втората част на миналия сезон, когато мърсисайдци бяха конкурентни на тимовете от Голямата шестица. Като цяло, Евертън бе много силен в средата на терена благодарение на блестящата работа на Андре Гомеп и Идриса Гай.

Идриса замина за Франция, но пък мърсисайдци подписаха за постоянно с Гомеш, който бе желан от няколко клуба. Атаката бе засилена от обещаващия Мойс Кийн, способен да се превърне в новия Лукаку  за Евертън, както и от Алекс Иуоби, закупен от Арсенал вчера. В  полузащитата дойдоха Фабиан Делф и Жан-Филип Гбамен, които спокойно трябва да заменят Гай.  

Евертън до последно се бореше да привлече и Уилфрид Заха, но и без звездата на Палас "карамелите" изглеждат много силни от миналия сезон, като това се вижда на първо четене от трансферната стойност на тима - през този сезон тя е със 135 милиона паунда по-голяма от миналогодишната.

Основна загуба: Идриса Гай

Основна придобивка: Мойс Кийн

Прогноза: 5-7 място

  Сподели
833