Арабската мафия


Н. Гавазов

Арабската мафия

Тези дни стана известно, че Милан няма да участва в следващото издание на Лига Европа. Новина, която едва ли учудва някого, след като още през миналия юли стана известно, че бившият собственик на клуба Ли Йонхонг е нарушил правилата за финансовия феърплей на УЕФА, повтаряйки неправомерните действия на своя предшественик Силвио Берлускони. Потърпевши от неразумната политика на управниците се оказа Милан, футболистите и феновете на този велик клуб. А за новия собственик Elliot Management, който придоби "росонерите" от скандалния китаец, не остана нищо друго освен да смекчи санкциите от страна на УЕФА и да изпие до край горчивата чаша, след което да започне наистина на чисто.

Случилото се с  Милан не е изненадващо, то бе очаквано и единствената интрига бе каква санкция ще бъде наложена на миланци. По-важното е, че с действията си  Европейската централа показа ясното намерение да се бори с нарушителите.

По-интересното е какво ще се случи с още един казус от подобен характер, много по-мащабен, още повече, че става дума за рецидив, като при това действията на клубните чиновници са издържани напълно в духа на сицилианската мафия, което вече е скандално, защото показва целенасочени и добре планирани действия по заобикаляне на правилата. Става дума за Манчестър Сити. Майската еуфория от спечеления требъл на домашната сцена някак си изпрати този въпрос зад кулисите - зад европейския триумф на Ливърпул, трансферът на Еден Азар в Реал Мадрид и сагата с Матейс Де Лигт.

FUTBOL TV обаче смята, че сега, в унисон с наказанието на Милан  е подходящото  време да запознае своите читатели с финансовата нечистоплътност на Сити. И да се надяваме, че чиновниците ще проявят същата принципност, както го направиха с "росонерите".  

 

"УЕФА е сериозно загрижена от системните нарушения на принципите на финансовия феърплей от страна  на Манчестър Сити. В близко бъдеще ще публикуваме резултатите от разследването, които заплашват клуба с тежко наказание", заяви главният следовател на Органа за финансов контрол на клубовете към УЕФА Ив Летер преди майската еуфория в лагера на "гражданите".  

На "Етихад" нервно реагираха на мартенските публикации на списание Der Spiegel, което с помощта на фабриката за футболни компромати Football Leaks  публикува документи за нарушаването на правилата на финансовия феърплей от страна на Сити  с помощта на фиктивни компании.

"Документите ясно показват колко смел е Манчестър Сити. От 2012 г. клубът  е разработил специална конструкция, никому не позната до сега, която обаче ви позволява да скриете приходите от трансфери от одиторите на УЕФА", обяви Der Spiegel.

Това не остана без вниманието на чиновниците от УЕФА и Организацията се самосезира, стартирайки най-мащабното разследване, с най-много участници в него.

Основният документ в разследването се оказа електронно писмо за получена от клуба спонсорска помощ през 2018 г. от Etihad Airways в размер на 68,5 милиона евро. Според Football Leaks, авиокомпанията е платила само 8 милиона от тази сума, а останалите средства идват от инвестиционната компания ADUG, чиито собственик е... собственикът на  клуба Шейх Мансур.

Друга схема за заобикаляне на правилата  се нарича "Дългият лък“ - тя е известна още от самото начало на преминаването на ПСЖ в арабски ръце, но тогава Мишел Платини спря разследването. Опитът на катарските собственици на парижани явно е бил предаден на техните колеги от ОАЕ. В случая Сити създаде компанията Fordham Sports Management, която прехвърли маркетинговите права на футболистите за 11 милиона паунда. Средствата на това дружество всъщност са заделени от шейх Мансур, а клубът не само, че фиксира изкуствени  приходи чрез вливания от Абу Даби, преминаващи през банки от Острова, но и намали разходите. През последните пет години, благодарение на подобни схеми, Сити е успял да скрие 188 милиона евро от данъчните власти на УЕФА, което е половината от потенциалната загуба на клуба в случай на изхвърляне  от Шампионска лига. Ако следователите докажат вината на "гражданите“, наказанието ще влезе в сила през 2020/21 година.

Подозренията са, че на "Етихад" са разработили и други схеми за заобикаляне на правилата, включително с личните спонсорски договори на футболистите с фирми от ОАЕ.

Следователите обаче най-много са възмутени от демонстративния отказ  на Сити  да напусне сянката след санкциите от 2014 г., когато на клуба е присъдена глоба в размер на 60 милиона евро и ограничаването на заявката за  Шампионската лига до 21  играча. Според независимото френско издание Mediapart,  тогава "гражданите“, заедно с богатите хора от ПСЖ, са били наказани твърде меко.

Според публикацията това се случва  под пряката закрила  на ръководителя на УЕФА Мишел Платини и дясната ръка на французина  Джани Инфантино. Длъжностните  лица пряко са се договорили със собствениците на клубовете, като с посредническата роля  и ролята на връзка се заема  френският президент Никола Саркози (през 2013 г. синът на Саркози - Жан (27-годишен) получава длъжността съветник в ПСЖ, а синът на Платини - Лоран -  се сдобива с длъжността консултант на Насер Ал-Хелайфи). Не по-малко интересно е, че тогава именно Инфантино е най-големият застъпник на тезата, че двата клуба  не бива да се наказват прекалено сурово.

Сега обаче точно от ФИФА би трябвало да дойде и друга санкция за Сити. Датското издание на Jyllands-Posten в няколко поредни разследващи материала установи, че випускниците на академията в Гана "Пътят към съня“ Джордж Дейвис и Доминик Одуро са сключили договори с "гражданите“ и играят за младежките отбори на Сити много преди пълнолетие. Това е грубо нарушение на правилата на ФИФА за забрана на трансфери на играчи до 18-годишна възраст, ако е са членове на Европейския съюз. Академията е собственост на Том Върнън, босът  на датския  Нордшелан, с който Сити има  споразумение за правото да вземе най-талантливите мечтатели. Jyllands-Posten публикува интервюта не само с Върнън, но и с въпросните младежи, които признаха, че са подписали с "гражданите" още на 16-годишна възраст.

Ситуацията за Сити наистина е много трудна. Клубът вече не само, че няма покровители в УЕФА, но и загуби своето лоби в Европейския съюз, като в същото време  доказателствата за измама са прекалено много.  

А системата е решена да научи богатите да живеят според правилата. При това същността е не само в изискването  за зачитане на властта  и правилата. УЕФА е готова да пожертва Сити в условията на конфликта си с ФИФА за влияние - за Александър Чеферин е важно да покаже на света, че неговата организация е по-честна от корумпираната машина на Инфантино. Не е случайно, че УЕФА застана зад клубовете в отказа им да участват в новия формат на Световното клубно първенство, което ФИФА измисли.

Инфантино пък трябва да докаже, че по никакъв начин не е свързан със Сити, а поверената му институция вече няма нищо общо с корпуцията. През 2016 година швейцарецът обвини медиите, че изкуствено раздуват историята с лобирането му за по-малки наказания за ПСЖ и Сити с цел да му се попречи  да изчисти името на ФИФА. Сега обаче нарушенията на "гражданите"  станаха прекалено явни за футболната общественост и на Инфантино не му остава нищо друго, освен да докаже, че наистина е чист. А това може да стане по един-единствен начин - глоба за Сити и трансферен бан за два прозореца.

Ако и УЕФА спази закона, общото наказание за Манчестър Сити трябва да бъде изключване от Шампионска лига минимум за една кампания, забрана за регистрация на нови футболисти за най-малко два трансферни прозореца, сериозна глоба и орязване на заявката на отбора за следващите два сезона в евротурнирите.

Остава да видим, кой е по-силен - шейховете или футболът.

  Сподели
825