Ще продължи ли господството на Новото време в английския футбол?


Н. Гавазов

Ще продължи ли господството на  Новото време в английския футбол?

Както казахме вече, предстоящият сезон в английската Висша лига обещава да бъде крайно интересен. Основното, което можем да предполагаме за него е, че той със сигурност ще премине под знака на изминалото първенство, което стана повратно за първенството на Англия. Защото тогава падна и „Голяма четворка", когато наложеният модел във Висшата лига бе разбит от Тотнъм. Така дойде „Новото време". Така, че думите на Сър Алекс, че вече няма „Голяма четворка" не бива да ни учудват, още повече, че шотландският специалист никога не говори празни приказки.

Юнайтед след двете си внушителни загуби миналата година в кадрово отношение, през това лято не прояви особена активност на трансферния пазар и с изключение на Смолинг, Ернандес и Бебе няма други нови играчи. Да, но мексиканския национал вече показа отличен усет към гола, добър нюх за пласиране и важното е, че има нужното самочувствие. Всичко това го прави на практика една отлична придобивка за коравия шотландец. От друга страна, най-голямото име, което напусна „Олд Трафорд" е Бен Фостър, който обаче нямаше достатъчно игрово време с основния състав. Останалите напуснали са Тошич, Грей, Дринкоутър и Том Хиитън. Всичко това показва, че ще видим същите опасни „червени дяволи" както и през миналия сезон. Статистиката показва, че когато Манчестър Юнайтед загуби титлата, през следващата година си я връща отново. Така, че въпреки липсата на помпозност и много шум на трансферния пазар, най-голям фаворит за победа във Висшата лига си остава отборът на Сър Фъргюсън, който има реалните шансове да спечели 19-та титла

Какво мислят обаче останалите членове на т.нар ВИП клуб в английския футбол?

Челси, с изключение на Бенаюн и Калаш не привлече кой знае какви играчи през лятото. Заминаха си обаче Балак, Белети, Карвальо, Тейлър и Джо Коул. Нека само си припомним в колко срещи Балак извади отбора си, а и креативността на Коул в определени моменти колко бе важна. В момента тях ги няма и дали опита на капитана на немския национален отбор няма да липсва? Спокойствието, което вдъхваше на съотборниците си? А сигурността в действията на Карвальо? Бившият треньор на Милан знае колко е взискателен Роман Абрамович, който няма да бъде никога удовлотворен, ако „сините" не се увенчаят с европейска титла. За постигането на тази цел Анчелоти се нуждае от повече футболисти и никак не е сигурно как ще се представи отборът в кампаниите си на два фронта.

Що се отнася до Арсенал, то те са първият претендент за отпадане от Топ 4. Разбира се, в духа на традициите пред отбора ще бъде поставена отново задачата за спечелване на шампионата, но дали това е реално?... Лондонският клуб прогресира с играта си, винаги в него присъстват млади и перспективни играчи, но всичко там се прави доста бавно, а и все още не си реши проблема със слабото звено на тима - вратарският пост, който костваше много загубени точки на хората на Венгер и който всъщност лиши от шансове за титлата лондончани. Не се знае новото попълнение Шамах как ще се впише, а в същото време бе загубен един изключително пробивен и пълен с идеи футболист като Едуардо. Фабрегас бе съхранен, но само той не е в състояние да изведе тима си на първото място в Премиършип. Освен това, амбициите на конкуренциите са огромни колкото апетита им, лошото за „артилеристите" е, че тези амбиции имат покритие.

С големи надежди тази година тръгва и Тотнъм, който отново ще търси място под слънцето. Предишните два сезона бяха преходни, но през изминалия "шпорите" извършиха истинска революция. Хари Реднап продължава да укрепва състава в лицето на Сантош и Сандро, изчисти се от още баласта, но дали новите попълнения ще са достатъчни да се пребори с конкуренцията? Отговорът предстои да бъде даден, но от това, което показаха хората в края на първенството, лондончани имат реални шансове да повторят .своя успех.

Когато кажем Манчестър Сити, веднага на преден план излизат милионите от Абу Даби. Очевидно е, че богатите арабски собственици начело с шейх Мансур няма да спрат да пръскат средства, докато не видят „гражданите" като шампиони. На Йистланд бе устроен истински гуляй - бяха похарчени през това лято над 80 милиона паунда за Яя Туре, Давид Силва, Коларов и Боатенг, очевидно е, че се търси добър нападател и е много любопитно да видим дали другият отбор разчупил хегемонията в Англия, няма да бъде Сити. Практиката в миналото показа вече, че понякога големите пари наистина могат да донесат слава - нека си припомним триумфите на Блекбърн и Челси. Но това ще стане за сметка на някой от изброените по-горе тимове, което обещава много интрига.

Ливърпул също има своите амбиции за връщане на старата си слава, но дали „червените" са фаворити? Бил Шенкли не един път е казвал, че първото място си е първо, а второто е нищо. Да, но това важеше преди много, много време. Ливърпул имам чувството, че не може да спечели първенството вече един милиард години и едва ли това ще стане точно сега. „Мърсисайдци" така и не успяха да намерят заместник на напусналия миналата година Алонсо, а и Масчерано ако напусне, то тогава не виждам кой би могъл да поеме отговорността да изпълнява функциите на опорен халф. Да не говорим за проблемите по фланга на отбраната. Все пак преди месец ако трябваше да се анализира състоянието на отбора, със сигурност бих твърдял, че Пуул ще изпаднат от Топ 8 - без мениджър, с отиващи си Джерард и Торес и на всичкото отгоре изпаднал във финансов колапс. Да но Ходжсън според мен стабилизира отбора и в общи линии оправи безпорядъка оставен след напускането на Рафа Бенитес. Подписа с капитана и привлече Джо Коул. Това обаче не може да стигне за спечелване на титлата. По-вероятно е Ливърпул да атакува Топ 4, но още по-вероятно е да не бъде сред първите четири места, отколкото да се класират там.

Астън Вила и Евертън също кроят планове как да разрушат статуквото. Бирмингамци обаче не направиха нищо през лятото, за да се подсилят и само опита на Стилиян Петров няма да бъде достатъчен според мен да се пребори тима с жестоката конкуренция. Отделно под въпрос е ще остане ли. Когато подготвях този анализ си задавах въпроса - как се справя Мартин О, Нийл. Отговорът не закъсня и в момента отборът си има служебен мениджър - Кевин Макдоналд. По-вероятно е Вила да изпаднат от Топ 8, отколкото да намерят място там.

Не така стоят нещата с Евертън. „Карамелите" успяха да привлекат екзекутора на Юнайтед Джърмейн Бекфорд, а това повиши значително шансовете за атака на първите шест места във Висшата лига на Англия. Апетитите на градския съперник на Ливърпул обаче са за атака на Топ 4. Това не е нереално. Дейвид Мойс вече има един отбор, който може да бие който си поиска и това бе показано с победите над Юнайтед и Челси миналия сезон. Въпросът е да успее да запази играчите си здрави и разбира се, да успее да ги мотивира добре.

Последните два отбора от първата десятка са Блекбърн и Бирмингам. Бирмингам привлече Жигич, Бен Фостър и Енрик Валес. Подкрепен от хонгконския магнат Карсън Иън, отборът ще се опита да подобри най-добрия си успех, който бе постигал в последните 51 години. Няма да бъде изненада, ако хората на Маклийш го постигнат.

Блекбърн бе напуснат от Рийд, Хауърт и Маршъл. Целта на хората на Сам Алърдайс най-вероятно ще бъде да се катерят нагоре - далеч от зоната на изпадащите. Въпреки слабата си трансферна дейност, „Големият Сам" може да разчита на доказани изпълнители като Нелсен, Педерсен и Пол Робинсън, а младият защитник Фил Джоунс е добра перспектива за в бъдеще.

Ще има ли друго „Ново време", дали ще има "Голяма шестица" или ще се върне стария модел на "Голямата четворка" и статуквото от минали години - това ни предстои да разберем в следващите няколко месеца. Във всички случаи това което ще видим е крайно интересно и интригуващо, както е било всяка година. А празникът за любителите на английския футбол и на най-вълнуващото първенство в света започва на 14 август.

 

  Сподели
347