Кантона: Нещата с футбола в Англия ще стават все по-трудни


Н. Гавазов

Кантона: Нещата с футбола в Англия ще стават все по-трудни

Легендарният футболист на Манчестър Юнайтед и националният отбор на Франция Ерик Кантона е уверен, че във Висшата лига на Англия трябва да бъде установен лимит на чуждестранните футболисти. Според него, независимо от новите правила, които задължават всеки отбор да включва в състава си от 25 човека минимум 8 играчи от собствената школа, английският футбол го очакват тежки времена.

Кантона е пионерът от чуждестранни играчи в Англия и той прекара пет много успешни години в Юнайтед и Лийдс. Французинът спечели титлата с Лийдс преди да се премести на „Олд Трафорд", за да вдъхнови „червените дяволи" да спечелят първа титла от 26 години насам. Той обаче бе само един от 12-те чужденци във Висшата лига в началото на сезон 1992/93, докато сега нещата са съвсем различни и това пречи на младите английски играчи да намерят пътя към първите си отбори.

„Сега, дори и в малките отбори е пълно с чужденци. Какъв шанс има Капело за националния отбор, когато чужденците са повече от англичаните? Ако така продължават нещата след десет години ще е още по-трудно. Убеден съм, че Англия няма да може да се класира на Европейски и Световни първенства, защото няма да има играчи от най-висока класа", заяви Кантона пред Telegraph .

„Англия има добри стари играчи, но къде са младите? Сега Ливърпул и Арсенал са с по 11 чужденци! Те никога не играят с английски играчи! Този тип отбори трябва да работят с младите футболисти - това е важно за Англия, за националния отбор на страната. Добре, нека има чужденци, но да са трима, четирима до пет. Така английските футболисти ще се опитват да догонят партньорите си и ще станат по-добри. Ще играят с първия отбор, ще играят мачове с голямо напрежение каквито са тези във Висшата лига, ще играят и в Европа където ще натрупат опит", завършва Кантона.

 

  Сподели
293