Киоун: Идването на Жозе беше началото на края за Венгер


И. Ангелов

Киоун: Идването на Жозе беше началото на края за Венгер

Назначаването на Жозе Моуриньо в Челси през 2004-та година е било "началото на края" за кариерата на Арсен Венгер, смята Мартин Киоун. През 2004-та сегашният мениджър на Манчестър Юнайтед бе привлечен от Челси като носител на Купата на УЕФА и Шампионска лига с Порто. Той бързо инвестира милионите на Роман Абрамович и успя да спечели титлата във Висшата лига в момент, в който Арсенал и Манчестър Юнайтед бяха основни претенденти.

От онзи момент Арсенал не е спечелвал първенството, като бившият защитник на тима Мартин Киоун смята, че Венгер така и не успя да спечели надпреварата с Моуриньо. Daily Mail цитира:

"Жозе Моуриньо стана новият голям съперник за Арсен Венгер и в тази надпревара Венгер бе втори. Моуриньо дойде и спечели тези две титли във Висшата лига през 2005-та и 2006-та, което постави началото на края на превъзходството на Венгер в Англия.

"Времево планирането на Жозе бе перфектно. Той пристигна в Челси с много средства на разположение и построи брилянтен отбор. Арсенал завърши втори през 2005-та и ако Челси не се беше издигнал толкова, Венгер вероятно щеше да оглави лигата. Аз съм сигурен, че тези двама мъже ще искат да вземат победа от другия през този уикенд."

Венгер обяви, че слага край на 22-годишна кариера в Арсенал в края на този сезон, а Киоун коментира:

"Новият мениджър ще трябва да направи обратното на това, което направи Венгер през 1996-та. Когато Венгер пристигна той намери отбор, който просто спираше противника. Тренировките бяха дефанзивно настроени и се говореше само за победи с 1:0 на Арсенал. Всичко беше една и съща работа до доскучаване в отбора. 

"Венгер пристигна и ни накара да станем по-креативни. Това беше като глътка свеж въздух. Сякаш всички станахме завършени футболисти. Докато Венгер наблягаше над това, че трябва да играем футбол, чувството е, че в момента някои умения ги няма при защитниците.

"Когато се върнах в Арсенал през 1993-та, всичко беше до защитата. Когато някой беше в ситуация да изчисти топката, той трябваше да се върне в линията си. Лоран Косчелни дълго време е в Арсенал и защитниците трябва да го научат за линията на отбраната. Той трябва да знае къде да застане и къде трябва да е линията, но аз мисля, че на моменти той няма представа.

"Докато все още се водят преговори с някои играчи, новият мениджър ще наследи добро нападение с играчи като Джак Уилшър, Арън Рамзи, Хенрик Мкхитарян, Пиер Емерик Обамеянг, Месут Йозил и Александре Лаказет. Това, което той ще трябва да направи, е да работи със защитата."

  Сподели
82