Пеп: Уокър е като Абидал и Лам


И. Ангелов

Пеп: Уокър е като Абидал и Лам

Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола сподели мнението си, че качествата на десния защитник Кайл Уокър да се адаптира към различните стилове на игра го поставят на едно ниво с легендарни играчи като Филип Лам от Байерн Мюнхен. Англичанинът показва страхотна игра при испанеца и започва да печели слава сред футболната общественост.

Уокър се присъедини към отбора на "гражданите" през миналия юли месец от Тотнъм за невероятната тогава сума от 50 милиона лири, като така той се превърна в най-скъпия англичанин за всички времена. 27-годишният обаче се доказа като стабилна инвестиция и стана несменяем титуляр в състава на Пеп Гуардиола. В днешния ден той ще излезе срещу Евертън във Висшата лига където Сити ще търси една от двете необходими победи за гарантиране на титлата в Англия.

Мениджърът на Англия Гарет Саутгейт също похвали развитието на Уокър при Гуардиола и го посочи като фактор при избора на защитника в тройката бранители на Англия по време на приятелските срещи с Италия и Холандия миналата седмица. В тази нетипична роля Уокър бе избран за Играч на мача за Италия, а Гуардиола коментира:

"Аз мисля, че това беше добро решение от Гарет Саутгейт. Той може да играе и на двете позиции. Той има физиката, умен е, добър е в подаванията на близо и далеч, може да пробива и да се връща бързо. Той може да играе в тройка защитници."

Въпреки че Уокър имаше 6 асистенции до този момент в кампанията миналата година за Тотнъм, и беше създал с 15 повече положения за бившия отбор, при Сити статистиката за подаванията е различна. Точността на подаванията на англичанина се повиши тази година, в сравнение с миналата, от 79.85% на 87.83%. Той има 734 подавания повече и повече подавания в собствената половина.

Гуардиола спечели похвали когато при Байерн Мюнхен промени позицията на капитана Филип Лам, тогава един от най-добрите крайни бранители, в опорен халф, където играта му се разви още. Пеп похвали Уокър за това, че е също толкова отворен към промените:

"Винаги когато купуваш играч ти си представяш 'добре, той може това'. Но докато го нямаш все още и няма как да го видиш да тренира и да играе, ти не знаеш ще се справи ли. Уокър е отворен към всичко. В миналото аз не мислех, че играчите променят позициите си, но когато ги тренирах започнах да мисля 'уау, той ще може да заеме тази позиция'.

"Например Абидал в Барса и Филип Лам можеха да играят на различни места и да се адаптират мигновено. Те бяха толкова добри. Кайл е подобен на тях."

  Сподели
173