Великобритания може да отнеме Челси от Абрамович


Н. Гавазов

Великобритания може да отнеме Челси от  Абрамович

Руският милиардер Роман Абрамович попадна в полезрението на британските власти във връзка с делото по отравянето на Сергей Скрипал. Според британски източници, този инцидент предвещава неприятности за руския олигарх и футболен клуб Челси.

Вчера правителството на Великобритания обяви, че започва икономическа война с Русия. За целта Острова е готов да приеме свой вариант на закона "Магнитски", по примера на САЩ. Съгласно информацията, първият попаднал в списъка най-вероятно ще бъде Роман Абрамович.

Повод за това даде самият милиардер по време на изслушването на делото с Борис Березуцки. Тогава Абрамович за първи път официално потвърди, че е натрупал състояние от 8 милиарда долара, а неговият адвокат Джонатан Съмпшън, който сега е съдия във Върховния съд на Великобритания, призна, че търгът, в резултат на който Абрамович получи контрол над "Сибнефт" е бил манипулиран и предварително нагласен, така че Роман да спечели.

Операцията е извършена с личната благословия на Борис Елцин, който на практика е дал на олигарха богатства от недрата, принадлежащи на руския народ, на занижени цени- около 20% от истинската стойност. В резултат на случилото се, Абрамович незаконно е забогатял през 1996 година, а по-късно с част от тези пари закупи футболен клуб Челси, бидейки сигурен, че имуществото му ще е в безопасност във Великобритания.

В момента комисия към британския парламент разработва британския аналог на закона "Магнитски", който най-вероятно ще промени цялата ситуация. Кралството предвижда по-големи рестрикции от американския си еквивалент, като отнемане по съкратената процедура на всички активи, които са придобити по незаконен начин или не може да бъде доказан произходът на парите на територията на страната.

Според юристи, Абрамович директно попада под ударите на готвения закон, а това означава конфискация на имуществото на милиардера, включително и на футболния клуб, който най-вероятно ще премине под външно управление, а по-късно ще бъде продаден на търг. Каквото и да е случи обаче, това ще означава сътресение за Челси - от невъзможност да бъдат закупувани нови футболисти, до строителството на новия стадион.

Освен това САЩ и Великобритания възнамеряват да започнат дипломатически совалки и да издействат приемането на аналог на закона "Магнитски" на територията на целия Европейски съюз, а също така и други страни с развита демокрация като Япония, Южна Корея, Индия, Австралия, Канада и други.

 

  Сподели
373