Бербатов: Играя за най-великия клуб в света


.

Бербатов: Играя за най-великия клуб в света

- Димитър, добре дошъл в Манчестър Ю. Как се чувствате, след като най-сетне преминахте в клуба?
- Страхотно. Трансферът бе дълга битка, но в крайна сметка съм много щастлив, че съм тук, в най-великия клуб на света. Надявам се, че ще изиграя своята роля в отбора и също така ще спечелим много трофеи.

- От доста отдавна ви свързваха с Юнайтед. Бяхте ли убеден, че ще се озовете тук?
- Приятелите ми казваха да продължавам да вярвам. Не спирах да бъда уверен, че трансферът ще стане. Сега съм най-щастливият човек на света.

- Преди да преминете в Юнайтед, около бъдещето ви имаше много неизвестни. Колко мъчително бе това за вас?
- Понякога хората не разбират как напрежението от такава ситуация може да се отрази на играча. По време на трансферния прозорец за мен бе наистина трудно. Но когато в крайна сметка нещата се наредиха, вече мога да се върна назад и да кажа, че си е струвало.

- Какво ви привлече в Юнайтед?
- Всичко. От червената фланелка до гордостта, която хората изпитват, когато просто изрекат името Манчестър Юнайтед. Започваш да мислиш за великите играчи и трофеите, които са спечелили. Хората, които ме познават най-добре - семейството и най-близките приятели, знаят, че не играя заради парите, а защото обичам футбола и ми харесва да забавлявам хората. Тук мога да постигна това и искам да помогна на тима да печели. Когато от клуба ми казаха, че искат да ме привлекат, не помислих за нищо друго.

- Чухме за слуховете, че Манчестър Сити бил извадил оферта и сте можел да преминете там. Но явно желанието ви е било да дойдете тук.
- Да, моята мечта бе да премина в Манчестър Юнайтед, защото червената фланелка е наистина, наистина много важна за мен. Ако исках да играя заради парите, щях да приема офертата на Манчестър Сити или да отида в Челси. Но аз исках да играя за най-великия клуб на света и затова съм тук. Благодарен съм на всички в клуба за усилията, които положиха да ме привлекат. Изненадах се, когато чух за офертата на Сити и за парите, които бяха готови да платят. Но както съм казвал много пъти досега, това нямаше никакво значение. Единственото ми желание бе да дойда тук.

- Какво се надявате да постигнете с клуба?
- Да изиграя своята роля. А с качествата, които показах в Англия през последните две години, се надявам да помогна на отбора да спечели още купи, защото това е важно нещо във футбола. Разбира се, надявам се също така да се наслаждавам на футбола с играчите, които Манчестър Юнайтед притежава.

- Вие сте на 27, може ли да подобрите играта си? Дали предстоят най-добрите ви години?
- Надявам се. Да кажем, че може би на моята възраст аз съм в последния етап на кариерата си. Но вече съм в най-големия клуб в света и тук мога да се развия по начина, по който аз искам. А това е най-важното за мен.

- Ще успеете ли да се справите с напрежението и очакванията от трансфера в такъв голям клуб?
- Знаете ли, цял живот е трябвало да се справям с напрежение и очаквания. Не се страхувам и затова съм тук. Най-важното е да се забавлявам, да помогна на отбора да печели и да радвам феновете. Ако постигна това, ако играя както в Тотнъм, не мисля, че ще имам проблеми.

- Сравняват играта в с тази на Ерик Кантона и Теди Шерингам. Самият вие виждате ли прилики?
- Това е голям комплимент, но аз си имам свой стил и никога не съм искал да бъда сравняван с някого. Може би в бъдеще, когато спра да играя, някои младоци ще ги питат същото за мен.

- Когато израствахте, стремяхте ли се да подражавате на някой играч?
- Винаги наблюдавах добрите играчи и работих здраво, за да бъда като тях. Един от тези футболисти бе Марко ван Бастен. Той бе велик нападател и се опитвах да му подражавам.

- Когато играете, езикът на тялото ви показва, че имате огромна увереност в способностите си. Наистина ли си вярвате толкова много?
- Така ли изглеждам? Може и така да е, но вътре в мен вероятно не го чувствам по този начин Всеки има периоди, когато нещата не вървят добре и губи увевереността си. Започваш да се питаш: "Достатъчно добър ли съм?". Преминал съм през много такива периоди, но познавам качествата си и знам какво мога да направя на терена. Това ми помага в трудните моменти.

- Често казваха, че Кантона е бил роден да играе на "Олд Трафорд". Смятате ли, че и вие сте роден да блестите на този стадион?
- Само времето ще покаже. Но наистина се надявам да постигна много успехи тук.

"Стандарт", превод от "Инсайд Юнайтед"

  Сподели
251