Виденов е новият изпълнителен директор на БФБ


Н. Гавазов

Виденов е новият изпълнителен директор на БФБ

Бившият капитан на националния отбор Филип Виденов е новият изпълнителен директор на Българската федерация по баскетбол (БФБ). Русенецът ще бъде представен от президента на централата Георги Глушков на пресконференция в понеделник, 22 август.

Роденият през 1980 година Филип Виденов е един от най-титулуваните баскетболисти на България от близкото минало. Кариерата му като състезател минава през отборите на Дунав (Русе), Университет Западен Кентъки (САЩ), БК Сплит (Хърватия), Нанси (Франция), Текелспорт (Турция), Реал Мадрид (Испания), Каха Сан Фернандо (Испания), Солоника Риети (Италия), Гранада (Испания), Асеко Проком (Полша), Одрин (Турция), Лукойл Академик, Красние Криля (Русия), Левски, Азад (Иран), Шахрадари (Иран), Петрошими (Иран) и Берое.

Виденов е шампион и носител на Суперкупата на България с Лукойл Академик, шампион е на Иран, носител на Суперкупата на Полша, носител на Купата на Франция, многократен участник в Мача на звездите в страните, в които играе.

С националния отбор на България участва на три Европейски първенства - през 2005 година в Сърбия и Черна гора, през 2009-а в Полша и през 2011-а в Литва. През 2006 година е избран за Баскетболист номер 1 на България.

Филип Виденов завършва висшето си образование в Университета на Западен Кентъки в САЩ, има и магистратура от Университета Нортумбрия в Нюкасъл, Великобритания.

През 2015-а той бе избран за посланик на "Спешъл Олимпикс“ в България, а година по-късно бе утвърден за спортен директор на БК Дунав Русе 2016. Част е от десетте най-добри баскетболисти на България на изминалото десетилетие.

  Сподели
171