Желязков: Няма място за сметки


Н. Гавазов

  Желязков: Няма място за сметки

В неделя мъжкият национален отбор на България заминава за първия турнир от Лигата на нациите в Отава. Стартираме във вторник от 23,30 ч срещу Сърбия в канадската столица.

Преди турнира пресконференция дадоха Любомир Ганев, Николай Желязков и Светослав Гоцев. Всички се обединиха, че младият отбор на България има огромен потенциал, който скоро ще има успехи.

"Срещнах се няколко пъти с момчетата – каза Ганев, президент на БФ Волейбол. – Опитах да ги мотивирам. Но те нямат нужда от това. Достатъчно са мотивирани. С Ники Желязков поддържаме връзка за подготовката. Най-важното е състезателите да са здрави. След това изисквам само, когато дойдат в националния отбор да се влагат във всяка тренировка. Трябва да играят със сърце и душа. Само така резултатите ще дойдат. Много силен колектив сме. Волейболът е колективен спорт. И ние трябва да играем като отбор. И във Вършец, и в Италия, и в България видях точно това. Рано или късно резултатите ще дойдат. Работата на щаба ще доведе до това, което искаме – момчетата да повярват в себе си. Сигурен съм, че ще ни радват много в Лигата на нациите. Новите правила са въведени, за да стане спортът по-атрактивен. Всеки мач трябва да е спектакъл – без значение дали си в залата или пред телевизора.“

"Направихме първа фаза от поодготовката в Самоков, там тренирахме изключително много - добави Николай Желязков, треньор на тима. – Във Вършец играхме две контроли с Испания. Там се събрахме всички. Следващите четири мача бяха срещу Италия и Словения, европейския и европейския вицешампион. Едни треньор винаги ще каже, че времето е недостатъчно. Ние направихме максимално доброто. Най-важното е да сме здрави. За първи път нямаме здравословни проблеми тази тодина. Да не дърпам дявола за опашката. Всички тренираха много и се влагаха. Лично аз съм доволен от показаното като желание. Има какво да се желае в мачовете. Процесът на изграждане на млад състав не става за един ден. Даваме си сметка, че много от нещата изискват време. А когато то ни притиска, губим геймове. Така се случи и с Италия, и със Словения – от ситуации, които на пръв поглед изглеждат прости. Но този отбор има огромна перспектива и един ден ще започне да печели. Трябва да има кредит на доверие. Нека желанието, което имат, да се превърне в победи. Дано започне още от първия турнир, което ще ни даде самочувствие за следващите и за световното първенство.

Във всеки мач и във всяко състезание трябва да търсим победата. Знам, че звучи като клише, но е факт. Това е начинът да израстваме. Не можем да си правим сметки – тук ще се напънем, там не. Трябва да търсим най-доброто винаги. Топката е кръгла и никога не се знае. Имаме си капацитета като отбор. В този формат със смяната на времето – 15 секунди за изпълнение на начален удар. Направихме тренировка и ритъмът на игра е коренно различен. Идеята е играта да стане по-атрактивна. Дано използваме по най-добрия начин промените в правилата. Нашата цел е да се адаптираме, а не да коментираме причините. Нищо не се знае. Имаме нашите шансове във всяка среща и това е правилният подход. Няма да правим сметки кога ще почнем да печелим. Когато свършим Лигата на нациите, ще видим какво сме направили.

По-лесно се адаптираме, когато се пътува на запад, отколкото на изток. Времето няма да ни стигне със сигурност. Говорихме за адаптиране към часовата разлика и това няма да бъде чак такъв фактор. Състезателите имат опит с пътувания. Другият турнир е в София, а третият – в Гданск. За всички е едно и също. Заминаваме в неделя и пристигаме на същия ден в 16 ч в Отава местно време. Ще имаме ден и половина за адаптация. Говорихме с проф. Ненков за адаптацията при тези пътувания. Посъветвахме се и ще направим всичко възможно да сме на ниво.

Момчетата ни заслужават подкрепа и ще съм невероятно щастлив, ако публиката в България дойде в залата. Ще гледат Бразилия, САЩ, Иран, Австралия – все тежки битки. Публиката ще е седми играч в отбора. Не можете да си представител колко много се радваха играчите от подкрепата във Вършец. На Балканите сме или силно позитивни, или силно негативни. Младите ни момчета имат нужда да им се запали искрата.“

"Благодаря от името на отбора на г-н Ганев за условията, които ни предоставиха – обобщи Гоцев, един от асовете на отбора. – Подготвихме се по най-добрия начин. Това не е даденост, а с много труд. Млади момчета сме и сме много мотивирани. Ще се види в предстоящите мачове. Призовавам всички, които се интересуват от нашия спорт да дойдат в залата. Няма да забравя мача с Аржентина, когато в "Арена Армеец“ имаше над 13 хиляди! Остава за цял живот чувството. Хората наистина стават част от нашия отбор!“.

  Сподели
261