Матеус: Отминават времената на Роналдо и Меси


Н. Гавазов

Матеус: Отминават времената на Роналдо и Меси

Световният шампион в състава на националния отбор на Германия Лотар Матеус, който бе експерт по отразяване на финалите на Мондиал 2018 в Русия, сподели мнението си за турнира и представянето на звездите на него. Според немския специалист, на Световното първенство са забелязани нови тенденции.

"Най-важното е скоростта. Също така сега е много важна компактността. Статичните положения излязоха на преден план, от тях се вкарват много голове. Тези неща не са нови, просто понякога започва да се забравя за тях. Футболът си има своите корени и не бива да се отклоняваме от тях.

Например, компактността винаги е била важна. Погледнете за сметка на какво постигат успехи отбори като Швеция, Дания, Исландия... Може да се вземе и пример с Русия. Всичко е от отборната игра. В руския отбор няма звезди както е в тимовете на Бразилия, Германия или Аржентина. Но отборът на Русия действаше компактно и дисциплинирано, бе концентриран", заяви Матеус.

"Разбира се, с такъв състав е трудно да станеш шампион. За това са нужни и футболисти, които да правят разликата. Например, във Франция това са Мбапе, Гризман, Канте. Именно за това във финала са Франция и Хърватия. Тези два отбора и Белгия са най-силните тимове на Световното, за това всичко е справедливо. Те стабилно и на високо ниво проведоха всичките си мачове, нямаше спадове в представянето им. Всички мачове на Белгия бяха зрелищни, тяхната игра доставяше удоволствие. Тези отбори не забравят за корените", каза още немецът.

"Вече е в миналото стилът на игра на отбори като Германия и Испания, които владеят топката в 70% от времето. Сега има много други ценности, всичко се решава не от владението на топката, а от скоростта. Отминават времената на Роналдо, Меси и Неймар. Роналдо вкара четири гола тук, но не впечатли. И трите главни звезди на турнира излетяха, но Световното нищо не загуби от това. На прага вече има нови звезди, нови таланти", заяви Матеус.

  Сподели
550