Триумфът на Меси и обратът на Мбапе - главните събития на финала на Мондиал 2022


Н. Гавазов

Триумфът на Меси и обратът на Мбапе - главните събития на финала на Мондиал 2022

В неделя, 18 декември, се състоя финалният мач от Мондиал 2022, в който Аржентина победи Франция след изпълнение на дузпи и по този начин "албиселесте" спечели световната корона за трети път в историята.

FUTBOL TV се завръща към последния игрови ден на главното събитие в света на футбола.

 

Събитието на деня

Основното събитие на деня бе фактът, че на турнира в Катар бе определен новият световен шампион по футбол. Отборът на Франция не успя да повтори постижението на Италия и Бразилия и да защити титлата си, като спечели второ поредно Световно първенство.

Но мечтите на аржентинците се сбъднаха - след 36 години "албиселесте" получи третата звезда на емблемата, спечелвайки Световната купа (по-рано това се случи през 1978 и 1986 г.). За Аржентина този финал бе шести в историята, за Франция - четвърти.

И най-важното, това се оказа най-вълнуващият и зрелищен финал през последните десетилетия. Мачът приличаше на влакче в увеселителен парк или дуел между двама боксьори с еднаква сила, които си разменят зрелищни удари.

През първото полувреме обаче нещата не стояха по този начин  - французите откровено се провалиха, не успяха да създадат опасни моменти, а изгубилият се на терена Килиан Мбапе докосна топката само 11 пъти.

Но аржентинците владееха инициативата, владееха чудесно топката и още преди почивката организираха две попадения. Меси в 23-ата минута реализира уверено дузпа, която изработи Ди Мария, а в 36-ата минута Анхел сам се разписа. В онзи момент изглеждаше, че играта е приключила и победителят е определен.

Но с това не бе съгласен Дидие Дешан, който започна да коригира ситуацията, като направи двойна смяна през първото полувреме - в 41-ата минута напуснаха накуцващият Оливие Жиру и неадекватният Усман Дембеле, който донесе дузпа.

Атаката бе подсилена от Рандал Коло Муани и Маркус Тюрам - и двете смени в крайна сметка дадоха резултат. След почивката играта се промени: въпреки че аржентинците показаха по всякакъв начин, че няма да се отдръпнат към вратата си, играта на Франция стана много по-остра и Килиан Мбапе най-сетне стана по-забележим.

Но всичко се обърна с главата надолу 94 секунди в края на редовното време на мача: първо Коло Муани в 80-ата минута принуди Отаменди да фаулира, спечелвайки наказателен удар, който беше реализиран от Мбапе, а минута по-късно, Килиан вкара невероятен гол след страхотна комбинация.

След такъв обрат аржентинците не се разпаднаха, играта премина в продължения, където вместо да чакат поредица от наказателни удари, двата отбора само нажежиха страстите, разменяйки си остри атаки – по време на една от тях, в 108-ата минута, Лионел Меси успешно се възползва от отскочила топка и отново изведе "албиселесте" напред.

На помощ на французите се притече още една дузпа в последните минути - Монтел блокира удара на Мбапе, но топката попадна в ръката на аржентинеца. Самият Килиан отбеляза хеттрик, повтаряйки постижението на английския нападател Джефри Хърст, който отбеляза три гола на финала на Световното първенство през 1996 г. с Германия.

"Поздравления за Мбапе, независимо как ще завърши мачът“, написа Сър Джефри след третия гол на Мбапе.

Най-накрая се стигна до серия от дузпи, където аржентинците имаха сериозно предимство под формата на "фактора Мартинес“. Вратарят, който допреди две години бе дълбока резерва в Арсенал, не разочарова - той отби удара на Кингсли Коман и извади от равновесие Орелиен Чуамени.

След 20 години тим от Южна Америка най-накрая отново стана световен шампион. Преди това представители на континента спечелиха Световното първенство през 2002 г., където отборът на Бразилия победи Германия на финала.

 

Герой на деня

Няма да се правим на оригинални и за това ще дадем званието герой на деня на лидера на националния отбор на Аржентина Лионел Меси, който най-накрая добави титлата световен шампион към астрономическия брой титли и трофеи - сега Лео може да се оттегли с чиста съвест.

А какво да кажем за Мбапе? Да, той отбеляза хеттрик и сам върна французите в мача, но нека не забравяме, как напълно изчезна от терена през първото полувреме.

Лионел Меси пък се трудеше от първата до последната минута на мача, реализирайки спечелена от Ди Мария дузпа и участвайки в атаката, при която Анхел сам се разписа. Меси, който се бори и страдаше с отбора си през второто полувреме, можеше да вкара "златен гол", но Лорис спаси красивия удар под напречната греда. Нека не забравяме и майсторското изпълнение на дузпата - Лео не заложи на силата, а на хитростта, повеждайки хората си към славата. Какво ли щеше да се случи, ако бе пропуснал?

 

Неудачникът на деня

Основният неудачник на деня е нападателят на Борусия Мьонхенгладбах и френския национален отбор Маркус Тюрам. Но съвсем не защото загуби финала на Световното, а защото се опита да го спечели на всяка цена, но се опари.

В 87-ата минута на мача, при резултат 2:2, Жул Кунде изпрати топката към Мбапе, а Килиан центрира към левия ъгъл на аржентинското наказателно поле. Тюрам имаше отлична възможност да се пребори за топката и да излезе на голова позиция, но вместо това тръгна да търси фаул. Нападателят на френския национален отбор "бръкна" в краката на съперника и рухна зрелищно, надявайки се на дузпа. Главният съдия обаче бе повече от адекватен и Маркус в крайна сметка спечели не дузпа, а жълт картон за симулация. А камерите веднага показаха как от трибуните неодобрително гледаше легендарният му баща Лилиан Тюрам.

 

Голът на деня

Кой отбеляза най-добрия гол за деня, ако не човекът, който отбеляза половината голове в мача - Килиан Мбапе.

В 81-ата минута Кингсли Коман спечели битката за топката в центъра на терена от Меси и прати кълбото от десния фланг в центъра на аржентинската половина на терена.

Адриен Рабио пусна мек пас към лявата половина на терена, където Килиан Мбапе бързо отби от Тюрам, а след това Килиан стреля мощно в далечния ъгъл на вратата от левия ъгъл на наказателното поле - Мартинес не можа да направи нищо.

  Това бе втори гол за нападателя на ПСЖ в мача, но той вкара другите два от дузпи. Общо той има 8 гола на турнира, заемайки категорично първо място в списъка на голмайсторите и получава утешителна награда под формата на "Златната обувка".

Благодарение на трите си гола във финала Килиан изпревари Томас Мюлер (10 гола), Шандор Кочиш и Юрген Клинсман (по 11) в голмайсторската надпревара на Световното първенство и дели 6-7 място с Пеле (12 гола).

Напред е Меси (13), който едва ли ще попълни головата си сметка, а отпред няма други активни играчи - там са Жюст Фонтейн (13 гола), Герд Мюлер (14), Роналдо (15) и Мирослав Клозе (16). А Килиан е само на 23...

 

Спасяването на деня

Мачът с Франция бе своеобразен бенефис на Уго Лорис, който направи седем спасявания, но все пак открояваме Емилиано Мартинес, който извърши само три спасявания, но всички те бяха ключови и направиха отбора му световен шампион.

Във втората минута, добавена към редовното време на мача, при резултат 2:2, Рабио направи пас към центъра на аржентинското наказателно поле за Камавинга, откъдето Едуард стреля - Мартинес отрази топката пред себе си, но за щастие, никой от французите не успя да добави.

В третата добавена минута към второто продължение при резултат 3:3 последва центриране в наказателното поле на Аржентина, Коло-Муани се отправи към десния ъгъл на вратата, но Мартинес успя да съкрати дистанцията и спаси отбора си, отразявайки топката с крак.

И накрая, при дузпите, вратарят успя да отбие втория удар на французите. Кингсли Коман стреля от точка в левия ъгъл на вратата, Мартинес отново улови посоката на удара и спаси.

 

Кадърът на деня

През 2014 г. трофеят се изплъзна от ръцете на Меси в последния момент, а връчената му награда за най-добър играч в турнира изглеждаше като подигравка. Ако си спомняте, тогава самият Лео с нежелание получи приза, който ФИФА реши да му даде от комерсиална гледна точка.

Колко много са променени нещата сега!

  Сподели
978