Страх по френски


Н. Гавазов

Страх по френски

Мароко влезе в историята, ставайки първият африкански отбор, който се класира за полуфиналите на Световното първенство. Ако погледнем мненията на различните специалисти, фаворит в днешния мач с Франция е световният шампион. Букмейкърите са още по-категорични - успех на мароканците се оценява на около 7.00, а победа на "трикольорите" - на около 1.60.

След 12 часа ще разберем кой е прав, но колективът на Дидие Дешан със сигурност ще сгреши, ако подцени "атласките лъвове".

"Не се отнасяйте лекомислени към мароканците", заяви Греъм Сунес преди двубоя с Португалия. И британецът се оказа много прав.

А FUTBOL TV ще се опита да посочи основните причини, поради които трябва да се гледа сериозно на мароканците.

 

Успех, базиран на отбранителна сила

Класирането на Мароко за четвъртфиналите бе изградено върху солидни основи. Прави впечатление, че досега тимът е допуснал само веднъж в пет мача. И то след автогол на Найеф Агерд.

Нито един противников футболист не успя да пробие вратаря на африканците Ясин Буну, наричан просто Боно. Испания не успя да опъне мрежата дори при изпълнението на дузпи, проваляйки и трите дузпи след нулевото равенство, като две от тях бяха парирани от вратаря.

31-годишният футболист без съмнение е сериозен претендент за наградата "Златна ръкавица", но също така е подпомаган от съотборниците си на терена. Досега отборът на Мароко позволи на съперниците си да отправят само девет удара към вратата в пет мача.

Това е още по-впечатляващо, като се има предвид колко дълго този отбор е без топка.

В момента Мароко има средно само 31.6 процента притежание на коженото кълбо - това е втората най-ниска средна стойност от всичките 32 отбора в турнира - и въпреки това отборът рядко излага вратата си на опасности.

Уалид Реграги ръководи отбора само от три месеца, но по някакъв начин тимът е изключително добре организиран, умеещ да държи опонентите си на една ръка разстояние благодарение до голяма степен на изключителната си защитна структура.

Предизвикателството пред "атласките лъвове" вероятно ще се усложни тази вечер, след като Ромен Саис се присъедини в лазарета към централния защитник Агерд, който се контузи през второто полувреме на победата срещу Португалия.

Но Мароко не изглеждаше по-слаб с Джавад Ел-Ямик в стартовия състав или когато Ашраф Дари, предполагаемо петият избор на третия избор на тази позиция, трябваше да замени Саис.

Килиан Мбапе може да очаква с нетърпение шансовете си да отбележи срещу тази експериментална двойка, ако приемем, че Агерд и Саис няма да се възстановят навреме, но те са подкрепени отпред от страхотния Софиян Амрабат, който се очерта като изключителен играч в халфовата линия, и африканците също така имат десен бек от световна класа в лицето на Ашраф Хакими.

Като ляв бек, първият избор на Байерн, Нусаир Мазрауи, отсъстваше срещу Португалия, което означава, че Яхя Атиат-Аллах ще трябва да играе. Отново обаче не се видя голяма разлика.

Работата е, че умението на стабилната игра в защита на Мароко зависи от целия отбор, а не от отделния играч.

 

Смелост и високо качество в притежанието на топката

Би било грешка да погледнем данните за притежанието на топката на Мароко и да предположим, че отборът е слаб в това отношение. Напротив, това е технически отличен и смел колектив в начина, по който борави с топката. Отборът го показа през целия турнир.

Това бе очевидно в начина, по който на осминафиналите мароканците позволиха на Испания да ги пресира високо, боравейки с топката от защита с дързостта, която обикновено се свързва със самата Испания.

Това също проработи. Мароканците няколко пъти разкъсаха линиите на съперника, след като Боно реши да подава късо. След това, след като натискът от хората на Луис Енрике бе преодолян, арабите се втурваха напред със скорост, като се възползваха максимално от всяко числено предимство, което имаха, след като преди това изтегляха съперниците към себе си.  

Отборът на Мароко не вкара гол срещу Испания въпреки действията си, но "атласките лъвове" примамиха Португалия в същия капан.

Това почти доведе до гол, когато Селим Амала избухна с удара си след пъргав ход, който започна с Ашраф Хакими близо до гол линията, но мароканците не трябваше да чакат дълго подходът да даде резултат.

Всъщност топката бе вкарана при подобни обстоятелства само седем минути по-късно, когато Юсеф Ен-Несири засече с глава центриране на Атиат-Аллах отляво след поредица от пасове, продължили повече от минута, в които участваха повече от половината марокански национали.

Измамен е дори фактът, че "атласките лъвове" отбелязаха само три гола в пет мача на Световното първенство в Катар, защото те показаха, че могат да създават проблеми на най-добрите отбори и го правят със стил.

 

Амрабат, Унай, Буфал - играчи, които не бива да бъдат изпускани от очи

Силата на Мароко е в колектива, но отборът се отличава и с индивидуалните си таланти.

Полузащитникът на Фиорентина Амрабат е великолепен в опорната зона, спирайки атаките и след това контраатакувайки, и беше особено впечатляващ при победата срещу Испания.

Изявите му не останаха незабелязани, като скорошни медийни съобщения предполагат, че Ливърпул е сред клубовете, които следят 26-годишния полузащитник за евентуално привличане през януари.

Вдясно от Амрабат има още по-интересен играч в тройката на полузащитниците на националния отбор на Мароко. Азедин Унаи игра във френската трета дивизия само преди година и половина, но в Катар е истинско откритие.

"О, Боже мой, откъде дойде този човек?“, заяви бившият треньор на Испания Луис Енрике, след като Унаи помогна за елиминирането на "Ла Фурия". Той наистина е добър“, добави той.

22-годишният полузащитник бе превъзходен, показвайки отлична работна етика, както и технически качества на високо ниво, като на всичкото отгоре пробяга общо 14.7 км. , което е повече от всеки играч от двата отбора.

Той бе също толкова впечатляващ срещу Португалия, като отборът на Мароко създаде повечето от най-добрите си атакуващи моменти чрез него. Полузащитникът беше малко известен преди Световното, но сега е звезда.

Унаи играе за Анже във френската Лига 1, както и мароканското крило Софиян Буфал. Подобно на Хаким Зиеш на отсрещния фланг, той се оказа друг изключителен национал по време на турнира.

Способността на бившия играч на Саутхемптън да действа един на един се оказа безценна, като на моменти помагаше за облекчаване на натиска върху отбора на Реграги и също така позволяваше на отбора да контраатакува опасно.

Испанецът Маркос Йоренте имаше трудни минути с Буфал, но същото важи и за всички негови съперници в Катар.

Всъщност от всички играчи, участвали в турнира, само Мбапе и германецът Джамал Мусиала направиха по-успешни дрибъли.

 

Трибуните

Колкото и да е странно, но проучване показва, че по-голяма част от феновете в Катар са на страната на Мароко. Някой ще се изненада от това, че Килиан Мбапе и останалите звезди не са толкова популярни (за разлика от Меси и съотборниците му), но тук е задействан психологическият човешки фактор да подкрепяш и съчувстваш на аутсайдера. И наистина, как е възможно като неутрален фен да не подкрепиш "Роки Балбоа на Мондиал 2022" (както се изрази Реграги)?

Но не само неутралните фенове от други страни ще бъдат на страната на "атласките лъвове". В Катар има голяма мароканска имигрантска общност и това, както и подкрепата от други мюсюлмански и арабски нации, означаваха, че по време на турнира Мароко се чувства като страна домакин в Доха.

Като първата африканска държава, достигнала до полуфиналите на Световното първенство, мароканците имат своите фенове, целият континент, както и арабския свят, които ги подкрепят.

И вероятно тази вечер френските запалянковците ще останат незабележими, подобно на португалските, испанските, канадските, белгийските и хърватските фенове в мачовете с Мароко.

Да, Франция е фаворит, но Мароко има своите аргументи за успех. А "трикольорите" имат всички основания да се страхуват.

И поглеждайки още един път написаното по-горе, нека не звучи като сензация, ако тази вечер световният шампион бъде детрониран от отбор, който не трябваше да излезе от групата си.

Според специалистите...

  Сподели
841