Мондиал 2022. Австралия


FUTBOL-TV

Мондиал 2022. Австралия

АВСТРАЛИЯ (№38 в класацията на ФИФА)

(Сокъруус)

Пътят на отбора към Световното първенство през 2022 г.

Ръководителите на австралийския футбол направиха рискована, но в крайна сметка най-успешната възможна стъпка през 2007 година, изоставяйки представянето в местната футболна зона за сметка на по-значимата конкуренция с отбори от Азия. Това веднага не се отрази положително, но с течение на времето Австралия започна да се състезава с местните отбори и в крайна сметка е четвъртият отбор според рейтинга на ФИФА на субконтинента (след Иран, Япония и Южна Корея).

И ако по отношение на квалификациите в Африка казахме, че схемата е трудна заради трите етапа, то в Азия има четири такива кръга на квалификации. Австралия пропусна първия, а във втория завърши групата с участието на Кувейт, Йордания, Непал и Китайско Тайпе с пълен комплект точки - 24 от 8 мача

В следващата стъпка се очакваха много по-трудни изпитания за австралийците и прогнозите се сбъднаха - хората на Греъм Арнолд завършиха трети, на 8 точки от лидера Саудитска Арабия и на 7 пункта от втория Япония, изпреварвайки Оман, Китай и Виетнам. Съгласно местните правила, австралийците трябваше да играят бараж срещу ОАЕ, който те спечелиха с 2:1 (на неутрален терен в Катар), а това ги прати на междуконтинентален мач срещу Перу (отново в Катар), като в крайна сметка се класираха за Световното първенство след изпълнение на дузпи.

Подготовка за Световното първенство през 2022 г.

Австралийците изиграха два мача с Нова Зеландия в края на септември. Първият спечелиха с 1:0, а във втория постигнаха победа с 2:0.

Треньор: Греъм Арнолд (Австралия)

Старши-треньорът на австралийския национален отбор е непознат за европейските фенове, тъй като Греъм Арнолд в професионалната си дейност напусна границите на родната си страна само за да оглави японския Вегалта Сендай, чието име едва ли може да говори нещо. Този 59-годишен кормчия е начело на националния отбор от 2018 г., а преди това е работил с младежки отбори. Известен е като почитател на Юрген Клоп и няколко пъти заяви, че иска футболистите му да играят като тези на Ливърпул.

Главна звезда: Айдин Хрустич (Верона)

Трудно е да посочим коя е звездата в австралийския национален отбор. Ако погледнем постижения на международно ниво, това е Айдин Хрустич, който през миналата година спечели Лига Европа с Айнтрахт, а през лятото премина във Верона. 

Капитан: Матю Райън (Копенхаген)

Феновете на Арсенал са добре запознати с основния вратар и водач на съблекалнята на австралийския национален отбор, тъй като той игра при "артилеристите" под наем в началото на миналата година, докато правата върху него принадлежаха на Брайтън. 30-годишният вратар започна настоящия сезон в Копенхаген, с който отпадна от европейските купи в мачовете от Шампионската лига на УЕФА, като изигра два мача и допусна три пъти срещу Борусия Дортмунд.

Кариерният път на Матю е много сложен и разнороден. Той винаги е бил смятан за висококачествен вратар, но постоянно сменя клубовете и никога не се установява за постоянно. Брюж, Валенсия, Генк, Реал Сосиедад и изброените по-горе клубове. Може би ще намери късмета си в националния отбор, за който има вече 75 мача за 10 години.

Млада надежда: Гаранг Куол (Сентрал Коуст Маринър)

18-годишният футболист е роден в Хартум, в семейство на родители от Южен Судан. На шестгодишна възраст семейството се премества в Австралия, където започва да се занимава с футбол, за да стигне до националния отбор на новата си родина. Този дребничък, но много бърз футболист ще стане известен за феновете на английския футбол, тъй като Нюкасъл плати 350 000 евро за него и Куол ще стане играч на "свраките" в началото на следващата година.

Съставът на националния отбор на Австралия на Мондиал 2022 (4-2-3-1):

Матю Райън (Копенхаген) - Натаниел Аткинсън (Хартс), Хари Сутар (Стоук Сити), Кай Ролс (Хартс), Азиз Бехич (Дънди) - Арън Муй (Селтик), Джаксън Ървайн (Сейнт Паули) - Мартин Бойл (Хибърниън), Айдин Хрустич (Верона), Матю Леки (Мелбърн Сити) - Джейми Макларън (Мелбърн Сити).

Прогноза на FUTBOL TV: 3-то място

 

Програма на мачовете от група D:          

Кръг 1

22 ноември

15:00 Дания - Тунис

21:00 Франция - Австралия

Кръг 2

26 ноември

12:00 Тунис - Австралия

18:00 Франция - Дания

Kръг 3

30 ноември

17:00 Австралия - Дания

17:00 Тунис - Франция

  Сподели
400