За Италия - с тъга


Н. Гавазов

За Италия - с тъга

"Ще ви пребия!" изрева Антонио Конте при положението за гол на Ромелу Лукаку в мача между Белгия и Италия от първия кръг на груповата фаза на Евро 2016. Турнирът във Франция напуска треньорът, за когото всяка опасна ситуация пред Джиджи Буфон е тотален провал. Специалистът, който отдаде за отбора всичките си емоции, слава, сила и тактически умения. Добрата новина е, че ще видим италианеца в най-динамичното, интересно и конкурентно първенство на планетата, друг е въпросът, дали Роман Абрамович ще позволи на Конте да замеря играчите си с различни предмети в съблекалнята, както бе в Ювентус.

Преди Евро 2016 италианските медии и европейските експерти писаха, че за Франция заминава средняшки отбор. Конте мълчеше, отчаяно гледайки как един след друг отпадат контузените Рикардо Монтоливо, Клаудио Маркизио, Марко Верати. Без да показва отчаяние.

Както го направи преди мача с Германия. "Отсъствието на Де Роси, Мота и Кандрева е удар за нас, но това означава, че просто трябва повече да работим на терена", коментира Конте поредните несгоди, с които "Скуадра Адзура" се сблъска в навечерието на важната среща.

Уверената разправа с Белгия накара специалистите веднага да определят италианците за фаворит за спечелване на турнира. И експертите не бяха далече от своите прогнози. "Скуадрата" показа на всички как се играе тактически грамотен футбол и какво значи тактическа дисциплина. Кой обаче да предположи, че максимализмът на Конте ще изиграе лоша шега на италианците? Ако Едер не бе вкарал решаващия гол срещу Швеция, сега "Скуадра Адзура" щеше да се забавлява с Унгария и Уелс и да прави сметки за финала, защото за всички е ясно, че португалците нито имат класата, нито капацитета, а още по-малко тактическата грамотност, за да се противопоставят на италианците. Вместо това, Италия попадна в потока на Германия, Испания и Франция, като на всичкото отгоре италианците имаха ден по-малко за възстановяване от мача с испанците, в който Джакерини навъртя километри, които едва ли някой ще покрие не само на това Европейско, но и в следващите турнири.

Най-голямата трагедия за Конте обаче не е, че Италия напусна Евро 2016 без да спечели нищо, а това, че го направи по най-тъжния начин - с дузпи.

Играчите на "Скуадра Адзура" проведоха всичките си пет мача на турнира (с леки изключения на двубоя с Ирландия) сякаш това бяха последните им минути на този свят. Футболистите се биеха за всяка топка, изгориха всеки милиметър от терена, мачкаха съперниците и не смееха да се отклонят и на йота от указанията на емоционалния си треньор.

И всичко вървеше по план, когато в 120-та минута на снощния мач бе извършена последната смяна в италианския отбор - не, за да се бави времето, да се разсейва съперника или Джорджо Киелини да обира овациите на трибуните, а просто, за да влезе признатия за дузпаджия Дзадза.

И точно 25-годишният футболист се показа като клоун, след което би трябвало да завърши кариерата си. Дзадза бе самоуверен и наруши главното правило на Конте: той загуби концентрация. Нелепият танц преди удара унищожи работата на треньора, който ще бъде най-тъжният човек на земята през този уикенд. Същият фокус показа и Пелле, дразнейки Нойер и по волята на мигновената карма стреля така, както не се стреля в детските отбори.

Освен треньора, от Евро 2016 си тръгват и футболисти, които е нереално да не уважаваш. Бардзали и Бонучи станаха нарицателни както Хавиер и Иниеста, Буфон със своите години накара хиляди млади играчи да се срамуват от липсата на воля и желание не само да играят, а и изобщо да живеят, Киелини бе истински боен вожд, Джакерини вдигна трансферната си стойност два пъти за един месец, Пароло доказа, че мъже има и в Лацио, а Едер доказа защо Интер го закупи.

Представете си сега какво би било, ако Италия бе заминала за Франция не с резервната си средна линия, а с титулярите? Дори си представете как би изглеждала "Скуадра Адзура" с Де Роси и Кандрева в снощната европейска класика? Италия умишлено отстъпи инициативата на Германия и се създаде илюзията за мощта на Бундестима, но немците имат само два корнера в повече от италианците и един удар в повече от "Скуадрата". Но когато Италия вдигаше оборотите, тогава хората на Конте създаваха по-опасни положения за гол и за това статистиката сочи, че повече опасни ситуации имаше пред Нойер.

Тъжно е, че изпращаме страстните италианци, но още по-тъжно е, че до полуфинала се добра отбор, който няма нито една победа на сегашното Европейското. Но това са парадоксите във футбола. Понякога в сърцата на феновете на великата игра остават и победените.

 

  Сподели
313