Кристиано Роналдо спечели Златната топка


И. Ангелов

Кристиано Роналдо спечели Златната топка

Днес се проведе официалната церемония по връчването на най-престижното индивидуално отличие в света на футбола - Златната топка. Гала вечерта се проведе в Цюрих, насред "Конгресхаус", където традиционно събитието бе открито от президента на ФИФА - Сеп Блатер. Водеща на церемонията бе Кейт Абдо.

Церемонията започна с представянето на тримата финалисти за отличието на сцената - Кристиано Роналдо, Лео Меси и Мануел Нойер.

Последва представяне на топ 10 головете за годината, от които само един спечели наградата Пушкаш за най-красиво изпълнение. За тримата финалисти - Стефани Роче, Хамес Родригес и Робин ван Перси, все още имаше време да се гласува до края на церемонията.

След този момент на сцената бе поканен Алесандро Дел Пиеро, който откри процедурата по обявяване на Отбор на годината, връчвайки наградата на избраните играчи.

За вратар на годината бе избран Мануел Нойер. 

Четиримата бранители в отбора са Филип Лам, Серхио Рамос, Давид Луис и Тиаго Силва.

Тримата полузащитници в отбора са Андрес Иниеста, Тони Кроос и Анхел Ди Мария.

Нападателите в отбора са Кристиано Роналдо, Лео Меси и Ариен Робен.
След подреждането на златната 11-ка бе представена и първата кандидатка за Играч на годината при жените - Надин Кестлер от Германия. Последва връчването на президентската награда на ФИФА - Сеп Блатер връчи отличието за принос и отдаденост към футбола на 90-годишния японския журналист и бивш футболист - Хироши Кагава.

 
За втори път на сцената бе поканен Кристиано Роналдо, който бе представен с предварително записано изявление от Карло Анчелоти. Роналдо заговори, че за него е било фантастично изживяване и опит да работи заедно с Анчелоти и да постигнат толкова успехи. Португалецът наблегна над значението на десетата Шампионска лига, като в края на интервюто и Рафаел Надал поздрави Роналдо с видео обръщение, след което се пристъпи към връчването на треньор на годината при жените.

Наградата за треньор на годината при жените бе връчена от Отмар Хитсфелт на Ралф Калерман, един от тримата финалисти, избрани за най-добри през годината:

1. Ралф Келерман - Волфсбург
2. Марен Майнерт - Германия (под 20 г.)
3. Норио Сасаки - Япония

 
Последва наградата за Треньор на годината при мъжете. Тя бе връчена на Йоахим Льов, наставникът на Германия, който бе в конкуренцията на Карло Анчелоти от Реал Мадрид и Диего Симеоне от Атлетико Мадрид.

Последва представяне на втората кандидатка за Играч на годината при жените - шесткратната носителка на отличието - Марта от Бразилия.

Феърплей наградата за годината бе представена от главния секретар на ФИФА - Джером Валке. Тя бе връчена на всички доброволци, участвали в събитията на ФИФА през 2014-та. Поради безброй многото спечелили лица отличието ще се задържи в музея на федерацията, където ще бъде достъпна за всеки посетител.


Дойде времето и Лео Меси да бъде представен на сцената. Видео обръщение от Луис Енрике предшества неговото появяване. Меси сподели надеждите си за развитието на стила и играта на аржентинският национален отбор, след като на последната Световна купа той достигна финал. За поредните си сезони с над 50 вкарани голове Меси заговори, че се старае да се развива с всеки сезон и изрази надежда това да продължава. Пабло Аймар поздрави Меси за вечерта, като го попита дали все още се забавлява толкова, колкото когато е играл футбол като дете. Аржентинецът отговори положително, след което изрази и огромната почит, която Аймар е предизвикал у него в годините преди да започне като професионалист.

На сцената след това се появи капитанът на германския национален отбор - Филип Лам, който заедно с Йоахим Льов представи трофея на Световната купа на сцената, след което сподели мислите си за турнира и бъдещето.

Последва представянето на третия кандидат за Играч на годината при жените - Аби Уамбак, настоящият носител на отличието от Америка, вкарала 177 гола в 288 мача до момента в кариерата си.

След кратка музикална пауза и промоция на седмото издание на Световната купа при жените, което ще се проведе през 2015-та година в Канада, след което трите финалистки за Играч на годината при жените заеха местата си на сцената за представяне на индивидуалното отличие, което ще се връчи след наградата Пушкаш за гол на годината.

Хамес Родригес спечели отличието за гол на годината за страхотното завъртане и удар от воле за Колумбия.

Мануел Нойер се появи на сцената, предшестван от видео обръщение от Пеп Гуардиола. Световният шампион сподели радостта си от спечелените трофеи с Байерн и Германия през миналата година. Дирк Новицки поздрави Нойер за постигнатото и отправи запитване дали Нойер като по-малък е играл полеви играч, след като играта му може да заблуди хората. Вратарят сподели, че го е правил и това му носи същото удоволствие, както позицията на врата.

Дойде моментът да бъде определен и Играчът на годината при жените - това е Надин Кестлер.

Последва отдаване на заслуженото на наскоро прекратилият кариерата си Тиери Анри, който излезе да връчи наградата на вечерта - Златната топка, заедно със Сеп Блатер. За тази година за най-добър играч бе избран Кристиано Роналдо.

Португалецът започна с изразяване на благодарността си към семейството и всички, гласували за него, треньора, играчите и президента на Реал Мадрид: "Това бе невероятна година. Да спечеля този трофей е нещо уникално. Всичко, което искам да кажа е, че ще продължа да работя по същия начин. Искам да спечеля още титли за себе си и клуба, за моята майка и татко, който ме гледа от там горе, за моя син..."

Кристиано получи 37.66% от гласовете пред Лео Меси (15.76%) и Мануел Нойер (15.72%).

  Сподели
412