Турция - Бразилия: Селесао ще запише поредната си победа


Н. Гавазов

Турция - Бразилия: Селесао ще запише поредната си победа

Турция - Бразилия
Стадион: "Ататюрк", Истанбул
Дата: 12.11.2014г.
Час: 20:30

Турция посреща Бразилия в приятелски мач и съседите ще се опитат да запишат първа победа над петкратния световен шампион, който от своя страна продължава да лекува раната, която получи по време на финалите на Световното първенство това лято. Широката публика навярно си спомня оспорваните сблъсъци между тези два отбора на Мондиал 2002. Тогава "селесао" постигна два успеха - единият напълно заслужен, а другият с помощта на корейския рефер, който изгони двама турски футболисти и освен това взе някои спорни решения.

Това обаче е история, а и от тогава се промениха много неща - двете държави подобриха спортните си структури, много деца и подрастващи бяха обхванати и организирани в спортни клубове, националните отбори изминаха своите пътища, преминавайки през възходи падения.

Домакините влизат в днешния мач с недобър психологически климат. Той е породен основно от резултатите в групата от квалификационния турнир за класиране за финалите за Евро 2016. Колективът на Фатих Терим претърпя две унизителни поражения, а и равенството в Латвия няма как да определим като престижно. Така след три изиграни мача съседите се оказаха на последно място в група А, с равен брой точки с Казахстан и с изпаряващи се надежди за заемане на едно от първите три места в квартета.

Освен всичко друго, в отбора продължава да тлее миналогодишния конфликт между Чалханоглу и Топрак с Торе, а наскоро се разбра, че роденият в Германия турчин е заплашвал съотборниците си с пистолет. Вероятно именно по тази причина двамата футболисти на Байер отказаха повиквателната за националния отбор, макар че съгласно официалната версия, те са контузени.

Като изключим гръмкия провал на Бразилия на финалите Мондиал 2022, в "селесао" също не се размина без скандали. В навечерието на септемврийския мач с Еквадор новият наставник Дунга отстрани от отбора защитника Дъглас Майкон. Специалистът дълго време пазеше тайна за причините за своето решение, ограничавайки се с краткото "във връзка с определени проблеми". По-късно Дунга не издържа на натиска и призна, че е изгонил Майкон заради нарушаване на дисциплината. Това бе сигнал за бразилските медии сами да си съчинят истории - полузащитникът на Коринтианс Елиас бе обвинен, че е с нетрадиционна сексуална ориентация, а Майкон, че се е пошегувал с това. Така или иначе и двамата футболисти не бяха повикани - единият защото Дунга обеща да събере под знамената само играчи извън шампионата на Бразилия, а другият защото лекува травма.

Иначе, за Бразилия остава решаването на най-важния проблем, а именно завръщане на увереността в играчите след провала на домашния Мондиал. Засега Дунга се справя с тази задача. Южноамериканците изиграха четири двубоя и макар някои от съперниците да не бяха големи футболни сили, "селесао" записа четири победи и не допусна гол. Тук трябва да отбележим успеха над Колумбия и изненадващата победата над Аржентина в Пекин.

Относно днешния мач, на фона на последните резултати, фаворит в него е Бразилия. Разбира се, срещата е приятелска и вероятно ще станем свидетели на някои експерименти от страна на двамата треньори. Но кой може да си представи, че разклатеният тим на домакините ще успее да се противопостави на Тиаго Силва, Миранда, Фирмино, Оскар, Вилиан, Неймар и други гръмки имена в състава на гостите?

Прогноза: Турция - Бразилия 1:3


Последни 5 изиграни срещи:

Турция:

01 юни САЩ - Турция 2:1 (Приятелска среща)
03 септември Дания - Турция 1:2 (Приятелска среща)
09 септември Исландия - Турция 3:0 (Квалификация за Евро 2016)
10 октомври Турция - Чехия 1:2 (Квалификация за Евро 2016)
13 октомври Латвия - Турция 1:1 (Квалификация за Евро 2016)

Бразилия:

12 юли Бразилия - Холандия 0:3 (СП 2014, 3/4 място)
06 септември Бразилия - Колумбия 1:0 (Приятелска среща)
10 септември Бразилия - Еквадор 1:0 (Приятелска среща)
11 октомври Бразилия - Аржентина 2:0 (Приятелска среща)
14 октомври Япония - Бразилия 0:4 (Приятелска среща)


Досегашни срещи:

Турция - Бразилия

5 срещи
0 победи за Турция
2 равенства
3 победи за Бразилия
Голова Разлика: 6:3 за Бразилия

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
126