Суперкласико на Южна Америка или просто Меси срещу Неймар


Н. Гавазов

Суперкласико на Южна Америка или просто Меси срещу Неймар

Бразилия - Аржентина
Стадион: "Птиче Гнездо", Пекин
Дата: 11.10.2014г.
Час: 15:05
Съдия: Фан Ки

Пекин в събота ще види мачът между суперзвездите на световния футбол. Националните отбори на Бразилия ин Аржентина ще проведат южноамериканското Суперкласико в столицата на Китай. Меси срещу Неймар. Освен това, в съставите на своите тимове отново ще се появят Кака и Пасторе.

Суперкласико на Южна Америка е Купа, която се разиграва под егидата на КОНМЕБОЛ. Тя няма постоянен формат и място в календара. Само едно нещо е ясно: трофеят се оспорва от Бразилия и Аржентна. По-рано тази купа е известна под името Копа Роха, но от 2011 година получи сегашното наименование.

Първият мач се е състоял през 2014 година. През 20-те години са се провели още две срещи, една през 30-те, две през 40-те, един през 50-те, два през 60-те и два през 70-те. През настоящото десетилетие това е трети двубой. Купата е печелена девет пъти от Бразилия и три пъти от Аржентина. В един случай няма победител.

Последният мач от Суперкласико се състоя през 2012 година. В Бразилия домакините победиха с 2:1. Реваншът се превърна в истинска южноамериканска сага. Отначало той трябваше да се състои в провинциалния град Резистенция, където отборите пристигнаха, тренираха и се готвеха за двубоя. Малко преди първия съдийски сигнал се появиха проблеми с осветлението на стадиона. Мачът бе отменен и пренесен в Буенос Айрес. Там аржентинците победиха с 2:1, но в серията с дузпите късметът отиде при гостите.

За първи път през тази година турнирът няма да се състои в Южна Америка. Двубоят е в Пекин, на Националния стадион, който бе построен за Олимпиадата през 2088 година. Именно тук се състоя финалната среща, която бе спечелена от "албиселесте". В сегашния състав на Аржентина има няколко футболисти, които помнят този мач. Тогава олимпийски шампиони станаха Серхио Ромеро, Пабло Сабалета, Анхел Ди Мария, Хавиер Масчерано, Фернандо Гаго, Евер Банега, Лионел Меси и Серхио Агуеро, като единственото попадение в двубоя срещу Нигерия вкара Ди Мария.

Дунга извика в състава няколко дебютанта в лицето на Марсело (Гремио), Додо (Интер), Соуза (Сао Паулу) и Фернандес (ЦСКА Москва). Около формирането на лагер-сбора възникна скандал, защото от Серия А бяха извикани осем футболисти, а шампионатът не бе преустановен. Това най-много не се хареса на президента на Сан Паулу Карлос Мигел, който за два дни раздаде няколко интервюта, в които поиска компенсация от Бразилската федерация.

Херардо Мартино също извика дебютанти. Първи мач за "алсбиселесте" ще проведе Наул Гузман от Тигрес, както и Роберто Перейра от Ювентус. Мартино извика трима от вътрешното първенство. В това време в Аржентина се провеждат двубои от Купата на страната.

Няма нужда да гадаем какво може да се случи в Пекин в съботния следобед. Това ще е битка между два стари съперника, които постоянно си оспорват правото да се нарекат лидери в Южна Америка. Суперкласикото обаче ще бъде интересно и заради това, че в него един срещу друг ще застанат Меси и Неймар. Двамата вече се обиграха в Барселона и на старта на сезона си помагат да вкарват голове. Интересно е, как ще действат от двете страни на барикадата. За бразилските и аржентинските любители на футбола нещата са ясни, но неутралните зрители се надяват да станат свидетели на шоу. Относно любителите на залозите - много е вероятно съперниците да не се победят, но съставът на Аржентина изглежда по-силен, така че нашият съвет е да заложим на "албиселесте".

Прогноза: Бразилия - Аржентина 1:2

 

Последни 5 изиграни срещи:

Бразилия:

04 юли Бразилия - Колумбия 2:1 (СП 2014, 1/4-финал)
08 юли Бразилия - Германия 1:7 (СП 2014, 1/2-финал)
12 юли Бразилия - Холандия 0:3 (СП 2014, 3/4 място)
06 септември Бразилия - Колумбия 1:0 (Приятелска среща)
10 септември Бразилия - Еквадор 1:0 (Приятелска среща)

Аржентина:

01 юли Аржентина - Швейцария 1:0 сл. прод. (СП 2014, 1/8-финал)
05 юли Аржентина - Белгия 1:0 (СП 2014, 1/4-финал)
09 юли Холандия - Аржентина 0:0 - 2:4 сл. дузпи (СП 2014, 1/2-финал)
13 юли Германия - Аржентина 1:0 сл. прод. (СП 2014, Финал)
03 септември Германия - Аржентина 2:4 (Приятелска среща)


Досегашни срещи:

Бразилия - Аржентина

98 срещи
38 победи за Бразилия
24 равенства
36 победи за Аржентина
Голова Разлика: 156:155 за Аржентина

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
128