Ще познае ли Льов?


Н. Гавазов

Ще познае ли Льов?

Тази вечер ще се състои първият полуфинален сблъсък от Световното първенство по футбол в Бразилия. Претендентите за титлата са четири отбора и ако трябва да сме искрени, всеки един от тях заслужава да стъпи на световния връх, независимо от своите недостатъци и предимства. Три от участниците в полуфинала са печелили общо десет пъти титлата, а Холандия три пъти е играла на финал.

Поради тази причина е много трудно да дадем отговор на въпроса кой ще стане световен шампион. И все пак, защо да не опитаме? Особено, ако използваме методиката на Йоахим Льов.

Преди няколко години, след Евро 2008, на въпрос, каква е причината Бундестима да отстъпва на своите противници, Льов чистосърдечно си призна: "В количеството играчи, които играят на най-високо ниво" и по-късно поясни, че става дума за плейофите в Шампионска лига. Според немеца, именно на този етап на най-престижния европейски клубен турнир футболистите повишават своята класа.

В потвърждение на тези думи Льов цитира цифри, които показаха, че на Евро 2008 испанците излязоха с отбор, чиито играчи имат четири пъти повече мачове, отколкото немците. През 2007/08 представителите на Бундеслигата в Шампионска лига наистина се представиха зле. Байерн въобще не участва, а груповата фаза бе преодоляна само от Шалке 04. Единственият немец, който игра на финала бе Михаел Балак.

Какво пречи тогава да използваме методиката на Льов и да се опитаме да прогнозираме кой ще бъде победител в полуфиналните сблъсъци на Мондиал 2014?

 

Бразилия - Германия

От националния отбор на Бразилия в плейофите на Шампионка лига взеха участие 11 футболисти, които събраха общо 41 човеко-мача. Най-много срещи записа Вилиан - 6, а Неймар, който има на сметката си 4 двубоя, по понятни причини отпада от сметките.

Относно Бундестима, картината там е различна В плейофите на Шампионска лига участваха общо 17 футболисти, а мачовете, които се насъбраха са 65. По шест срещи имат Нойер, Лам, Мюлер, Кроос и Гьотце. Любопитен факт е, че Кедира, който стана шампион с Реал Мадрид, в плейофите проведе само един двубой - финалът.

Прогноза според методиката на Льов: Бразилия (41) - Германия (65) 2:3

 

 

Холандия - Аржентина

Тук картината е много по-скромна, като общият брой на играчите, участвали в плейофите на Шампионска лига е три пъти по-малък от този в сблъсъка Бразилия - Германия. В състава на холандците има само петима футболисти, които общо са участвали в 14 срещи. Лидер по този показател е Робен, който записа 4 мача.

От Аржентина седем играчи се подвизаваха в Шампионска лига през пролетта, като общо 21 пъти излязоха на терена. Най-много двубоя записа победителят Анхел Ди Мария, който обаче утре вечер няма да играе, заради травмата си в мача с Белгия.

Прогноза според методиката на Льов: Холандия (14) - Аржентина (21) 1:1

 

Германия ли е фаворит за титлата? Отново ще замълчим. Данните по-горе са информация, която само би трябвало да даде повод за размисъл. Но отсега ще припомним какво каза тези дни бившият капитан на националния отбор на Бразилия от 1970 година Карлос Алберто: "Световен шампион ще стане победителят от Бразилия - Германия". Дали ще си спомним за тези думи след 13 юли?

 

  Сподели
224