Ван Гаал за дузпите, играчите и Аржентина


И. Ангелов

Ван Гаал за дузпите, играчите и Аржентина

Луис ван Гаал разкри, че е споделил стратегията си при евентуални дузпи с Тим Крул преди срещата с Коста Рика на четвърт-финалите от Световото първенствто. Но титулярният вратар Яспер Силесен не е бил уведомен за това, преди да бъде заменен в 120-ата минута непосредствено преди дузпите.

"Ние премислихме това преди мача. Всеки играч в отбора ми има определени качества. Те не винаги се покриват, и смятах, че Тим е най-подходящ за дузпите, защото има дълги ръце."

"Но ние не казахме нищо на Яспер, защото не искахме това да му тежи преди срещата. Това може би щеше да го разочарова. Всеки вратар има своите умения и мисля, че Тим е с по-добър рекорд при дузпи. Ние обсъдихме това с Тим и гледахме как Коста Рика играе на дузпи - срещу Гърция. Ако погледнете пак той се хвърля в точния момент отново и отново. Така че сме горди, защото всичко това ни помогна."

Наставникът продължи за своите момчета, като похвали спокойствието им, макар на 3 пъти да бе нацелена гредата на опонента по време на мача:

"Вярвам, че момчетата ми бяха по-спокойни от техническия състав. Колегите ми постоянно скачаха нагоре-надолу. Играчите ми обаче се представиха страхотно - макар стратегията ни да се отсрочи, като реферът позволи много бавене на играта. Дори няма да говоря и за решенията му при някои нарушения.

"Шапки долу за играчите ми. Беше разочароващо, но сте чували и този закон във футбола, че ако не вкараш, ще загубиш. Аз обаче видях решителност за прогрес. Те знаеха кога да поемат отговорност и това бе ключово. Всичко това е заради тях, не заради мен."

"Когато сравнявам този отбор с миналите, в които съм бил, тук виждам най-силният професионализъм и отговорност."

Холандия ще срещне Аржентина в Сао Пауло за полу-финална среща:

"Не мога да говоря много за срещата на Аржентина с Белгия, защото гледах само първото и 5 минути от второто полувреме, но за този период Белгия бе по-добра. Аржентина очевидно е отличен отбор, със страхотни индивидуалности, като Меси. Но хората казват, че те атакуват постоянно. Не останах с такова впечатление от видяното."

  Сподели
128