Холандия ще сложи край на приказката на Коста Рика


FUTBOL-TV

 Холандия ще сложи край на приказката на Коста Рика

Холандия - Коста Рика
Стадион: "Арена Фонте Нова", Салвадор
Дата: 05.07.2014г.
Час: 23:00
Съдия: Равшан Ирматов (Узбекистан)

Последният четвъртфинален двубой ще противопостави един срещу друг Холандия и Коста Рика. Световният вицешампион е смятан за абсолютен фаворит преди сблъсъка, но сензацията Коста Рика със сигурност няма да се даде така лесно и целият състав на малката централноамериканска държава се надява да се добере до двубоите за разпределението на медалите.

Холандия завърши като едноличен лидер в група "В". Футболистите от Ниската земя постигнаха пълен точков актив чрез трите си победи. Холандия разгроми световния шампион Испания с 5:1 на старта на Мондиала в повторение на финала от последното световно първенство, когато обаче "оранжевите" загубиха с 1:0 след продължения и останаха в подножието на световния футболен връх. Над всички в състава на "лалетата" бяха двете големи звезди Робин ван Перси и Ариен Робен. Нападателят на Манчестър Юнайтед и крилото на Байерн Мюнхен забиха по два гола във вратата на Икер Касийяс, с които записаха имената си в историята като първите холандски футболисти, отбелязвали попадения на финалите на три световни първенства.

След гаврата на Холандия срещу Испания възпитаниците на Луис ван Гаал записаха къде-къде по-трудна и драматична победа срещу аутсайдера Австралия с 2:3. В последния си мач от групата Холандия победи Чили с 2:0.

На осминафиналите "оранжевите" постигнаха инфарктна победа на състава на Мексико с 2:1 след обрат, дошъл в заключителни минути на двубоя. Преди това, в началото на втората част, Джовани дос Сантос даде преднина на "ацтеките", след като успя да се освободи от опеката на Блинд и с прекрасен удар от въздуха от 23 метра намери левия ъгъл на Силесен. Последва натиск на играчите на Ван Гаал, който се увенча с успех в 88-ата минута, когато Уесли Снайдер с топовен изстрел от въздуха в наказателното поле не остави шанс на Гийермо Очоа. В 92-ата минута Робен надбяга двама от мексиканския състав, а капитанът Рафа Маркес сложи крак пред крака на холандеца и го фаулира, а реферът отсъди дузпа. Зад топката застана Хунтелаар, който не трепна и отбеляза без колебание за крайното 2:1.

След победата над Мексико стана ясно, че един от лидерите в холандския състав - Найджъл де Йонг, ще бъде аут до края на световното първенство поради мускулна травма.

Без никакво съмнение съставът на Коста Рика е приятната изненада на двадесетите световни футболни финали. Малката централноамериканска държава завърши като победител в сочената от специалистите т.нар. "група на смъртта" - "D", като след последните двубои в нея се появиха иронични коментари, осмиващи останалите отбори Италия, Англия и Уругвай, че именно Коста Рика е била "смъртта" в нея.

"Ла селе" постави на колене двукратния световен шампион и бронзов медалист от последните финали тим на Уругвай, като тотално го надигра и логично победи с 1:3 в първия си двубой от Мондиала.

В следващия си мач на колене пред Коста Рика бе и четирикратният световен шампион Италия. Играчите на Хорхе Луис Пинто отново се изсмяха на скептиците и победиха "адзурите" с 1:0, като по този начин повториха най-доброто постижение в своята история, а именно класирането за участие на осминафиналите. Преди това Коста Рика е достигала до тази фаза на Световното първенство през 1990 година. Победният гол на "лос тикос" изхвърли Англия от турнира още преди мача между двата тима. Именно срещу "трите лъва" бе последната среща на Коста Рика, която завърши наравно 0:0.

На осминафиналите Коста Рика елиминира и Гърция след изпълнение на дузпи. След нулево първо полувреме, седем минути след подновяването на играта капитанът на Браян Руис изведе родината си напред в резултата. В 66-ата минута обаче костариканците останаха с човек по-малко на терена, когато Оскар Дуарте бе изгонен за втори жълт картон. Последвалият натиск на Гърция даде резултат в последната минута на двубоя, когато Сократис Папастатопулос изравни, след като довкара отбитата от Навас топка след удар на Гекас. След скучни продължения се стигна до изпълнението на наказателните удари. При дузпите първите трима изпълнители и за двата тима бяха безгрешни, но фатален за Гърция се оказа четвъртият на ветеранът Теофанис Гекас. Ударът му беше отразен от стража на Коста Рика Кейлор Навас. В последвалата дузпа Майкъл Уманя не сбърка и прати родината си в първия четвъртфинал в историята й на световни финали.

За историческия четвъртфинал срещу Холандия селекционерът Хорхе Луис Пито няма да може да разчита на наказания Дуарте, а Рой Милър е с мускулно разтежение и също е аут за мача.

Двата отбора не са се изправяли до този момент един срещу друг. Безспорно националният отбор на Холандия е фаворитът преди двубоя срещу Коста Рика. Възпитаниците на Луис ван Гаал сярчески желаят да спечелят световната купа, която вече три пъти им убягва решителните двубои за трофея след световните първенства през 1974, 1978 и 2010 г.


Прогноза: Холандия - Коста Рика 2:0


Последни 5 изиграни срещи:

Холандия:

04 юни Холандия - Уелсс 2:0 (Приятелска среща)
13 юни Испания - Холандия 1:5 (СП 2014, Група В)
18 юни Австралия - Холандия 2:3 (СП 2014, Група В)
23 юни Холандия - Чили 2:0 (СП 2014, Група В)
29 юни Холандия - Мексико 2:1 (СП 2014, 1/8-финал)

Коста Рика:

07 юни Коста Рика - Ирландия 1:1 (Приятелска среща)
14 юни Уругвай - Коста Рика 1:3 (СП 2014, Група D)
20 юни Италия - Коста Рика 0:1 (СП 2014, Група D)
24 юни Коста Рика - Англия 0:0 (СП 2014, Група D)
29 юни Коста Рика - Гърция 1:1 - 5:3 сл. прод. (СП 2014, 1/8-финал)


Досегашни срещи:

Холандия - Коста Рика

НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ ДОСЕГА


НИКОЛАЙ АНАСТАСОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
189