Възходът на Франция ще продължи срещу Нигерия


FUTBOL-TV

Възходът на Франция ще продължи срещу Нигерия

Франция - Нигерия
Стадион: "Ещадио Насионал", Бразилия
Дата: 30.06.2014г.
Час: 19:00
Съдия: Марк Гейджър (САЩ)

В осминафинал № 5 от програмата на Мондиал 2014 един срещу друг излизат съставите на Франция и Нигерия. "Петлите" са сочени за фаврити в двубоя, но африканците не бива да бъдат подценявани, защото всички в щаба на "суперорлите" очакват да запишат първо участие на четвъртфиналната фаза на световни първенства.

Отборът на Франция започна с класика участието си на Мондиала. Световният шампион от 1998 г. не срещна никаква съпротива от страна на отбора на Хондурас и постигна убедителна победа с 3:0. В основата на успеха на "петлите" бе нападателят на Реал Мадрид Карим Бензема, който отбеляза две попадения, едното от които от дузпа, а за третото бе с основна заслуга вратарят на Хондурас Ваядарес да си отбележи автогол, след като стражът не успя да се намеси добре след мощен удар на Бензема, който първо срещна гредата.

В следващия си мач "петлите" разбиха Швейцария с 5:2, като всичките попадения бяха дело на различни футболисти. Франция дръпна набързо с 3:0 преди почивката чрез попадения на Жиру, Матюди и Валбуена, а "сините" изпуснаха и дузпа. През втората част Бензема и Сисоко направиха резултата разгромен, но швейцарците все пак върнаха две почетни попадения чрез Джемайли и Джака.

В последната си среща от групата играчите на Дидие Дешан завършиха 0:0 със състава на Еквадор. "Петлите" не успяха да покажат играта от първите си два мача, а селекционерът на тима Дидие Дешан даде шанс за изява на част от резервите на тима, които не убедиха наставника, че заслужават титулярно място, който след мача бе ядосан от многото пропуски на своите възпитаници.

Близо 10 хиляди зрители наблюдаваха на живо една от тренировките на французите за мача с Нигерия. Те обаче видяха и проблемите пред "петлите", които са свързани с отсъствието на лекуващите травми централни защитници Мамаду Сако и Лоран Кошчелни. Чернокожият бранител на Ливърпул по всяка вероятност няма да може да се възстанови за мача с африканците, докато в лекарския щаб на Франция са оптимисти за състоянието на Кошчелни.

Отборът на Нигерия започна с равенство петото си участие на световни финали. "Суперорлите" извъртяха скучно 0:0 с Иран. Статистиката от мача потвърди слабите изяви на възпитаниците на Стивън Кеши. Нигерийците са направили 29 центрирания в двубоя, от които успешни са били едва две

Във втория си сблъсък нигерийците стигнаха до ценен успех срещу Босна и Херцеговина. Африканците победиха с минималното 1:0, а победата бе първа за "суперорлите" от 1998 г. насам, когато Нигерия за последно победи България със същия резултат на световното във Франция. В началото на срещата с Босна и Херцеговина късметът бе на страната на Нигерия, тъй като в 20-ата минута Един Джеко вкара, но голът беше неправилно отменен заради отсъдена засада на нападателя на Манчестър Сити. Нигерийците стигнаха до гол малко по-късно. Емануел Еменике се пребори със защитник на Босна, напредна в наказателното поле и върна назад, където Питър Одемвинги засече топката в мрежата на безпомощния Бегович. Щабът на Босна скочи с претенции за нарушение на Еменике в нападение срещу Емир Спахич, но реферът не им обърна внимание. В самия край на срещата удар на Джеко бе париран от Ениама, а топката впоследствие срещна и гредата, но за радост на Нигерия не влезе във вратата.

В последния си мач Нигерия претърпя поражение от фаворита в групата Аржентина, като отново над всички бе звездата на световния футбол Лео Меси, като вкара за първи път две попадения в мач на световно първенство. Нападателят на Барселона откри в 3-ата минута, а след това в даденото продължение на първата част отново изведе южноамериканците напред след брилянтно изпълнение на фаул и вече има четири гола на сметката си до момента.

Преди това още в 4-ата минута Ахмед Муса бе изравнил, а във втората минута след почивката отново нападателят на ЦСКА Москва прати топката в мрежата на Серхио Ромеро за 2:2. Радостта на "суперорлите" обаче бе кратка, тъй като само две минути по-късно Маркос Рохо с коляно след центриране от корнер вкара своя първи гол за Аржентина и донесе третата победа от световното първенство. За двубоя с Франция аут поради контузия от световното е Майкъл Бабатунде, а Обоабона е под въпрос. Нападателят Виктор Моузес пък е възстановен и ще може да помогне на съотборниците си.

Преди мача с Франция футболистите от нигерийския национален отбор получиха премиите си, заради които бяха готови на стачка и подновиха тренировки за сблъсъка с "петлите". Информациите от нигерийския лагер бяха, че отборът е спрял тренировки и отказва да излезе на терена докато не си получи парите, но говорителят на тима заяви, че всичко е уредено. Футболистите на Нигерия ще получат по 12,5 хиляди щатски долара на човек, ако елиминират Франция на осминафиналите.

Двата отбора са се срещали един път преди това. В приятелска среща през 2009 г. африканците победиха с минималното 1:0, а днес задачата пред селекционера Стивън Кеши е отново неговите възпитаници да успеят да триумфират срещу Франция, с което да постигнат историческо първо участие на четвъртфиналите. През 1994 г. две минути не стигнаха на африканците да елиминират Италия на осминафиналите, а днес задачата отново няма да е никак лесна, тъй като "петлите" са в подем и с показаното до момента от тях е ясно, че са устремени към световния връх.

Прогноза: Франция - Нигерия 3:1

Последни 5 изиграни срещи:

Франция:

01 юни Франция - Парагвай 1:1 (Приятелска среща)
08 юни Франция - Ямайка 8:0 (Приятелска среща)
15 юни Франция - Хондурас 3:0 (СП 2014, Група Е)
20 юни Швейцария - Франция 2:5 (СП 2014, Група Е)
25 юни Еквадор - Франция 0:0 (СП 2014, Група Е)

Нигерия:

04 юни Гърция - Нигерия 0:0 (Приятелска среща)
08 юни САЩ - Нигерия 2:1 (Приятелска среща)
16 юни Иран - Нигерия 0:0 (СП 2014, Група F)
22 юни Нигерия - Босна и Херцеговина 1:0 (СП 2014, Група F)
25 юни Нигерия - Аржентина 2:3 (СП 2014, Група F)


Досегашни срещи:

Франция - Нигерия

1 среща
0 победи за Франция
0 равенства
1 победа за Нигерия
Голова Разлика: 1:0 за Нигерия

НИКОЛАЙ АНАСТАСОВ

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
180