Защо Мондиал 2014 не трябва да бъде в Бразилия


Н. Гавазов

Защо Мондиал 2014 не трябва да бъде в Бразилия

Два дни преди старта на Световното в Бразилия, на фона на постоянните съобщения за масови протести, вълнения и организационни проблеми, FUTBOL TV не само си задава въпроса: "Трябваше ли най-голямата държава в Южна Америка да организира големия спортен форум?", но и разкрива пет причини, които са достатъчни страната със седма икономика в света да не получи правото да бъде домакин на Мондиал 2014.

Инфраструктурата

Подобно "пришпорване" на строителство на стадионите на Световни първенства никога не е било. Дори през 1950 година, когато Бразилия е домакин на големия турнир, графикът е нарушен само с едно спортно съоръжение. През декември 2013 година, когато бе последния срок за сдаване на обектите, ФИФА прие само 6 от общо 12 стадиона. Половин месец преди началото на турнира не бяха готови три стадиона, а два дни преди 12 юни два обекта не са готови. Впрочем, по необясними причини не бяха огласени резултатите от проверката на ФИФА в събота, но туристи и любопитни заснеха, че стадионът на откриването в Сао Паулу все още няма трибуни зад вратите! На спортното съоръжение вече се състоя тестов мач (но не пред пълни трибуни), по време на който заваля проливен дъжд. Тъй като покривът на стадиона не бе построен, водата започна да залива хората и феновете се принудиха да напуснат стадиона. След този инцидент строителната компания Odebrecht официално обяви, че няма да строи покрив, като причината е, че през март загинаха двама работници. На 12 юни Бразилия и Хърватия ще излязат на стадион, който не е изцяло покрит и любителите на футбола остава само да се надяват за хубаво време.

По данни към 1 юни, в Бразилия са готови само 41 % от обектите, които държавата трябваше да построи за провеждане на Световното - това са стадиони, пътища, летища, басейни, паркове и други инфраструктурни съоръжения. 53% от обектите изостават от графика, като близо половината от тях ще бъдат пуснати в експлоатация след края на турнира! 11 % от съоръженията изобщо не са започнати или работата по тях е спряна, а проектите отхвърлени.

Най-добре е подготвена столицата - там 79% от обектите са готови. Втори е Сау Пауло със 75%, а трети Ресифе - 53%. На дъното се намират Куритиба и Форталеза с... 8%.

Ужасяващ е проблема в туристическия сектр. Например, в хотелите на Рио де Жанейро има само 54 000 места, а очакванията са, че 300 000 чужденци ще се изсипят тази седмица в града. Тези, които останат на улицата, ще трябва на свой риск да наемат квартира.


Протестите

Стихийните митинги, които заляха бразилските градове през миналия юни продължават и до днес. Оттогава досега движението се разшири, като в момента различни митинги и шествия има в близо 100 града, а постоянните участници в протестите са 1 000 000 човека. Разликата от миналата и тази година е, че сега протестиращите атакуват административни сгради, което води до стълкновения с органите на реда. Всеки ден, във всеки един от градовете-домакини на Мондиал 2014 се случва поне един уличен бой, при който много често се използва конна полиция и сълзотворен газ. Неправителствени организации вече подложиха на критика ръководството на държавата, че нарежда на полицаите да използват гумени куршуми за разгонване на демонстрантите, като в същото време се изказа опасения, че ако количеството на участниците в митингите нарасне двойно, полицията ще загуби контрол над ситуацията.


Престъпност

Най-страшното обаче идва от страна на престъпните организации, които яхват вълната на недоволството, опитвайки се да извлекат дивиденти от ситуацията. На всичкото отгоре, в началото на този месец стана ясно, че наркотърговците и организираните групировки са се оттеглили от споразумението с правителството заради навлизането на полицията в най-бедните квартали на големите бразилски градове. Миналият месец групировката Primeiro Comando da Capital обяви война на полицията, обещавайки "ад и терор по време на Световното". Организацията е в състояние да изкара на улицата най-малко 100 000 човека и тук всички си спомниха за 2012 година, когато в рамките на една спец операция бяха убити 106 полицаи. Ако до началото а турнира органите на реда не усмирят гангстерите, тогава ние ще станем свидетели на най-скандалното първенство в историята. Иначе, в Бразилия ежегодно биват убивани 40 000 човека, а 10 000 изнасилени.


Дефицитът с електроенергия и сривовете на мобилните връзки

Колкото и странно да звучи, но седмата в света икономика страда от дефицит на електроенергия. Причината за това е, че през лятото Бразилия силно зависи от ВЕЦ-те и всяка година заради сушата възникват трудности. Най-застрашен в това отношение е Рио де Жанейро и проблемът бе признат от министъра на гражданската авиация Велингтон Франко, който не изключи спиране на електрозахранването в района на летището на Рио.

Не толкова сериозен, но достатъчно дразнещо е липсата на интернет на стадионите или честите прекъсвания, ако все пак има такъв. Тук проблемите ще са за зрители и журналисти, а обещанията на организационния комитет, че до 1 юни всички стадиони ще имат високоскоростен интернет останаха на книга. Към 9 юни подобно нещо е изградено само на 3 спортни съоръжения, а работата по подобряване на услугата бе преустановена на... 1 юни. В допълнение, министърът на комуникациите на Бразилия Паулу Бернанрду заяви, че шест стадиона имат проблеми с използването на мобилни телефони. На този фон някак си подигравателно изглежда изказването на директора на ФИФА по маркетинг Тиери Вайл, който предложи да се търси позитив в ситуацията: "По-добре е да говорите с половинките си преди мачовете, отколкото в почивката, когато има вероятност за сривове.


Големите разстояние и високите цени на билетите

В света на модерните технологии, въпросът с придвижването не е толкова сериозен, но той не е и толкова малък. Средното разстояние, което отборите-участници ще изминат от своите бази до стадионите, където ще играят е около 5 000 километра. Най-потърпевши в това отношение са САЩ, Мексико и Италия, които в двете посоки ще прелетят над 15 000 километра.

Най-необяснимото нещо обаче са цените на билетите. В страна, в която разслоението на обществото е огромно, средната цена на билет за един мач е с 40% по-висока от тази на първенството в Германия преди 8 години. Най-високи са цените в столицата, Манаус и Рио де Жанейро, където десетократно превишават годишните доходи на хората, намиращи се в долните слоеве на социалната прослойка. Наистина ли футболът е за всички?

 

  Сподели
197