Германия - Италия: Краят на една канцона или нейното продължение?


Н. Гавазов

Германия - Италия: Краят на една канцона или нейното продължение?

Германия - Италия
Стадион: "Национален стадион", Варшава
Дата: 28.06.2012г.
Час: 21:45
Съдия: Стефан Ланоа (Франция)

В четвъртък вечер в столицата на Полша ще се изправят един срещу друг Германия и Италия - двата най-успешни отбора на Стария континент, които ще направят всичко възможно да достигнат до финала на Европейското първенство по футбол. Бундестимът доста изненадващо се намира в най-дългата си суша от спечелването на голям международен турнир (16 години), докато Италия е световен шампион от 2006 година, побеждавайки Германия на полуфинала в турнира. И двата отбора имат своите аргументи да триумфират във Варшава, а това за нас зрителите е достатъчен залог, че ще станем свидетели на поредното футболно шоу в изпълнение на звезди от световна величина.

Под акомпанирането на всички специалисти, Бундестимът пристигна на Евро 2012 като един от двата основни фаворита за спечелване на турнира и хората на Льов го доказаха в досегашното си представяне, спечелвайки всичките си четири мача от турнира и поставяйки по този начин световен рекорд от 15 поредни победи. Освен това германците отбелязаха поне един гол в последните си 20 мача, завършвайки тази серия с четири попадения срещу окопалите се футболисти на Гърция. Германия започна кампанията си на финалите на Евро 2012 с минимална, но заслужена победа над Португалия с 1:0 в т.нар. „група на смъртта", в която немците не срещнаха никакви затруднения, преминавайки след това през Холандия и Дания и заслужавайки признанието, че Бундестимът е най-балансираният от всички 16 на турнира.

Предварителните прогнози за Италия бяха къде по-разнообразни и не толкова оптимистични, особено на фона на скандалите с уговорените мачове, които разтърсиха Апенините, а и в приятелските мачове „Скуадра Адзура" не се представи убедително. Никой не очакваше от италианците да бъдат някаква заплаха, но още в първия мач срещу Испания хората на Чезаре Прандели демонстрираха съвсем нов стил на игра и завършиха 1:1 със световния и европейски първенец след като преди това водеха в резултата. В следващите си срещи в групата Италия завърши наравно срещу Хърватия след като доминираше през целия мач над своя съперник, а победата срещу Ирландия в последната среща от група изпрати „Скуадра Адзура" срещу Англия на четвъртфинал, в който италианците изглеждаха много заплашително и макара и с дузпи, успяха да се наложат над „Трите лъва", пропилявайки преди това многобройни шансове за отбелязване на гол.

В крайна сметка, в хода на турнира стана ясно, че на футболното поле Германия и Италия разговарят с един и същ акцент, а Прандели и Льов залагат на привлекателния футбол, въпреки че по-рано двата тима бяха асоциирани на първо място с рационалния прагматизъм. Стилът на игра в атака на немците и италианците е един и същ - отборно взаимодействие, достоен контрол върху топката, висока мобилност и никакво поставяне на ударението върху индивидуализма. Единствените две разлики са в начина на придвижване на двата тима - хората на Льов го правят в линия чрез максимално използване на атакуващите полузащитници и подсигуряване от футболистите в опорната зона, докато играчите на Прандели използват атаката в ромб, независимо кой е неговият връх. Другата разлика е в това, че Италия е абсолютно зависима от Пирло, докато за германците не съществува подобен проблем.

За Германия отпада Илкай Гюндоган, който е с изкълчен глезен, но добрата новина е, че днес Швайнщайгер пристъпи към тренировки и след като по-рано полузащитникът заяви, че е готов да играе, тази вечер от медицинския щаб на Бундестима обявиха официално, че Бастиан е на разположение на Льов за утрешния мач. Схемата на игра ще бъде 4-2-3-1 и дотук свършват нещата, които сме в състояние да кажем по отношение състава на Германия, защото треньорът в последния мач тотално промени атакуващата линия на тима, карайки противници и специалисти да си блъскат главите над това, кой ще бъде включен в стартовия състав. Според моето скромно мнение, вероятно Швайншайгер ще заеме място в опорната зона заедно с Кедира, Гомес ще е начело на атаката, Подолски ще отиде отляво, Ройс отдясно, Йозил в средата, а Мюлер на пейката, като последният може да влезе в игра на определен етап от мача.

За Италия няма да играе Кристиан Маджо, който е наказан, а добрата новина е възстановяването на Даниеле Де Роси и Киелини. Това означава, че играчът на Рома ще заеме място в полузащитната линия на тима, а Ночерино отива на пейката. Схемата на игра ще е 4-3-1-2, а логиката сочи, че атаката ще се води от Балотели и Касано с Монтоливо зад двамата нападатели. Но днес следобед пристигнаха информации от наши колеги намиращи се в близост до лагера на „Скуадра", че Прандели готви две основни промени в своя състав. Едната е включването на Диаманти на мястото на Касано, а другата промяна е свързана със защитата и по-специално замяната на Федерико Балдзарети с Джорджо Киелини, като партньорството межди Брдзали и Бонучи в средата на отбраната няма да бъде нарушавано.

Противопоставянето между Италия и Германия е истинско „Класико", за което на Апенините си спомнят с голямо удоволствие. Двукратният превес по броя на победите не е единственото, което радва италианците. В седем официални мача немците нямат победа над своя противник(!), а последният сблъсък между двата тима и досега свива сърцата на „бюргерите". За последно Германия е побеждавала Италия през 1995 година в приятелски мач, а най-показателен за утрешния двубой е срещата през 2011 година в Диртмунд, завършила при резултат 1:1.

Утре вечер обаче статистиката няма да играе никаква роля. Напротив! Хората на Прандели имаха два дни по-малко за почивка и след 120 минути игра в последния си мач, аз не смятам, че това е в техен плюс, особено ако мачът във Варшава отиде в допълнителното време. Освен това, Балотели и компания бяха прекалено разточителни срещу Англия и съм убеден, че „Скуадра Адзура" ще има много по-малко шансове за гол срещу Германия отколкото в мача срещу „Трите лъва" и ако нападателите имат съшия КПД, това ще е истинско самоубийство. Освен това, едва ли немците ще позволят много свобода в действията на Пирло, който диктуваше темпото на игра срещу англичаните.

Всичко казано до тук означава само едно: утрешният мач с Германия ще бъде краят на пътя за Италия. Но няма как да се съглася с подобно твърдение, тъй като всеки отбор си има своите слабости. На практика, трудно е да открием уязвимите места в състава на Льов и няма как да очакваме грешки от възпитаниците му, но нека погледнем нещата от друг ъгъл - три от четирите съперника на Бундстима на Евро 2012 поразиха вратата на Нойер и единствено Португалия остана без гол, но по своя вина. Освен това, италианците притежават много по-голям опит, а защитата е изключително организирана и компактна. И не на последно място, нека погледнем от психологическа гледна точка. След 16 години без титла, всички настояват (не е очакват) за победа на Германия на турнира. Върху Италия няма никакъв натиск - отборът вече опроверга специалистите за евентуален провал на Евро 2012 и зарадва феновете с добрата си игра. Оттук нататък може да се случи само едно нещо - песента за „Скуадра Адзура" да продължи в четвъртък вечер и думите: „Аморе мио, това няма да е последната ни нощ" да останат в небето на Варшава.


Последни 5 изиграни срещи:

Германия:

31 май Германия - Израел 2:0 (Приятелска среща)
09 юни Германия - Португалия 1:0 (Евро 2012, Група В)
13 юни Холандия - Германия 1:2 (Евро 2012, Група В)
17 юни Дания - Германия 1:2 (Евро 2012, Група В)
22 юни Германия - Гърция 4:2 (Евро 2012, 1/4-финал)

Италия:

01 юни Италия - Русия 0:3 (Приятелска среща)
10 юни Испания - Италия 1:1 (Евро 2012, Група С)
14 юни Италия - Хърватия 1:1 (Евро 2012, Група С)
18 юни Италия - Ирландия 2:0 (Евро 2012, Група С)
24 юни Англия - Италия 0:0 - 2:4 след дузпи (Евро 2012, 1/4-финал)


Досегашни срещи:

Германия - Италия

30 срещи
7 победи за Германия
9 равенства
14 победи за Италия
Голова Разлика: 45:34 за Италия

На Европейски първенства:

2 срещи
0 победи за Германия
2 равенства
0 победи за Италия
Голова Разлика: 1:1


Коефициенти от Offsidebet:
Германия - 1.90
Равен - 3.30
Италия - 4.50


Коефициенти от bet365:
Германия - 1.90
Равен - 3.40
Италия - 4.50

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
31