Дания и Швейцария няма да се победят


Н. Гавазов

Дания и Швейцария няма да се победят

ДанияШвейцария
Стадион: "Паркен“, Копенхаген
Дата: 05.09.2024 г.
Час: 21:45
Съдия: Даниел Зииберт (Германия)

 

След като и двете достигнаха фазата на елиминациите на Евро 2024, Дания и Швейцария ще започнат своите мисии за славата на УЕФА Лига на нациите в четвъртък.

Отборите се срещат в Копенхаген, като се стремят да направят успешен старт на кампанията си в Лига А, Група 4.


След разочароващо време на Европейското първенство това лято, Дания ще търси първата си победа от пет мача в четвъртък вечерта, когато се завръща на "Паркен“ за първи път след отпадането си от 1/8 на Еврото.

Датчаните не спечелиха мач в груповата фаза, отбелязвайки само два от седемте гола в стерилната група С, въпреки че страхотният удар на Мортен Хюлманд срещу Англия ще бъде запомнен като един от головете на турнира.

След като успя да премине през първата фаза, нокаутът на Дания с домакина Германия бе прекъснат от буря, след която нещастният Йоахим Андерсен беше замесен в събития, които доведоха до елиминирането на неговата нация: първо му бе отнет гол поради незначителна засада, мигове по-късно той докосна топката и допусна дузпа.

След поражение с 2:0 треньорът Каспер Хюлманд се оттегли, след като преди това изведе страната си до полуфиналите на Евро 2020 и до класирането за Световното първенство през 2022 г. в Катар, където не успяха да регистрира победа и завършиха на дъното в своята група .

Хюлманд също наблюдава две сътресения в Лигата на нациите срещу Франция, като Дания завърши на второ място в Лига А Група 1 последния път - само на една точка от победителя Хърватия и място на финалите.

С общ рекорд от 33 победи от 55 мача - ефективно процент на победи от 60% - той ще бъде труден акт за следване; временен треньорски екип ръководи отбора тази седмица, през която датчаните са домакини както на Швейцария, така и на противниците от Евро 2024 Сърбия.


В група, в която участва и действащият шампион в Лигата на нациите Испания - прясна след искрящия си успех на Евро - Швейцария не може да си позволи да се подхлъзне, ако иска да стигне до финалния турнир следващия юни.

Въпреки че в крайна сметка отново отпаднаха от Европейското първенство на четвъртфиналите, губейки с дузпи от бъдещите финалисти Англия, "кръстоносците“ все още ще имат приятни спомени от победата над носителя Италия в Дюселдорф.

След като победи Унгария и завърши наравно с Шотландия и Германия по време на груповата фаза, Швейцария записа серия от осем мача без загуба във всички състезания и - ако оставим дузпите настрана - те загубиха само веднъж от последното Световно първенство.

С три победи и три загуби, хората на Мурат Якин не успяха да стигнат до последните финали на Лигата на нациите,.

Въпреки това, с подновен авторитет и наличен опитен състав, Швейцария може да се бори за първите две места в Група 4.


След като претърпя операция на глезена заради контузия при дебюта си в Брайтън и Хоув Албиън - само дни след като завърши трансфер от Селтик за £25 милиона, Мат О'Райли беше изключен от състава на Дания.

Тогава Мауритс Кяергаард бе повикан като заместник, но след последвалото му оттегляне Матиас Йенсен от Брентфорд беше добавен от временния треньор Ларс Кнудсен.

Последният бе назначен едва след като резервният шеф Мортен Вигхорст излезе в отпуск по болест. Андреас Кристенсен от Барселона и нападателят на Манчестър Юнайтед Расмус Хьойлунд обаче не са на разположение.

Междувременно Швейцария махна за сбогом на ветерана вратар Ян Зомер, който обяви пенсионирането си от националния отбор след Евро 2024, така че Грегор Кобел трябва да започне между гредите в четвъртък вечерта.

Дългогодишният нападател Джердан Шакири също приключи времето си с "Росокрочатите“, след като отбеляза 32 гола - включително няколко на големи финали - в 125 изяви. Защитникът на Нюкасъл Юнайтед Фабиан Шар също се концентрира единствено върху клубния футбол.

Иначе това е познат отбор, който пътува до Копенхаген, като капитанът Гранит Джака води халфовата линия на гостите, а Мануел Аканджи все още е основният човек в защитата.

Мнозина смятат Швейцария за фаворит, но Дания може да подобри играта си на "Паркен“ и да създаде проблеми на всеки съперник.

Прогноза: Дания – Швейцария 1:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
33