Испания ще повали Сърбия


Н. Гавазов

Испания ще повали Сърбия

СърбияИспания
Стадион: "Райко Митич“, Белград
Дата: 05.09.2024 г.
Час: 21:45
Съдия: Сердар Гьоьюбююк (Нидерландия)


Малко повече от седем седмици след триумфа си на Евро 2024, Испания пътува до стадион "Райко Митич“ в Белград, за да се изправи срещу Сърбия в първия си мач от Лигата на нациите на УЕФА 2024-25 в четвъртък вечер.

Ла Роха е защитаващият титлата си в Лигата на нациите и заедно със Сърбия ще се състезава в група 4 на Лига А с Дания и Швейцария.

Испания се готви за първия си мач, откакто победи Англия с 2-1 на финала на Евро 2024 на Олимпиащадион в Берлин на 14 юли - ставайки първата нация, печелила надпреварата четири пъти.

Ла Роха бяха безспорно най-забележителните изпълнители на континента и заслужено триумфираха в Германия. Те не само станаха първата европейска нация, спечелила всичките седем мача на голям турнир (Евро и Световно първенство), но и отбелязаха повече голове (15) от всеки друг отбор в историята на Евро.

Луис де ла Фуенте спечели 17 от 21-те си мача като старши треньор на Испания, откакто пое управлението през декември 2022 г., а Евро 2024 представлява втората му голяма титла, която преди това доведе страната му до слава в Лигата на нациите 2022-23.

Наистина Испания завърши на първо място в групата си пред Португалия, Швейцария и Чехия, след като натрупа 11 точки от шест мача, преди да победи Италия на полуфиналите и Хърватия с дузпи на финала след равенство 0-0.

Трета в света от ФИФА, Испания ще бъде смятана за фаворит за топ Лига А група 4 този път и те започват кампанията си срещу отбор на Сърбия, срещу когото преди са се изправяли само веднъж - печелейки приятелски мач с 2-0 през май 2012 г.

Сърбия се състезава на Европейското първенство това лято като независима нация за първи път от 2000 г. и мнозина предвиждаха, че съседите ще преминат отвъд груповата фаза, но в крайна сметка това не се случи.

Всъщност Драган Стойкович вече не успя да спечели нито един от шестте си мача начело на Сърбия на големи турнири, като "орлите" завършиха на дъното в група C на Евро 2024, след като взеха само две точки от мачове срещу Англия, Дания и Словения.

Сърбия обаче имаше повече радост в предишната си кампания в Лигата на нациите, тъй като си осигури промоция в Лига А, след като спечели четири от шестте си мача, за да завърши на първо място в Лига B Група 4 пред Норвегия, Словения и Швеция.

Класирана на 32-ро място в света от ФИФА, Сърбия всъщност напредна от Лига С до Лига А в рамките на последните три турнира от Лигата на нациите и може да се похвали с рекорд от девет победи, шест равенства и само три поражения.

"Орлите“ обаче този път се изправят пред труден начален мач в четвъртък срещу Испания, която загуби само две от последните си 21 международни мача от началото на 2023 г.


Сърбия ще бъде без ключово дуо Александър Митрович и Сергей Милинкович-Савич поради контузия, а Душан Тадич се оттегли от международния футбол, докато нападателят Душан Влахович и универсалното крило Филип Костич са двама отсъстващи в състава от 25 човека на Стойкович.

Стойкович повика петима играчи без мачове, включително десния защитник на Астън Вила Коста Неделкович, полузащитника на Съндърланд Милан Алексич и нападателя на Милуол Михайло Иванович, които всички се надяват да се появят в някаква роля в четвъртък.

Очаква се Лука Йович да започне като централен нападател в отсъствието на Митрович, докато Саша Лукич и Марко Груич или Иван Илич биха могли да си съчетаят ръцете в центъра на халфа.

Що се отнася до Испания, Унай Симон (китка), Микел Мерино (рамо), Алваро Мората (бедро) и Фермин Лопес (мускул) са изключени поради контузия, докато 38-годишният Хесус Навас се оттегли от международния футбол.

Звездният халф Родри все още не е ритал топка за Манчестър Сити този сезон, но той е във форма и е на разположение, докато 26-годишният полузащитник на Валенсия Пепелу получи първата си повиквателна за старшия отбор и се състезава да дебютира.

Отсъствието на вратаря Симон може да накара Давид Рая от Арсенал да започне между гредите, докато Микел Оярсабал се очаква да води атаката в отсъствието на Мората, с подкрепа от крилата Ламин Ямал и Нико Уилямс.


Испания разполага с по-качествен състав от сърбите и по презумпция е фаворит в мача. На всичкото отгоре домакините имат кадрови проблеми, което още повече усложнява задачата им.

Прогноза: Сърбия – Испания 0:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
25