Инфантино: ФИФА и футболът се обединяват в един разделен свят


Н. Гавазов

Инфантино: ФИФА и футболът се обединяват в един разделен свят

Президентът на Международната футболна федерация ( ФИФА ) Джани Инфантино говори за решението на организацията да проведе Световното първенство през 2030 г. едновременно в шест държави.

"В един разделен свят ФИФА и футболът се обединяват. Единодушно решихме да отпразнуваме по най-подходящия начин стогодишнината от Световното първенство, чието първо издание се проведе в Уругвай през 1930 г.

Празненствата ще се проведат в Южна Америка, като три страни от Латинска Америка - Уругвай, Аржентина и Парагвай - ще организират по един мач на Световното първенство по футбол през 2030 г.

Първият от тези три мача ще се проведе на стадиона, от който започна всичко - легендарният "Естадио Сентенарио" в Монтевидео, точно в чест на стогодишнината от Световното първенство по футбол.

Единствената кандидатура за домакинство на останалата част от Световното първенство през 2030 г. ще бъде съвместна кандидатура на Мароко, Португалия и Испания. Двата континента Африка и Европа се събраха не само за да празнуват футбола, но и за да създадат уникално социално и културно сближаване.

Турнирът през 2030 г. ще бъде уникален: три континента - Африка, Европа и Южна Америка - и шест държави - Аржентина, Мароко, Парагвай, Португалия, Испания и Уругвай - ще посрещнат и обединят света, заедно празнувайки стогодишнината от Световното първенство", заяви Инфантино за пресслужбата на ФИФА.

  Сподели
129