Анонс на евроквалификациите – срещите в петък


Н. Гавазов

Анонс на евроквалификациите – срещите в петък

Грузия - Испания

В настоящия квалификационен кръг грузинският национален отбор спечели четири точки от три изиграни мача и е на второ място в групата, далеч зад лидера. "Кръстоносците“ започнаха тази кампания с изненадващ резултат срещу отбора на Норвегия, правейки 1:1 на свой терен. След това те успяха да победят Кипър като гост с резултат 2:1. В третия мач от квалификационния цикъл грузинците претърпяха първото си фиаско в турнира, като загубиха като гост с 2:0 от отбора на Шотландия, който спечели и четирите мача в тази квалификация. Преди това националният отбор на Грузия се представи успешно в Лигата на нациите, където спечели квартета срещу България, Македония и Гибралтар и се класира за Дивизия В.

Националният отбор на Испания в тази квалификационна кампания за континенталното първенство успя да проведе само два мача, в които спечели три точки. "Ла Фурия" стартира с голяма домакинска победа над отбора на Норвегия с 3:0, след което загуби като гост на шотландците с 2:0. Иначе през лятото испанците успяха да спечелят Лигата на нациите. Първо на полуфиналите те победиха Италия с 2:1, а в решителния мач победиха Хърватия с дузпи.

Тези отбори проведоха пет срещи помежду си. В четири от тях испанският национален отбор се оказа по-силен, като всички тези мачове бяха официални. Грузинците имат една победа – с 1:0 в приятелски двубой през 2016 г.

Очакванията са домакините да създадат проблеми на своите съперници, но класата на гостите е достатъчна, за да решат нещата в своя полза.

Прогноза: Грузия – Испания 0:1

 

Кипър – Шотландия

Кипър никога не се е класирал за финалите на Световно първенство или Европейско първенство, така че по принцип тимът от островната държава винаги е сред аутайдерите в квалификациите. Не е по-различно и сега - отборът на Темур Кетсбая започна кампанията си с поражение с 3-0 като гост от Шотландия на 25 март, преди да допусне загуба с 2-1 от Грузия във втория си мач в групата. Междувременно Кипър беше победен с 3-1 от Норвегия последния път, което ги остави на дъното с нула точки, отбелязвайки само два гола и допускайки осем. Островитяните всъщност не са печелили състезателен мач от почти година, като удържаха Армения до равенство 2:2 в последния си приятелски мач в края на март.

Шотландия присъства на Евро 2020, но не успя да направи впечатление, отпадайки в груповата фаза на надпреварата, като събра само една точка в турнира. Шотландците не се класираха за Световното първенство през 2022 г., но са в силна позиция да си осигурят място на Европейското първенство следващото лято, след като направиха летящ старт в група А. Както казахме, отборът на Стив Кларк записа победа с 3:0 над Кипър в първия мач, преди три дни по-късно да постигнат изключителен резултат, побеждавайки бившия световен шампион Испания с 2:0. Шотландия надгради успеха като записа победи над Норвегия и Грузия в следващите си две, за да се придвижи до 12 точки, което ги остави комфортно начело в групата, осем точки пред втория Грузия, която има игра в ръка.

Кипър загуби всичките си осем предишни мача срещу Шотландия, включително поражението с 3-0 през март, когато Скот Мактоминей отбеляза дубъл за отбора на Кларк.

Очакванията са за равностоен двубой, в който домакините максимално ще затруднят своя съперник. Не бива да се изключват никакви резултати, но ако гостите подходят отговорно, а не самонадеяно, те могат да се поздравят с победата.

Прогноза: Кипър – Шотландия 1:2

 

Хърватия – Латвия

Хърватският национален отбор е трети в своята група с четири точки от два мача. Разликата от Турция, която е на първо място, е пет точки, но конкурентът има два двубоя повече. Като цяло към момента ситуацията е овладяна. През март хърватите направиха домакинско равенство с Уелс (1:1), след което спечелиха победа като гост над Турция (2:0). През юни тимът на Златко Далич бе на крачка от спечелването на Лигата на нациите. След блестяща победа на полуфиналите над Нидерландия (4:2), хърватите загубиха от Испания в решителния мач - и тук всичко се реши едва след изпълнение на дузпи. В 17 предишни мача Хърватия допусна само едно поражение в редовното време. Бандата на Лука Модрич загуби от Аржентина (0:3) на четвъртфиналите на Световното първенство в Катар.

Националният отбор на Латвия заема последното място в групата, като все още няма нито една точка. Латвийците започнаха квалификацията си за Европейското първенство с три поражения. Тимът на Дайнис Казакевич загуби от Уелс (0:1), Турция (2:3) и Армения (1:2). Прави впечатление, че в последните два случая Латвия пропусна решаващи голове в последните минути. Като цяло, въпреки резултатите, този отбор определено не може да бъде подценен.

Не бива да имаме никакви съмнения в уверената победа на Хърватия. Можете да заложите на равенство за около 11.50, а на Латвия за 26.00, но е малко вероятно гостите да вземат точки от един от най-добрите отбори в света.

Прогноза: Хърватия – Латвия 3:0

 

Турция - Армения

Турция  се представя уверено в своята група, като заема 1-во място в квалификацията за Евро 2024 и спечели 9 точки от 4 срещи. Трябва да кажем обаче, че националният отбор на Хърватия, който е в групата, има два мача по-малко. Турският национален отбор се представя доста ефективно – 7 гола в 4 срещи, но допусна 5 попадения. В една от квалификационните срещи за Евро 2024 Турция и Латвия направиха голова дузпа с драматичен край. Като цяло в 4 мача Турция загуби само от Хърватия (0:2), като допусна 2 гола от полузащитника Матео Ковачич през 1-то полувреме. След това поражение съседите не са губили повече. В миналия кръг отборът на Турция победи уверено Уелс (2:0), като допусна само един удар от вратата.

Армения стартира доста успешно в квалификациите за Евро 2024. Армения е на 2-ро място в своята група, с всички шансове да се изравни с Турция в горната част на таблицата, но за целта отборът на Армения трябва да спечели предстоящата среща. Армения играе изключително продуктивно, но в същото време има проблеми в защита, допускайки 5 гола в 3 мача при 7 отбелязани. От друга страна трябва да кажем, че  отборът отбеляза 4 гола само срещу Уелс (4:2) като гост. Трябва да кажем, че Армения вече игра срещу Турция в 1-ия кръг на квалификационната групова фаза. В този мач арменците загубиха от съперника си (1:2). Турция вкара победния гол в 64-ата минута на мача. В последния кръг от квалификациите Армения победи Латвия (2:1). В този мач арменците измъкнаха победата от своите съперници, отбелязвайки победния гол в 90+1 минута.

Турция е по-силна от Армения. Въпросът е, дали комшиите ще организират голова престрелка или ще се ограничат със спокойна победа.

Прогноза: Турция – Армения 2:0

 

Словакия – Португалия

Това е гвоздеят на програмата за петък вечер. Отборът на Роберто Мартинес взе 12 точки от 12 възможни, но домакините имат с две по-малко и могат да изместят съперника си от първото място. Очакванията са да видим оспорван сблъсък на "Техелне Поле" в Братислава.

В търсене на трето поредно участие на финалите на Европейското първенство, Словакия - която достигна до 16-финалите през 2016 г. - затвърди второто място в Група J, както се очакваше. Нулевото равенство у дома срещу Люксембург бе сензационен старт на словаците, но след това тимът се наложи над Босна и Херцеговина, Исландия и Лихтенщайн, като допусна само един гол в този период. От друга страна успехите не бяха толкова убедителни, така че истинският тест ще е тази вечер. Серия от седем мача без загуба ще осигури добра позиция на Словакия, като домакините успяха да запазят мрежата си чиста във всеки от последните си четири европейски квалификационни срещи, но от 2015 г. не са постигали серия от четири победи във всички турнири.

Португалия натрупа 12 точки и 14 гола от четирите си начални срещи с Босна и Херцеговина, Люксембург, Лихтенщайн и Исландия, като положителното е, че хората на Роберто Мартинес опазиха суха вратата си в тези двубои. Към момента само Франция и Унгария могат да се похвалят с перфектни резултати в защита в квалификациите за Евро 2024, но с 14 отбелязани гола това е най-доброто нападение  след Англия (15). От последните си 19 мача на това ниво, Португалия претърпя само едно поражение - като гост на Украйна през 2019 г. - и вече има четири срещи със Словакия, без да претърпи поражение.

Както казахме, очакванията са за оспорван двубой. Срещата ще е голям тест за португалците, но от друга страна липсата на достатъчно огнева мощ на домакините ни кара да предположим успех на "селесао".

Прогноза: Словакия – Португалия 0:2

 

Люксембург – Исландия

Люксембург заема 3-то място в своята квалификационна група за Евро 2024 след Словакия и Португалия. Тимът събра 7 точки и е на 5 точки зад 1-вото място. „Червените лъвове” не стартираха особено успешно в груповата фаза. Първо Люксембург завърши наравно със Словакия (0:0), а след това се срещна с Португалия и напълно се провали, допускайки 6 безответни гола. У дома тимът отправи само един удар към вратата. Между другото, нападателят на Португалия Кристиано Роналдо отбеляза дубъл в тази среща.

Отборът на Исландия, не играе много уверено напоследък. След 4 кръга островитяните са на предпоследното 5-о място в група J с 3 точки. Отборът изостава на 7 точки от второто място. Въпреки това Исландия се справя добре по отношение на реализацията - отборът отбеляза 8 гола в 4 срещи и допусна 6. Този резултат беше повлиян от мача с Лихтенщайн, където исландците спечелиха със 7:0. В този мач 34-годишният Арон Гунарсон отбеляза хеттрик. Исландия загуби останалите мачове, отбелязвайки само един гол през този период. За отбелязване е, че отборът се провали и в двубоя с Босна и Херцеговина (0:3), който изглежда трябваше да спечели.

С изключение на шестте им гола от Португалия, Люксембург запази три чисти мрежи от другите си три квалификационни мача за Евро 2024 досега и именно това ни дава основание да предположим техен успех тази вечер.

Прогноза: Люксембург – Исландия 1:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
379