Битката за Африка


Н. Гавазов

Битката за Африка

На 9 януари ще стартира 33-то издание на Купата на африканските нации.

Турнирът между 24-те национални отбора на Африка ще се проведе в Камерун и ще продължи близо месец. А предстоящото състезание ще бъде едно от най-противоречивите в историята. Африканската футболна конфедерация вече два пъти отлага турнира и само дни преди началото той все още бе под опасност да се разпадне.

33-то издание на Купата на африканските нации получи и получава удари отвсякъде. Първоначално официалните лица бяха недоволни от темпото и качеството на подготовка на страната домакин, а през последните седмици клубове от топ 5 на европейските лиги с многомилионна фенска публика започнаха да говорят срещу ненавременното провеждане на първенството, с което само наливаха масло в огъня. И всичко това на фона на ежедневните колебания в съставите на отборите, принудени да търпят положителни тестове за коронавирус.

Купата на Африка от 1968 г. се провежда на всеки две години. Изключение бе 2012 г., когато Африканската конфедерация реши да измести турнира от четните години, в които се провеждаше Световното първенство, към нечетни. За това и 33-то издание на първенството трябваше да се проведе през лятото на 2021 г. Но през 2020 г. турнирът първо беше отложен поради неблагоприятни климатични условия за зимните месеци, а следващото отлагане за януари-февруари 2022 г. се случи поради избухването на пандемията. Заговори се дори за отмяна на първенството, но ръководителите на африканския футбол не можеха да си позволят този лукс, заради инвестирани твърде много пари и поетите задължения към рекламодатели и участващите страни.

29 дни, 24 отбора, 5 града

Турнирът стартира на 9 януари, а финалният мач ще се проведе на 6 февруари. 24 африкански национални отбора ще се борят помежду си в продължение на 29 дни за титлата континентален шампион, която вече принадлежи на националния отбор на Алжир.

52 мача от Купата на Африка 2021 ще се проведат на 6 стадиона в 5 камерунски града - Дуала, Яунде, Гаруа, Бафусам и Лимбе. В откриващия мач на турнира на 9 януари ще се срещнат националните отбори на Камерун и Буркина Фасо, а решаващият двубой за титлата африкански шампион ще се състои на 6 февруари. Първият и последен мач от състезанието ще се проведе на стадион "Олембе" в Яунде.

Що се отнася до формата на турнира, два от най-добрите отбори в групите ще се класират за плейофите, както и четирите най-добри отбора, заели третите места в шест групи. 16 отбора ще сформират двойки от 1/8-финалите, след което ще започне фазата на елиминациите.

Ето и как са разпределени групите:

Група А: Камерун, Буркина Фасо, Кабо Верде, Етиопия

Група B: Сенегал, Зимбабве, Гвинея, Малави

Група C: Мароко, Гана, Габон, Коморски острови

Група D: Египет, Нигерия, Судан, Гвинея-Бисау

Група E: Алжир, Кот д'Ивоар, Сиера Леоне, Екваториална Гвинея

Група F: Тунис, Мали, Гамбия, Мавритания

Прави впечатление, че силните отбори на Южна Африка, ДР Конго и Уганда няма да участват във финалната част на турнира, което се прие като голяма изненада. Но въпросните тимове останаха трети в квалификационните си групи и вместо тях ще наблюдаваме Судан, Малави, Етиопия и други.

 

Дуала със своите 2.9 милиона жители е най-големият град в Камерун и негова икономическа столица. Тук се намира най-голямото пристанище в Централна Африка и основно международно летище, което прави Дуала икономически център на региона, включващ Габон, Конго, Чад, Екваториална Гвинея, ЦАР и Камерун.

Стадион "Джапома" е многофункционален стадион с капацитет 50 000 места, който разполага с игрища за футбол , баскетбол , хандбал , футзал , волейбол и тенис , олимпийски плувен басейн с 8 алеи, конферентни центрове , търговски центрове , луксозен хотел и паркинг . На стадиона има и лекоатлетическа писта.

Стадион "Джапома" струва около 232 милиона долара, като 85 процента от проекта е финансиран от Türk Eximbank.

Строителството започна на 21 февруари 2017 г. и бе завършено на 30 ноември 2019 г. 

 

Яунде е вторият по големина град на Камерун и негова столица. 2.8 милиона човека са разположени на площ от 180 кв.км. Интересното е, че температурите не са високи тук, заради надморската височина на града (762 м). Яунде разполага с международно летище, а влакови линии свързват столицата с други части на Камерун. През последните години градът постигна значителен напредък в областта на инфраструктурата и днес е един от най-модерните градове на Африка.

Стадион "Олембе" или "Пол Бия" ( на името на президента) е разположен на 34 хектара и се намира на 13 км. от центъра на града. Със своите 60 000 седящи места това е най-големият стадион в Камерун и девети по големина в Африка. Спортният комплекс включва стадион "Пол Бия" , две тренировъчни площадки, площадки за  хандбал, баскетбол, волейбол, тенис, олимпийски басейн, 5 звезден хотел, търговски център , музей и кино. Стадионът бе построен през януари 2018 г.

Стадион "Ахмаду Ахиджо" (на името на първия президент на страната) се използва предимно за футболни мачове, но има съоръжения за лека атлетика. Построен е през 1972 г. Стадионът е реновиран през 2016 г. преди турнира за Купата на африканските нации за жени. Той е с капацитет от 42 500 места. Това е домашният стадион на Канон Яунде, Тонер Яунде и женския клуб Лув Минпроф. Стадионът е известен и като домашното място на националния отбор по футбол на Камерун, който привлече рекордната посещаемост на стадиона от 120 000 на футболен мач през 80-те години на миналия век.

 

 

Лимбе е морски град в Югозападната част на Камерун. Населението му е около 90 000 човека. Това е центърът на петролната индустрия на страната. Основният език тук е английският, въпреки близостта си с Дуала, където се говори френски. Градът е млад, възниква в средата на 19 век под името Виктория. Сегашното си име получава през 1982 г.

Стадион "Лимбе" е многофункционален стадион. Използва се предимно за футболни мачове, но има съоръжения за лека атлетика. Стадионът разполага с места за 20 000 души. Построен е през 2012 г. и е открит на 26 януари 2016 г. Той е един от малкото стадиони в света, построени на хълм и има зашеметяваща гледка към морето.

 

Бафусам е столица и най-голям град на Западния регион на Камерун. Това е третия по финансова важност град след Яунде и Дуала. Тук живеят близо 400 000 човека, а в цялата конгломерация те са над 1 милион. Бафусам се намира в подножието на два хълма, на 1500 метра надморска височина и за това температурата е постоянно между 15 и 22 градуса по Целзий. От ноември до март температурата достига до 28 градуса.

Стадион "Куеконг" е построен през 2015 година. Използва се основно за футболни мачове. Капацитетът му е 20 000 седящи места.

 

Гаруа е пристанищен град и столица на Северния регион на Камерун, разположен е на река Бенуе. Създаден е през първата половина на 19 век и в ерата на параходите се развива в голямо речно пристанище. В момента е център на текстилната и памучната промишленост на страната. Тук живеят около 900 000 човека, включително много емигранти от ЧАД.

Стадион "Румде Аджия" е домашният стадион на Котонспорт. Арената побира 30 000 човека и е построен през 1978 г. Реновиран е през 2018 година.

Няма съмнение, че почитателите на залозите ще обърнат внимание на Купата на Африка 2021. Три срещи на ден са изкушение, на което малцина биха устояли. А и мачовете от този турнир винаги са били предизвикателство за търсачите на силните усещания.

Сенегал изглежда като най-голям фаворит за спечелване на турнира. В състава на "лъвовете на Теранага" личат имена като Едуар Менди, Садио Мане, Калиду Кулибали, Нампалис Менди и други. Всички футболисти играят в Европа, а голяма част са от световна величина.

Действащият шампион Алжир също е сред фаворитите. Марез и компания изненадаха с титлата в последното издание, а оттогава само натрупаха опит и майсторство. Разбира се, всеки един техен съперник ще бъде много внимателен срещу тях, но няма как да пренебрегнем "пустинните лисици".

Египет по традиция е бил след главните действащи лица на турнира. И този път ще е така. "Фараоните" разполагат с един от най-опитните старши-треньори в лицето на Карлос Куейрош, а в състава е и може би най-добрият футболист в света към момента - Мохамед Салах.

Разбира се, не бива да пренебрегваме и Кот д'Ивоар, Нигерия, Мароко  и домакините от Камерун, които получиха сравнително лесна група.

Мачът на откриването е утре, когато Камерун и Буркина Фасо излязат един срещу друг на един от най-големите стадиони в Африка. След 29 дни тук ще стане известен и новият крал на Африка.

Празникът започва!

  Сподели
1997